städa bilen och vårfixa cykeln

Städa bilen/ vårfixa cykeln – vecka 18

Vissa människor anser att hur din bil ser ut inuti säger en hel del om dig som person. Lite som med skrivbordet eller kylskåpet. De av oss som har bil tillbringar ofta en hel del tid i den. Men när vi väl kommit fram vill vi bara ut ur den och dröjer oss ogärna kvar för att plocka med oss skräp eller torka bort kladd. Därför behöver bilen också regelbunden omvårdnad, åtminstone en rejäl årlig städning inuti. Det är trevligt att ha den ren och fin till våren, att ta bort grus, löv och skräp och tvätta bort vintern.

Du kan städa bilen utanför ditt hem, i garaget eller hyra in dig på en gör-det-själv-hall på en bensinmack. Men tvätta bilen får man inte göra utanför huset utan man måste uppsöka en biltvätt. Man kan också lämna in bilen för rekonditionering. Det kan vara att rekommendera om du har mycket svåra fläckar på sätena som du inte får bort själv.

Checklista städa bilen:

☐ Tvätta bilen utvändigt.

☐ Ta bort allt eventuellt skräp du har i bilen.

☐ Ta ut bilmattor, dammsug och tvätta dem. Dammsug golv och bilstolar samt eventuella bilbarnstolar.

☐ Rensa och rengör inuti alla fack i bilen med hjälp av interiörrengöring och en microtrasa eller en trasa med lite diskmedel på.

☐ Rengör alla knappar med hjälp av en mjuk tandborste eller en make-up borste.

☐ Tvätta bilrutorna invändigt med hjälp av fönsterputs och en imskyddsduk, en bit lakan eller en gammal t-shirt.

☐ Ta ut allt ur bakluckan och rensa bort skräp samt saker som inte behöver vara där. Dammsug och rengör inuti bakluckan.

☐ Kolla att du har följande i din baklucka: reservhjul (kolla luften), varningstriangel, bogserlina, startkablar (till dig eller någon annan behöver hjälp), första-hjälpen kit (se över innehållet), filt (bra både vid kyla och transporter av ömtåliga saker), extra spolarvätska, isskrapa, borste, reflexväst och hopfällbar snöskyffel (de senare behövs inte under sommarhalvåret men se till att lägga in dem i tid).

☐ Byt till sommardäck om väglaget tillåter det (mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck).

☐ Belöna dig själv!

Har du ingen bil så har du kanske en eller flera cyklar i hushållet. De behöver också lite extra omvårdnad då och då.

Checklista vårfixa cykel:

☐ Tvätta cykeln.

☐ Pumpa däcken, laga eventuella punkteringar.

☐ Smörj kedjan.

☐ Testa så att fram- och baklyset fungerar. Byt batterier vid behov.

☐ Kontrollera att bromsarna fungerar.

☐ Testa så att låset fungerar.

☐ Se till att alla har cykelhjälmar i rätt storlek.

☐ Belöna dig själv!

städa bilen och vårfixa cykeln

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i något förkortad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips.

Har du varken bil eller cykel eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, så är det bara att sätta igång med det i stället:)

Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa om era projekt och se era före- och efter bilder, som ni gärna får dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller pinga (@forvaringsdrottningen) alternativt hashtagga (#förvaringsdrottnignen) mig på Instagram.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Om ni behöver hänga upp cykeln på väggen, så har jag gett några tips på detta.

Följ mig gärna via Facebook:

Eller på Instagram:

15 Kommentarer
 1. Åsa says:

  Jag ligger lite efter med veckans projekt men jobbar för att komma ikapp 🙂
  Bilen skall tvättas och städas inuti men det får bli en annan vecka. För vecka 18 har jag tagit itu med kläderna i ”sy-om”-lådan. Har köpt in resår band och klänning har sytts om till kjol, byxor blev shorts, tunika blev blus etc. Fått en ”ny garderob” med gott samvete, jättenöjd!

  Svara
  • Paulina says:

   Bra projekt du har valt! Det är sådant som ofta inte blir gjort av någon anledning även om det egentligen inte brukar ta så lång tid.. Förstår att du är nöjd!

   Svara
 2. Lilli says:

  Rengjorde bilen ordentligt invändigt. Inget roligt jobb men det blir så mycket roligare att köra den. Utsidan fixar min andra hälft. Jag har sen ett tag lagt en microfiber trasa fram i bilen..så när jag sitter och väntar eller nått så dammar jag av instrumentpanelen mm. Då håller den sig fin längre. Cykeln är pumpad men tyvärr inte tvättad ännu. Väntar på varmare väder.

  Svara
 3. Jane Klasson says:

  Idag tvättade jag och döttrarna familjens fyra cyklar. Vi använde oss av biltvätt.

  Kul med samarbete!

  Passade på att rengöra min cykelhjälms hakband med Turtle Textile Cream eftersom de blir snuggiga av make up.

  Svara
 4. Hanna H says:

  Jag har ingen bil men däremot en cykel som nu har fått en ordentlig vårservice. Smörjning av kedjan, kontroll av belysning och reflexer samt pumpa däcken med mera. Nu är jag redo för cykelturer ända fram tills vintersäsongen. Veckans projekt är avklarat och jag firardet med en cykeltur.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!