Från kasettband till Spotify – rensa och organisera dina låtar

Tillhör ni dem som har svårt att göra er av med gamla kasettband eller CD skivor? Detta inlägg är i så fall till er. Men inte bara. Gäller även er som vill få bättre organisation på era låtar på Spotify listan.

Musik är ju magiskt. Det kan ta oss tillbaka i tiden på några sekunder och minnas en specifikt händelse som om det hände nyss. Eller få oss i en viss sinnesstämning. Dessa nostalgitrippar vill vi så klart inte vara utan. Jag tror att det är därför vissa av oss har svårt att göra oss av med gamla kasettband och CD skivor (speciellt med egna spellistor på) – trots att vi kanske inte ens har en band- eller CD spelare att spela upp dem på längre!

Men det finns ett sätt att både göra sig av med kasettbanden och ändå få nostalgikicken! Gör så här:

 1. Ta fram ett kasettband eller en CD skiva
 2. Skapa en ny spellista på Spotify. Gå in på ”Ditt bibliotek” i vänstra nedre hörnet, klicka på  ”Spellistor”, därefter ”Ändra” i högra övre hörnet, , därefter ”Skapa” i vänstra högre hörnet. Då får du fram en ruta i vilken du ska skriva namnet på Spellistan. Förslagsvis kallar du den exakt samma som ditt kasettband eller CD skiva.
 3. Leta upp låtar och ladda ner dem på din spellista.
 4. Tada! Nostalgispellistan är överförd och nu kan du dessutom börja lyssna på den!

Är du rädd för att denna på något sätt inte är lika varaktig som ett fysiskt kasettband eller CD skiva så kan du ta kort på CD skivan innan du gör dig av med den. På så sätt har du kvar informationen om låtarna. Bra va?

Jag vet att det är ett mycket enkelt tips. Men det mesta är enkla tips – som man ändå inte gör:)

Från kasettband eller CD skiva till Spotify

På samma sätt kan du så klart ladda ner hela album också, om det är sådana CD skivor som du har. Det är ju ännu enklare. Du kan självfallet göra samma sak på I-tunes eller någon annan betal- eller streamingtjänst. Spotify var bara ett exempel:)

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Pauline says:

  Hej,
  Jag följde ”Ett projekt i veckan” i början av året tills dess att annat tyvärr kom emellan. Jag är en person som har svårt att göra mig av med saker och tycker därför att det är skönt att ta lite i taget och ha ett tydligt fokusprojekt, och det är din bok/blogg perfekt för!
  Nu har jag tyvärr hamnat i en situation var jag måste rensa ut ett dödsbo (mitt föräldrarhem). Jag undrar därför om du har några bra tips på hur man rensar när det känns jobbigt och är väldigt känslosamt med mycket minnen? Det är dessutom mycket som ska rensas och det ska rensas ut snabbt vilket gör det hela ännu jobbigare.
  Tacksam för tips och råd.

  Svara
  • Lilla S says:

   Skrev ett långt svar men det försvann.. försöker igen, lite mer kortfattat.
   Mina tips är att börja med områden som inte har så mycket nostalgivärde, kanske lakan/kläder/köksredskap eller vad det kan vara… för att känna att man kommer nån stans.
   Har du plats så spara grejer som du är osäker på i flyttkartonger. Lätt att ångra sig när man väl gjort sig av med sakerna nämligen.. Men detta ska också gås igenom, gärna inom en viss tidsram! Men det gör att inte alla beslut måste tas i brådskan.
   Och till sist, när man sedan går igenom dessa kartonger; hellre spara några saker som faktiskt används eller står framme och påminner om personen jag ärvt dem av och som gör mig glad i vardagen, än att ha en massa grejer i en låda på vinden…

   Svara
  • Paulina says:

   Hej Pauline,
   Ledsen för något sent svar. Jag förstår att du prioriterar dödsboet. Din fråga kräver ett längre svar så jag hoppas att jag kan besvara den i ett inlägg i stället.

   Svara
 2. Lena Petersson says:

  Bra tips. Det finns några motargument dock. Det är lättare att låna ut band och skivor till kompisar eller anhöriga som inte lyssnar digitalt. Alla låtar finns inte på spotify. Det krävs en prenumeration för att kunna lyssna mycket. Framförallt har cdskivorna ibland låt/sångtexterna tryckta i fodralet. Jag har inte fått några låt/sångtexter när jag har köpt musik digitalt, tyvärr. Det är lättare att följa med i musiken om man kan texten.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för dina synpunkter, Lena. Personligen har jag aldrig lånat band eller skivor till vänner. Om du gör det så använder du uppenbarligen dessa. Och det du använder ska du inte göra dig av med. Jag utgick ifrån att de bara stod och samlade damm, som de gjorde hos mig. Vad gäller låttexter dock så finns allt på nätet, det är bara att googla:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!