5 saker du behöver för att trivas på jobbet

I samarbete med AJ produkter

Det finns många undersökningar om vad som är viktigt för att trivas på jobbet. Att uppleva trivsel, samvaro och vänskap. Att kunna påverka och planera sitt eget arbete. Att få möjligheter att lära sig nya saker, att kommunikationen på arbetsplatsen är öppen och tydlig, att man respekterar varandra. Att man vet vilket ansvar och befogenheter man har, att man får göra fel och kunna räkna med hjälp och stöd. Att få ha en bra chef som ger dig feedback. Alla dessa saker kan jag skriva under och några av dem blev anledningen till att jag till slut valde att byta de jobb jag har haft.

Men det finns fler faktorer som behövs för att trivas på jobbet. Den andra viktiga är rent-och-fungerande faktorn:  att det är välorganiserat, rent och snyggt. En stor undersökning som har gjorts i ämnet visar på att vi stör oss enormt på allt från smutsiga toaletter till illaluktande gemensamma kylskåp. Att det finns en fel-anmälan som funkar, att trasiga saker fixas. Att förbrukningsvaror såsom pennor, papper mm fylls på. Glada receptionister, rena kaffekoppar i skåpen och tomma diskmaskiner, papper i kopiatorn, städade mötesrum etc. ska inte underskattas!

Den tredje faktorn för att trivas på jobbet är så klart den fysiska miljön. Så klart trivs vi bättre när det är vackert och trivsamt runt omkring oss. Då känner vi oss bättre och blir mer kreativa. Många företag har äntligen insett detta och investerar i mer inspirerande kontorsmöbler och inredning. Detta märks inte minst på senaste Stockholm Light and Furniture Fair mässan. Kontorsinredning börjar allt mer likna hotellmiljöer. Men det är ytterst viktigt att dessa möbler inte bara är vackra utan även ergonomiska och att de möjliggör att man kan välja arbetsmiljö och möbler efter arbetsuppgift. Alla dessa trender kan man se hos AJ Produkter, som är en stor leverantör av kontorsprodukter.  De har allt från traditionella kontorsmöbler såsom ergonomiska höj- och sänkbara skrovbord och sköna klassiska kontorsstolar till riktigt nytänkande lösningar. Eller vad sägs om stolar med inbyggda pilatesbollar som möjliggör aktivt sittande och tränar kroppens muskulatur! Och vill man halvligga för att vila, läsa eller jobba lite mer avslappnat så kan man göra det på en Fatboy. Och för att vi ska kunna jobba bra avskilt så är ljuddämpande bordskärmar viktig kontorsinredning.

5 saker du behöver för att trivas på jobbet

Den fjärde aspekten som är väldigt viktig för att trivas på jobbet är den digitala arbetsmiljön. Att det tekniska och digitala funkar kan vara avgörande för vår produktivitet. Att vi med lätthet kan boka konferensrum, att vi har bra projektverktyg, välfungerande IT support, bra dokumentstruktur och möjlighet att jobba från ett annat ställe än jobbet vid behov med tillgång till all data är några exempel på detta.

Sist men inte minst. För att känna att vi mäktar med vårt jobb och hinner göra det vi ska behöver vi ha arbetsro. I höstas var jag på en föreläsning om framtidens arbetsplats. Enligt en stor undersökning har individuellt fokuserat arbete störst påverkan för produktiviteten. Att få vara effektiv under sin arbetstid och hinna med det man vill hinna med skattas också väldigt högt bland medarbetare. Annars tvingas vi hela tiden ta med jobbet hem, vilket inte är hållbart i längden då vi behöver återhämta oss. Så en arbetsplats som stödjer mig i det jag gör, där det .finns plats för både individuellt koncentrerat arbete och platser för olika typer av möten och samverkan är oerhört viktigt. Och att medarbetarna respekterar de olika zonerna och tillåter varandra att jobba ostört.

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!