7 steg till att få städningen hemma under kontroll

Vissa av oss har svårt att få till det där med städningen. Det kan bero på flera olika saker, men vad jag tror att det ofta beror på är att många av oss inte har bestämt sig för hur det där med städningen ska gå till. Dessa saker (eller hinder som du övervinner) kan hjälpa till att få städningen under kontroll.

1. Skapa ett städ-kit

Hur du förvarar dina städtillbehör spelar roll. Samlar du allt på ett ställe som är lättillgängligt så att du enkelt kan komma åt dem så är det självfallet lättare att sätta igång och städa. Det tar bort ett litet hinder som du kan känna för att sätta igång.

2. Skapa ett städschema

Det är klart att det blir lättare att städa när man vet vad, när, hur ofta och vem som ska städa. Om hur du skapar ett städschema har jag skrivit om här.

3. Ha ett system

Bestäm i vilken ordning du ska städa. Vad gör du först och vad gör du därefter? Ska du plocka upp allt som inte har sin plats innan du börjar städa?

4. Jobba uppifrån och ner

För att det du nyss har städat inte ska bli smutsigt så är det bäst att städa det som är ovanför. I badrummet ska du städa allt annat först innan du tar handfatet, annars hinner du smutsa ner det.

7 steg att få städningen hemma under kontroll

5. Vad är absolut viktigast?

Om du hamnar i tidsnöd (om du har gäster exempelvis ska komma över snart) och känner att du inte hinner göra allt så kan du börja med det som är absolut viktigast att städa. Då kanske du inte hinner med allt, men du hinner som sagt med det viktigaste!

6. Städa undan kontinuerligt

Att kontinuerligt städa undan saker underlättar din schemalagda städning. Att diska direkt eller torka av diskbänken går snabbare när matresterna inte har hunnit torka in. Att ställa saker direkt i diskmaskinen gör att det inte bildas ett berg av disk på diskbänken.

7. Ställ tillbaka saker på sin plats

Detta ska du också göra till en vana att göra kontinuerligt. Ta något med dig varje gång du går från ett rum till ett annat så slipper du lägga ner en massa tid på att plocka undan inför din städning. Mer om detta kan du läsa om här.

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!