sportutrustning

Se över din sportutrustning – vecka 15

Påsklovet har börjat för vissa och ni kan vara bortresta, men eftersom detta är veckans projekt som just kan göras hela veckan, och eftersom det är ett litet projekt så är jag säker på att ni kommer att lösa det galant:) Ni kan i övrigt med fördel göra detta till en familjeaktivitet!

Under våren kan det vara bra att ta ett samlat grepp över all typ av sportutrustning. I en del hem finns det mängder av allt från fotbollar, flytvästar, bandyklubbor, badmintonracketar, basketbollar, rockringar, skateboards, inlines, knäskydd, hopprep, dansskor, hantlar, fiskespön, yogamattor, gummibollar, balansbrädor, vandringskängor, simglasögon, dykutrustning, golfklubbor och så vidare – till ett helt hemmagym … Andra kanske på sin höjd har badkläder, träningsskor och några plagg att springa i.

Oavsett hur mycket du samlat på dig i den här vägen är det en bra idé att se över det du har och hur du förvarar det. Kanske är det någon sport du slutat utöva, eller någon du inte ägnar dig år för att grejerna du behöver ligger för otillgängligt till? Jag föreslår följande tillvägagångssätt:

Checklista sportutrustning:

 1. Samla ihop dina sportprylar som du har hemma. Kanske ligger den utspridd både i garderob, hall, förråd osv?

 2. Även sportutrustning behöver säsongsförvaras. Om du inte gjort det förr är det hög tid att sortera skridskor, skidglasögon, pulkor m.m. för sig och se till att de förvaras i ett förråd, på vinden eller i källaren under sommarhalvåret.

 3. Gå igenom det som är kvar. Är det några sporter som du eller dina barn inte längre utövar? Dags att göra sig av med sporttillbehören då. Är det något som inte längre passar i storlek? Rensa bort dem och bestäm om du ska slänga, skänka eller sälja och i så fall på vilket sätt så att det verkligen blir gjort. Det finns sportaffärer som tar emot begagnad utrustning där man också kan använda det man själv inte längre behöver som inbyte mot något nytt.

 4.  Är det något som är trasigt som kan lagas? Något som behöver fräschas upp? Se till att pumpa bollar, smörja hjul, tejpa racketar och annat, i den mån det behövs.

 5. Fundera igenom strukturen på förvaringen. Kan du ändra på något så att sådant du använder hemma, som kanske hantlar, hopprep, yogamatta osv. ligger tillgängligt där du vill använda dem? Kan de grupperas på ett bättre sätt så att allt som hör till en viss sport ligger på ett ställe?

 6. Klart. Fira!

sportutrustning

Veckans projekt kommer, i något förkortad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan” och är rättighetsskyddad. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett. I boken finns det fler bilder och smarta tips samt alla listor samt veckans projekt så klart.

Passar inte det här projektet dig eller har något som brådskar mer på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Har du samlat på dig mycket? Hittat något som du glömde att du hade? Någon smart förvaringslösning som du kom på i samband med detta? Om du vill dela med dig av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida så kan jag peppa dig och ni kan peppa varandra! Eller lägg upp det på InstaStories eller Instagram och pinga mig.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

18 Kommentarer
 1. Commander Keen says:

  Jag förvarar i stort sett all sportutrustning i en korg i vardagsrummet då et är där vi använder yogamatta och hantlar och liknande. Det mesta är ändå saker som vi använder men jag rensade ut mina TRX-band då jag på 3 år endast använt dem 2-3 gånger, det blir att lägga upp på Tradera! Skulle även vilja göra mig av med våra hantlar och köpa nya som är mindre och smidigare, men jag får se om plånboken tillåter det. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det kan ju sporra dig att sälja dem du har och så får du se hur mycket du behöver lägga till till nya. Eller så finns det begagnade som du kan köpa?

   Svara
 2. Annelie says:

  Min man la ner mkt jobb med att optimera förvaringen av sportutrustning för 2 år sedan då vi följde veckans projekt. Det märks verkligen av nu för det är få saker som vi har så bra koll på som sportutrustningen. Men det har rensats, städats och servats denna vecka.

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att läsa att organiseringen i och med veckans projekt ni hängde på för två år sedan fortfarande håller! Bra jobbat även denna vecka!

   Svara
 3. Lilla S says:

  Trodde inte det skulle bli mycket gjort den här veckan heller då jag var så trött, men en veckas ledighet har iallafall hjälpt lite och nu kan jag konstatera att vi faktiskt fått en del gjort. Putsat fönster, och fått upp gardiner (fönstren har varit tomma sen jag tog ner julgardinerna för några månader sen…) rensat hyllor och liknande ytor på saker som blivit liggande men ej hör hemma där, och dessutom fått fram barnens sommarkläder då vi gick från snö, för bara två tre veckor sen, till shortsväder nu de senaste dagarna. Och så klart en rejäl städning och pyntning till påsk! Åttaåringen föreslog själv att vi skulle ägna en dag åt städning. Det fina vädret gjorde dock att jag hellre tog två halvdagar. Vi skrev lista och hjälptes åt. De var noga med att bocka av allt som var klart!

  Svara
 4. Åsa says:

  Valde istället ett av mina egna projekt. Lådan med kvitton/ bruksanvisningar sedan mer än 10 år tillbaka. Slängt massor! Kvitton, och bruksanvisningar (till saker vi inte har kvar….) och ordnat alla kvitton i plastfickor, en för varje år. Mycket nöjd!

  Svara
 5. Jane Klasson says:

  Idag har jag och döttrarna tvättat, organiserat och rensat bland deras ridutrustningar som förvaras i garaget. Passade bra inför pay and jump på söndag då allt ska vara rent och snyggt. En del saker ska skänkas.

  Jag har snyggat till bland mina träningskläder och rensat ut ett par uttjänta gympaskor.

  Jag har lagt träningsmatta, hantlar och gummiband i en korg i vardagsrummet och hoppas det kan inspirera till lite vardagsträning.

  Svara
 6. Hanna H says:

  Den utrustning jag har i sportväg är väldigt begränsad. Ett badmintonracket och en spikmatta och förstås träningskläder, badkläder, löparskor och vandringsskor. Rensade ut en hel hög med kläder. Ändrade så att allt som är kopplat till träning finns i samma garderob istället för att ha sakerna spridda i flera garderober. Kom på att jag även kan förvara mina sporthörlurar där.

  Slutförandet av denna veckas projekt firas med en vårpromenad i löparskorna.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!