Var sak på sin plats

Var sak på sin plats – vecka 19

Denna vecka är det dags för ett projekt som fångar upp mycket stök som är svårt att komma tillrätta med om man bara koncentrerar sig på avgränsade rum eller områden som garderob, kylskåp, bokhylla osv. Så hoppa inte över det – det är viktigt för att säkerställa att inget trillar mellan stolarna. Och jag lovar att det ger en enorm tillfredsställelse att hitta plats åt sådant som länge legat i vägen.

Den viktigaste förutsättningen för att skapa bestående ordning hemma är att var sak har sin plats. Då hittar du snabbt det du letar efter, och vet var du ska lägga tillbaka sakerna när du är klar. Nu när vi kommit en bit på vägen och fått undan pappershögar och annat blir veckans projekt att gå runt i hemmet och identifiera vilka saker det är som saknar en bestämd plats – och att hitta en åt dem. Det kan bli ett stort eller litet projekt beroende på hur många saker som saknar en bestämd plats och på vilken avgränsning du väljer.

Checklista var sak på sin plats:

 1. Gör din avgränsning: ska du ta tag i ett rum eller orkar du ta hela hemmet?

 2. Se dig omkring: vad är det som ligger framme och skräpar i rummet eller hemmet? Varför? Är det för att det inte har sin plats? Eller för att någon inte har lagt tillbaka det?

 3. Om sakerna inte har sin plats, så gäller det att hitta en sådan.

 4. Om sakerna som ligger framme har sin plats men inte tillhör dig – försök att involvera ägaren i att plocka undan efter sig själv. Det gäller att skapa en rutin där var och entår ansvar för sina tillhörigheter.

 5. Är det lämpligt att märka upp för att alla lättare ska veta var alla saker hör hemma framöver? Eller märka upp vad som tillhör vem? Gör det i så fall.

 6. Belöna dig själv!

Var sak på sin plats

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i förkortad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips.  Om allting har sin plats hemma hos dig kan du i stället ta något från  din prioriteringslista.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Då kan du även tävla om att vinna ett pris i slutet på året🙂 Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida,, eller på Instagram eller Insta Stories där ni kan pinga mig (@forvaringsdrottningen) eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

11 Kommentarer
 1. Jane Klasson says:

  Det har inhandlats en strykkorg där jag lägger plagg som väntar på att stryklusten ska infinna sig.

  En tvättkorg har inhandlats till dotterns rum.
  Tidigare hamnade all tvätt på golvet. Hon anser att det tar mindre energi att lämna en veckas tvätt i tvättkorgen en gång i veckan än att gå varje dag. Nu provar vi detta.

  Svara
 2. Annelie says:

  Äntligen kom våren så i veckan blev det trädgårdsfix och montering av studsmatta. När det gäller var sak på sin plats så har vi grubblat över hur vi ska göra med alla trädgårdsredskap, leksaker och cyklar. Vi har löst förvaringen av leksaker och trädgårdsredskap (som fått krokar och låda i boden) men cyklarna grubblar vi fortfarande över. Att försöka få in dem i boden med en tröskel på 20 cm och trångt som bara den gör en bara arg och frustrerad. Men att ha 5-6 cyklar stående på uppfarten är ingen hit heller så just nu ligger vårt fokus i att försöka hitta en lösning för dem. Inomhus börjar vi få mer struktur och planerar plats för varje sak kontinuerligt. I veckan har vi fått upp krokar för allas morgonrockar i badrummet så de slipper trängas bland badlakanen och ramla ned i en hög på golvet. Vi har även utökat upphängningssystemet i garagetaket för familjens skidor så nu får även barnens skidor plats. Där hänger de bra tills nästa säsong.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja! Vilket bra jobb ni har gjort och på flera fronter dessutom! Tänk vilken skillnad några krokar kan göra:) Stort lycka till med cyklarna! Berätta gärna vad ni har kommit på!

   Svara
 3. Lilla S says:

  Jag tar paus. Inget gjort förra veckan och inget gjort denna veckan. Mina högst prioriterade projekt är ganska stora och då vi bor litet vill jag inte dra igång något stort utan att kunna slutföra inom rimlig tid.
  Återkommer kanske om några veckor…

  Svara
  • Paulina says:

   Rätt resonerat, Lilla S. Att planera väl inför större projekt är A och O och det viktigaste är att få det du tycker är viktigt hemma hos dig gjort! Stort lycka till med det!

   Svara
 4. Hanna H says:

  Jag har länge stört mig på att tvätten har svårt att hamna i tvättkorgen. Den fastnar på vägen och det skapas högar av tvätt i hemmet. Inspirerad av Paulina har jag nu infört tvättkorgar i garderoben:) Japp, det är ju främst i sovrummet där jag klar av mig eller byter om och där tvätten skapas som tvättkorgen behöver finnas.

  En god förutsättning för att smutsiga plagg ska hamna direkt i tvättkorgen är skapad. Bu finns det faktiskt inga undanflykter för mig att inte lägga tvätten i tvättkorgen med en gång. Peppad på att se hur väl detta kommer att fungera. Den första utmaningen blir i kväll när jag klär av mig:)

  Veckans projekt är avklarat och jag firar det med en stor popcornskål och en film.

  Svara
  • Paulina says:

   Jaa! Vad glad jag blev när jag läste detta! Lova att berätta om det blev bättre! Håller tummarna!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!