6 förvaringstips för din arbetsplats

I samarbete med AJ Produkter

Våra arbetsplatser yteffektiviseras hela tiden. Egna rum är ett minne blott. Även förvaringen måste bli smart för att inte ta upp för mycket plats. Samtidigt har vi börjat ställa högre krav på att allt ska vara snyggt på arbetsplatsen. Vi accepterar inte längre tråkiga kontorslokaler. Hur ska man trivas och kunna vara kreativ i sådana? Och eftersom den privata förvaringen har krympt och förrådsrummen alltmer försvinner så flyttar förvaringen ut, mitt bland oss på kontoret. Så vad ska man tänka på för att få till en både snygg och funktionell förvaring?

Här kommer tips för att skapa smart förvaring på arbetsplatsen:

1. Rensa

All organisering börjar med rensning. Alltid. Eftersom vi ju inte ska lägga ner tid och avsätta yta på det vi inte använder eller behöver. Dessutom kräver mindre förvaringsytor att vi rensar kontinuerligt. Vi har inte längre plats för att behålla ”bra att ha” saker. Så innan ni börjar planera förvaringen – rensa först och se därefter vilka förvaringsbehov ni har.

2. Organisera

Fundera igenom var ni ska förvara de olika sakerna som ni har bestämt er för att behålla. Vad måste finnas extra lättillgängligt och vad kan ställas längre bort eller i skåp? Finns det ytor som vissa saker bör förvaras nära för att en specifik arbetsuppgift genomförs just där?

3. Mixa öppen och stängd förvaring

Då var det dags att skaffa rätt förvaringslösningar. Är all förvaring öppen så ger det ett rörigt intryck. Är all förvaring stängd så ger det ett sterilt intryck. Dessutom så behöver vi ha vissa saker extra lättillgängliga. Därför är det bra att mixa både öppen och dold förvaring.

Ett exempel på en sådan mix av öppen och dold förvaring är denna Modulus serie från AJ Produkter

En annan bra lösning för öppen förvaring är topplådor som man kan ställa ovanpå skåpen (se bilden nedan). De håller sakerna på plats och delvis döljer dem, vilket skapar en enhetligare intryck, samtidigt som det är väldigt lättillgängligt.

4. Skaffa flyttbara förvaringslösningar

Idag har vi behov av flexibilitet och av att enkelt kunna flytta om på kontoret. Det kan handla om ett projekt som behöver få en fast plats ett tag, en omorganisation eller helt enkelt att man vill göra olika saker på kontorsytan vid olika tider på dagen eller kvällen. Ni kanske snabbt vill få till en öppen yta för att kunna hålla ett möte. Då är det extra bra med förvaringslösningar på hjul som du kan flytta på vid behov. Arbetsöar på hjul är ett bra exempel på flyttbara förvaringslösningar. De lämpar sig dessutom för kortare möten mellan två personer exempelvis, där man kan använda ytan ovanpå förvaringen som ett bord.

förvaring på hjul för flexibel arbetsplats

Att få till en sådan lösning är extremt enkelt. Det är bara att montera på hjulen.

5. Var sak på sin plats

Liksom i hemmet måste var sak ha sin plats även på kontoret. Speciellt om dessa saker nyttjas av fler. Investera därför tid i att skapa bestämda platser åt framför allt kontorsmaterial, tekniska hjälpmedel, saker i köket samt gemensamma pärmar. Då blir det lättare och går snabbare för alla att hitta, vilket dessutom minskar onödiga irritationsmoment.

6. Märk upp

Är man fler som använder ett utrymme och sakerna som finns där så är märkning A och O. Vi märker ju upp pärmar exempelvis för att veta vad de innehåller. Märk gärna upp även hyllor, lådor, laddare, sladdar mm för att det ska vara enklare för alla att hitta.

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!