Föreläsning Förvaringsdrottnigen Paulina Draganja Avion Shopping Umeå

Öka det positiva och minska det negativa

I helgen var jag i Umeå och Sundsvall, föreläste och höll workshops. Jag blev faktiskt överväldigad av den fantastiskt fina responsen jag fick där. Så mycket värme och fin, konstruktivt feedback. Och vem har sagt att norrlänningar inte är så pratglada? Vi hade mycket givande workshops med många aha-upplevelser, insikter och idéutbyten. Några hittade till och med nya organiseringskompisar! Sådant är extra kul för mig. Det ger mig en känsla av att jag gör vettiga saker som andra har nytta av och jag får själv lära mig nya saker hela tiden.

På en av dessa workshops pratade vi bland annat om vad som som får en att sätta igång med att städa eller organisera. Det finns nämligen en stor undersökning som visar att vi alla vill göra det, men att det ofta stannar vid tanken. En kvinna berättade att hon börjar med att köpa en bukett blommor som hon ställer på bordet i vardagsrummet. Då känner hon kontrasten mellan hur fina blommorna är och hur stökigt det är i resten av hemmet, vilket i sin tur blir startskottet på städningen. Smart tänkt tycker jag och får det henne att sätta igång med städningen så är det ju toppen.

Sedan hade vi den där klassikern med gäster. Många får en spark i baken (inklusive mig själv) när vi ska ha gäster. Det kan både vara något positivt, med tanke på att vi ju får rent och att gäster brukar vara positiva att umgås med. Men det kan också vara negativt om det innebär onödig stress. För mig var det länge det senare. Tills jag en dag insåg att jag kan omvandla det negativa till något enbart positivt genom att alltid fundera igenom hur mycket tid jag behöver för att förbereda hemmet. Och så anpassar jag träffen med gästerna efter det. Då hamnar jag inte i tidsnöd och då slipper jag den negativa stressen. Endast de positiva effekterna är kvar:) Fundera gärna igenom vilka positiva och negativa aspekter du stöter på i samband med städning och organisering av ditt hem och om du på något sätt kan minska de negativa delarna.

På lördag håller jag förresten en föreläsning med efterföljande workshop på I-huset i Linköping. Kl 14.00 börjar det och det finns fortfarande platser kvar ifall ni vill komma. Anmälan finns här.

Föreläsning Förvaringsdrottnigen Paulina Draganja Avion Shopping Umeå

Från föreläsningen i Umeå. Kvinnan som sitter med ryggen mot mig vid scenen teckentolkar.

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Henriette says:

  Det som får mig att vilja städa är just känslan efteråt. Den är så oroligt skön och jag får lite som egentid under tiden. Jag rensar hjärnan o gör det jag känner för o i den ordningen jag vill. Skickar oftast iväg familjen, för de vill ändå inte hjälpa till. Det blir lite min tid och det är ganska skönt.

  Svara
  • Paulina says:

   Härligt att du har identifierat allt detta, använder det som en morot och passar på att njuta under tiden!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!