säsongsanpassa garderoben efter vår och sommar

Säsongsanpassa garderoben till vår- och sommar – vecka 14

Förra veckan fixade vi hallen. Denna vecka är det dags att säsongsanpassa garderoben efter vår och sommar! Det finns ingen poäng med att slösa tid på att bläddra igenom vinterkläderna under våren och sommaren. Det gör att vi blir ännu tröttare på dem och inte vill ha dem igen när deras säsong kommer tillbaka. Det är inte heller någon mening med att dessa kläder ska ta plats i garderoben när man inte använder dem. Och så försvårar det att välja bland de kläder som faktiskt är i säsong. Sist men inte minst så har inte alla ens plats till att ha alla årstiders kläder i garderoben. Dessutom vill man ju ha det så luftigt som möjligt där. Lösningen på allt detta heter säsongsrensa!

Checklista säsongsanpassa garderoben:

 1. Avgränsa ditt uppdrag: ska du gå igenom din egen garderob eller även dina barns (om du har några)? Bäst om partnern tar hand om sin garderob själv – men kanske ni kan göra det samtidigt så att det blir en familjeaktivitet?

 2. Ta gärna en bild på din garderob innan du börjar rensa.

 3. Avsätt en plats där du kan hantera kläderna. Det kan vara på sängen eller på golvet, men det är viktigt att du får överblick över allt och att upp- och nedpackningen går smidigt till.

 4. Ta ut allt från din garderob. Rengör alla ytor.

 5.  Gå igenom kläderna och rensa ut sådant du inte längre använder.

 6. Gruppera ihop kläder som du endast brukar ha på dig på hösten och vintern.

 7. Om du vill ha kvar några varmare plagg tillgängliga för om det blir fler kalla dagar, eller om hösten kommer plötsligt så kan du lägga undan några sådana plagg på en hylla.

 8. Packa ner de hela och rena höst- och vinterkläderna i vacuumpåsar. Detta kommer att spara yta och även skydda kläderna mot vindslukt och eventuella skadeinsekter. Bär dem till vinden, förrådet eller källaren.

 9. Nu har du din chans att organisera om i garderoben. Hur ska du förvara dina kläder? Vad ska ligga på hyllor eller i trådbackar? Vad ska hängas upp på galgar? Tänk på att det du använder oftast ska vara mest lättillgängligt.

 10. Lägg in och häng upp allt i garderoben. Om du vill att det ska se så enhetligt ut som möjligt så kan du hänga upp plaggen i färgordning. Det underlättar även att hitta, då vi ofta letar efter en viss färg när vi ska ta på oss något eller komplettera med något.

 11. Märk upp så mycket du bara kan. Det underlättar alltid när du ska lägga tillbaka sakerna. Och om du förvarar olika saker i trådbackar under olika säsonger så kommer det hjälpa dig att minnas systemet som du har skapat för den andra årstiden också.

 12. Ta en efter-bild. Visst blev det skillnad!

 13. Dela upp det utrensade i släng-, skänk- och säljhögar. Bestäm var du ska lämna in det som ska slängas, var de ska skänkas och hur de ska säljas.

 14. Klart! Visst var det en skön känsla att packa ner svarta plagg och ta fram färg? Och att få en överskådlig garderob där det nu är lätt att hitta? Dags att fira!

säsongsanpassa garderoben efter vår och sommar

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i förkortad version, från min nya bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Funkar inte denna veckans projektet för dig av någon anledning eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Ser fram emot att höra och se hur det går för er. Kommentera gärna på bloggen. Då kan du även tävla om att vinna ett pris i slutet på året🙂 Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida, eller tagga mig på Instastories eller Instagram.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

21 Kommentarer
 1. Commander Keen says:

  Jag har tyvärr kommit av mig lite med veckans projekt, jag tror det var veckan med vårstädningen som satte lite stopp! Jag gjorde en lista men har tyvärr inte bockat av så många uppgifter än men jag tänkte ta tag i det i helgen när jag inte har några planer och nu när det också börjar bli varmt. Punkt 1 är nämligen att tvätta fönstren! 🙂

  Garderoben kom jag dock igång med denna helg som var, äntligen! Jag började rensa i min garderob för flera veckor sen men det blev mest bara en enorm hög som legat i soffan sen dess. Nu har jag gått igenom allt och försökt vara brutal mot mig själv, vad kommer jag faktiskt använda? Har även plockat fram sommarkläderna och gått igenom dom och kommit fram till att jag hade fler plagg än jag trodde som jag faktiskt fortfarande gillar, vilket är positivt för plånboken! För ett tag sen började jag också sortera garderoben lite enligt Marie Kondos metod och tycker att det blivit mycket lättare att hitta saker och det känns som att saker kommer till användning mer nu när jag ser alla plagg istället för att lägga allt i högar. 🙂
  Nästa steg är bara att lägga upp allt som ska säljas och gå iväg med allt som ska skänkas/återvinnas.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tycker att du har varit oerhört produktiv! Visst är det kul att återupptäcka sina gamla plagg som man har packat ner och inse att man har fler saker som man gillar än man först trodde! Inte nog att det är bra för plånboken så är det bra för planeten också! Kul att du har hittat en bra struktur i din garderob. Lycka till med att göra dig av med sakerna!

   Svara
 2. Jane Klasson says:

  På Gotland tog vintern omtag så vi fick ligga lite lågt med vårkläderna. Vi har tagit det i omgångar.

  När man säsongsbyter är det läge att se över om kläder behöver lagas, sy i knappar, ta hand om fållar som släppt så man inte behöver börja med det när man ska börja använda kläderna igen.

  Jag har även valt att säsongförvara kläder sm för tillfället inte passar.
  Nu kunde jag ”garderobsshoppa” nygamla vårkläder när jag gått ner i vikt igen. Börjar inse att jag varierar i vikt över åren och att det är ohållbart att slänga och köpa nytt hela tiden. Men jag håller mig till realistiska önskegarderober.

  Svara
 3. Annelie says:

  Veckans projekt blev rätt omfattande men vi delade upp det på flera dagar så det kändes ändå helt okej. När vi flyttade in i vårt hus för drygt 2 år sedan så blev det en väldigt oplanerad och snabb flytt. Vi fick hjälp av flera med både ned- och upppackning och än i dag kan jag hitta saker som jag länge undrat var de tagit vägen. En sak som jag inte reflekterat på tidigare men som blev väldigt uppenbart denna vecka är att jag och min man har 3 hänggarderober tillsammans som vi delar på. Det blev liksom bara inhängt där det fick plats och sen har vi lärt oss att leta i alla tre. Väldigt opraktiskt men inget jag reflekterat över. Nu bytte vi så vi har varsin hänggarderob och sen delar vi på den tredje garderoben där vi hänger jackor/kappor/kavajer. Blev jättebra. Utöver det så rensade jag ut en stor papperskasse med kläder. Jag behöver inte själv lägga undan vinter/sommarkläder eftersom jag har plats för det men gör det med barnens kläder för att slippa bråka om att de inte kan ha shorts när det är minusgrader etc. Än så länge är det för tidigt med bytet men jag justerade storlekar och rensade ut det minstingen har växt ur.

  Svara
  • Paulina says:

   Det var väldigt intressant att läsa din kommentar, Annelie. Den beskriver så väl saker som många känner igen sig i – hur det kan bli när man flyttar in hastigt och inte funderar över var man ställer sakerna och att man kan återkommande leta efter något på flera ställen utan att reflektera över det. Kul att du ändå kom på det nu och bra att du nu har fixat det!

   Svara
 4. Lilla S says:

  En dag sen som vanligt. Men nu har jag bara en vecka kvar av mitt projekt med att bara kolla bloggar och sociala medier en gång i veckan! Ärligt talat känns det inte som jag missar så mycket, det går snabbt att läsa ifatt på min ”fria” dag, och på ett sätt roligare när det finns flera nya inlägg att läsa när jag väl sätter mig för att kolla igenom, istället för att klicka in sig flera gånger om dagen och bli besviken varje gång det inte finns något nytt att läsa.
  Denna veckan har jag inte gjort något projekt. Jag har varit så trött att jag allvarligt funderade på att ringa mig sjuk till jobbet. Det gjorde jag dock inte, men jobb och familj har prioriterats före något projekt. Men nu har jag tagit påsklov ihop med barnen, så kanske att det blir något gjort i denna veckan. Men framför allt vila!

  Svara
  • Paulina says:

   Ingen fara att det är en dag sen ju. Eller att du hoppar över något när du uppenbarligen inte mår bra! Din hälsa är absolut viktigast och ett projekt i veckan ska vara ett hjälpmedel och inte ett ok eller krav. Hoppas att du känner dig bättre nu!

   Svara
 5. Lilli says:

  Nu hänger vinter jackorna längst in och flyttat fram vår och sommar jackorna. Alla regn jackor hänger brevid varandra , likaså flees jackorna och sen flyttade jag fram alla kläninngar. Jag har tagit ett helt rum som jag använder till klädkammare så jag har mycke plats där, Därför kan jag bara byta ordning på kläderna. Det som inte behöver tvättas får hänga ute på vädrig istället.

  Svara
 6. Anna says:

  Jag fixade hallen igår (hann inte förra veckan=hockeycup), och rensade bort det vintrigaste…så skönt! Och fram med alla vårskor☀️Sen fortsatte jag med min o barnens garderob. Ut med allt, torkat och hängt o vikt allt fint. In med vårkläderna, avvaktade med det somrigaste till mig än så länge. Sen som belöning kaffe och iPad en stund för att bl.a. spana in veckans utmaning😄 hi hi! Härlig känsla när jag redan hade gjort den, utan att veta att det var veckans😄👍

  Svara
 7. Åsa says:

  Så lägligt detta kom idag när det är officiella klädbytardagen (Naturskyddsföreningen m fl). Sambon och jag satte igång på förmiddagen och var klara lagom till inlämningen av kläder kl 13.30. Man fick lämna max 10 plagg/väskor/skor per person och sedan får man lika många biljetter att byta till sig plagg för. Vi tog dock bara 4 varav 2 var till barnbarnen så det blev en liten minskning hemma i garderoben, så skönt!

  Svara
 8. Lena Petersson says:

  Klar. Jag har tagit ut kläderna, rensat ut och förberett för textilåtervinning, lagt tillbaka och hängt upp det som ska vara i garderoben, samt burit ner och upp kläder från förrådet.

  Svara
 9. Hanna H says:

  Under förra veckans projekt plockade jag fram vårens och sommarens kläder som alltid får hänga i hallen tills hösten kommer, som tunna jackor och tjocktröjor. Denna vecka har jag tagit fram resten av vår- och sommarkläderna som till exempel klänningar, shorts och linnen. Plockade undan höst- och vinterkläderna och passade samtidigt på att gå igenom dem och rensa. Flest plagg blev det i sälja-högen men den tar jag hand om senare i år när det blivit kallare och folk är intresserade av att handla höstkläder.

  Nu är jag redo med en garderob för varmare väder.

  Svara
 10. Anonym says:

  Under förra veckans projekt plockade jag fram vårens och sommarens kläder som alltid får hänga i hallen tills hösten kommer, som tunna jackor och tjocktröjor. Denna vecka har jag tagit fram resten av vår- och sommarkläderna som till exempel klänningar, shorts och linnen. Plockade undan höst- och vinterkläderna och passade samtidigt på att gå igenom dem och rensa. Flest plagg blev det i sälja-högen men den tar jag hand om senare i år när det blivit kallare och folk är intresserade av att handla höstkläder.

  Nu är jag redo med en garderob för varmare väder.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!