Säsongsanpassa hallen till vår och sommar

Säsongsanpassa hallen till vår och sommar – vecka 13

I de flesta hallar är det ont om plats. Förhoppningsvis har du nu en bättre organiserad hall om du hängde på projekt vecka 7 . Det gick ut på att se över förvaringslösningarna i hallen och göra mer plats för det som används ofta och är i säsong. Det uppdraget behöver du inte göra om – men med en säsongsanpassad hall behöver man i alla fall två gånger om året, till våren och hösten, gå igenom och byta plats på ytterkläder för varmare och kallare årstider.  och ta fram vårens och sommarens plagg. Det brukar ge en helt ny färgskala i hallen och en härlig känsla av att våren verkligen är på väg.

Checklista säsongsanpassa hallen:

 1. Om du vill få en kick av att se vilken förvandling det kommer att bli – ta en före- bild av hallen.

 2.  Ta bort allt från hallen som hör vintern till: kappor, jackor, vantar, mössor, vinterskor och även vintersportutrustning som skridskor, pulkor m.m. om du har det i ditt hem. Är det fortfarande kallt kan du lämna kvar ett varmare ytterplagg för att vara på den säkra sidan.

 3. Passa på att dammsuga, damma av och städa på hatthyllan och andra hyllor.

 4. Häng upp vår- och sommarkläder. Vill du att det ska vara riktigt snyggt så kan du alltid färgsortera dem, men det är lite överkurs.

 5. Ställ fram vår- och sommarskor. Har du inte har plats för sommarskorna så kan du avvakta med dem så länge och nöja dig med vårskor.

 6. Ta fram vår- och sommaraccessoarer.

 7. Om du har tagit en före-bild, så är det dags för efter-bilden nu. Visst är det en enorm skillnad!

Dessvärre är du inte riktigt klar än. Det är lika bra att ta tag i vinterkläderna och tillbehören och rensa bland dem.

 1.  Sortera bort vantar som inte längre har någon make, skor, mössor och jackor som är så slitna att de måste slängas. Tvätta att rengör det som är kvar.

 2. Om du förvarar dina ytterplagg, mössor, handskar och vantar på vinden eller i källaren – lägg dem gärna i vacuumpåsar.

 3. Packa ner vinterutrustning i lådor som du märker upp. Skridskor och hjälmar kan du hänga upp på en rundstav eller på krokar på väggen. Har du galler i ditt förråd så kan du använda dig av S-krokar.

 4. Gör dig av med rensa-högen, men kasta inte det som ska slängas i hushållssoporna. Du kan lämna in dem hos en hel del kläd- eller sportbutiker så att de kan återanvändas. Om du vill sälja eller skänka fungerande vinterutrustning är det bättra att ändå förvara grejerna hos dig till nästa höst, eftersom butikerna inte kommer kunna sälja vinterutrustning förrän då.

 5. Det var inget litet uppdrag. Nu är du verkligen värd att fira!

Säsongsanpassa hallen till vår och sommar

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Jag är medveten om att våren inte kommer samtidigt till hela Sverige så detta kan vara lite för tidigt för vissa. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Då kan du även tävla om att vinna ett pris i slutet på året🙂 Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida eller på Instagram så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

20 Kommentarer
 1. Lilla S says:

  Fick ingen tvättid så jag avvaktar lite med vinterkläderna. Vi bor så litet att det inte finns nån plats att mellanlanda på utan jag vill tvätta upp och få undan direkt. Men pjäxorna har jag iallafall burit upp till vinden.
  Denna vecka har vi istället tömt källarförrådet på gamla däck så att vi kommer åt att använda det. Vi har också plockat iordning i köksskåpen efter förra veckans genomgång kring vad som kan rensas bort. Detta ledde till två väldigt mycket luftigare skåp och ett tomt skåp som vi ska fundera ut vad vi vill använda till.
  Har skaffat en back till mina marmeladburkar så att det ska vara smidigare att bära upp och ner från källarförådet där jag nu kommer åt hyllan, så nu slipper jag vara rädd att riva ner en glasburk varje gång jag ska ta ut en bunke. Dessa hade nämligen hamnat i ett köksskåp eftersom jag inte orkade bära ner dem i källaren.
  Mitt ”minska-mobilanvändande-projekt går ganska bra. Redan efter en vecka försvann suget att plocka upp telefonen för att slentrianscrolla. Men jag kör två veckor till är tanken!

  Svara
  • Paulina says:

   Bra att du tänker på att tvätta allt innan! Och vilket jobb ni har gjort med källarförrådet och köket! Måste kännas skönt. Smart med backen till marmeladburkarna! Mycket smart. Imponerad även av minska-mobilanvändande-projektet och att du har lyckats att faktiskt minska det! Berätta gärna vad det kan bero på!

   Svara
 2. Annelie says:

  Barnen åkte skrana och skärtlapp senast i dag och termometern stod på -1 så det är inte riktigt läge för säsongsanpassa, varken kläd- eller sportutrustning. Därför passade det perfekt att fortsätta med det jag höll på med förra veckan. Då målade jag skåpluckor till köket (klantigt nog la jag in det under Hanna H:s kommentar när jag fumlade med mobilen). Inte helt klar för jag har insett att det är måååånga luckor som ska målas och mkt finlir och ommålningar men det är kul och eftersom jag pluggar är det extra stimulerande att göra ngt praktiskt som omväxling.

  Svara
 3. Commander Keen says:

  Eftersom att jag är hemma med magkatarr och blir så rastlös så tog jag tag i detta idag. 🙂
  Då det fortfarande är rätt kyligt här där jag bor så tog jag bort de tjockaste vinterjackorna och lämnade de lite tunnare då jag fortfarande använder dom samt en av sambons jackor som han också verkar använda fortfarande. Vinterskorna ställde jag undan i alla fall. Mössor ´, vantar och sjalar har vi alltid i korgar på hatthyllan då vi bara är 2 och inte har så mycket så dom får ligga kvar. Jag rensade ut ganska mycket tidigare när jag rensade hallen så dom ser städade och bra ut som dom är. Skönt att bli av med lite av överflödet i hallen i och med att flera av mina vinterjackor är så stora och fluffiga. Nu hoppas jag bara att värmen kommer så att jag kan hänga undan dom sista jackorna med!

  Svara
 4. Lilli says:

  Plockat bort vinter stövlarna och rengjort dem. Jag rullar tidnings papper och stoppar i skaften på höga läderstövlar så inte skaften viker sig. Behöll en varm jacka kvar i hallen eftersom vädret är både upp och ner. Korgen med mössor och vantar gick jag igenom när det var hall projektet. Skönt att plocka fram tunnare kläder och skor.

  Svara
 5. Anna says:

  En sak som kan vara bra att göra i samband med att plocka vinterskorna är att se över vilka som behöver klackas om/putsas/fixas inför nästa säsong. Om man slänger en snabb blick över det man har kanske man kan göra iordning några av skorna iallafall, så blir det inte lika mycket att fixa när det ska plockas fram igen under höst/tidig vinter! Bara ett tips 🙂

  Svara
 6. Åsa says:

  Plockat bort broddar, några halsdukar och mössor. Tjocka täckkappan ligger tillsammans med täckbyxor och täckkjolen i tvättmaskinen just nu fvb till garderob för sommarförvaring. Känns härligt , förberedd för våren!

  Svara
 7. Hanna H says:

  Hänga undan vinterkläder gjorde jag under förra veckans projekt – vårstädningen. Även vintersportutrustning som skridskor plockades undan då. Däremot hann jag inte plocka fram vårens och sommarens kläder så det har jag gjort under denna veckas projekt. Tog också fram vårskorna men väntar ett tag till med sommarskor då det blir för trångt på skohyllan. Även accessoarer som solglasögon och scarves fick komma fram. Längtar tills en riktigt solig dag, då ska jag ha på mig solglasögon.

  Förra veckan då jag hängde undan vinterkläderna hann jag inte rensa bland dem, så det utförde jag istället under denna veckas projekt. Det blev några omaka vantar och en sliten jacka som rensades ut.

  Firar denna veckas genomförda projekt med en promenad i vårskor, vårjacka och scarves.

  Svara
  • Paulina says:

   Bra tänkt där med vårstädningen och plocka undan vinterkläder i samband med det! Och även att göra sig av med omaka par vantar mm. Även bra och nyttig belöning. Kul att läsa detta!

   Svara
 8. Jane Klasson says:

  Plockar bort vinterstövlar, täckbyxor och dunjackor. Broddarna, varmaste mössorna och vantarna också. Solglasögon lägger jag i handväskan.

  Inte riktigt läge att ta bort alla mössor och vantar än.

  Svara
 9. Lena Petersson says:

  Klar. Har burit ner vinterkläder och skor och tagit upp vårkläder och sommaraccessoarer. Fast jag märkte ingen fantastisk skillnad. Det ser bara konstigt ut i mina ögon när jag har tagit fram sommarsakerna för tidigt så jag ska nog lägga in dem i garderoben.

  Svara
  • Paulina says:

   Ojdå. Kanske att du tog fram dem för tidigt.. det är ju svårt att pricka in detta projekt rätt – både då vädret kan variera från år till år med framför allt geografiskt inom Sverige.. Hoppas att du har kläder kvar som du kan ha på dig så att du inte fryser!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!