Organisera städskåpet

Organisera städskåpet – vecka 11

Den måste ju komma förr eller senare, eller hur?

Städskåpet eller städskrubben är ett av de knepigaste utrymmen i hemmet – det brukar vara knökfullt där. Saker och ting har en förmåga att ramla ut därifrån så fort man öppnar dörren. Om man nu ens har ett städskåp. Men vanligtvis så är det i alla fall ett väldigt litet utrymme där man försöker att trycka in allt från dammsugare, hink och mopp, strykbräda och strykjärn samt allehanda rengöringsmedel. Just därför är det extra viktigt att optimera det utrymmet. Så låt oss ta itu med det nu i början av året – för du kommer att ha anledning att komma åt dina städgrejer till de flesta av årets kommande uppdrag.

Det kan ta lite tid att hitta bra förvaringslösningar som passar måttmässigt i städskåpet och det kan innebära besök i flera butiker. Man jag lovar att det är värt det. Tänk så skönt det blir att bli av med röran!

Checklista organisera städskåpet:

 1. Ta gärna en ”före”-bild.

 2. Ta ut allt från städskåpet, städskrubben eller det utrymme där du har dina städsaker.

 3. Rengör utrymmet.

 4. Fundera på om allt som förvaras där hör hemma där, eller om det kan flyttas någon annanstans. Bestäm en ny plats åt dessa saker.

 5. Om du vill få plats med något som inte står i städskåpet nu, hämta.

 6. Fundera över hur du kan använda höjden och djupet i städskåpet bättre, genom att kanske skaffa utdragbara lådor som du kan sätta ovanpå varandra.

 7. Kan du nyttja väggarna och hänga upp krokar, hyllor eller korgar på dem?

 8.  Kan du sätta upp en stång, krokar eller korgar på insidan av dörren?

 9.  Det finns upphängningsanordningar för dammsugarslang och för strykjärn som du kan hänga upp på väggen ifall du förvarar dem i städskåpet.

 10. Gå igenom din städutrustning. Är det något som börjar bli utslitet och behöver bytas ut? Passa på att byta ut dem. Håller något på att ta slut? Skriv upp det på din inköpslista.

 11. Lägg tillbaka sakerna på sina nya platser.

 12. Märk upp det du kan så blir det lättare att behålla den nya ordningen.

 13. Gå igenom allt med resten av familjen så att alla vet var de kan hitta sakerna framöver och var de ska ställa tillbaka dem.

 14. Ta en ”efter” bild för att jämföra och/eller dela med dig.

 15.  Fira!

Organisera städskåpet

Foto: Ulf Huett

En lösning i trånga utrymmen är att ha en mobil städvagn, som man lätt kan rulla ut vid behov.

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, och är rättighetsskyddat.

Är du nöjd med ordningen i ditt städskåp eller har du något annat som brådskar mer på din prioriteringslista, så plocka något ur den i stället.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa om era lösningar och se era före- och efter bilder, som ni gärna får dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida, pinga mig i Insta flödet eller på Insta stories.

/Paulina

PS. Ifall ni vill få lite inspiration så har jag lagt upp före- och efterbilder på ett städskap som jag organiserade och optimerade förvaringen inför fotograferingen till ”Förvara smart”.

24 Kommentarer
 1. Åsa says:

  Har sedan något år tillbaka ett bra ”städskåp”- ett utrymme under trappan med egen dörr. Målade golv och väggar och kompletterade befintliga hyllplan. Satte även upp en liten kroklist. Under hyllplanen finns plats på golvet för kassar till återvinning och returflaskor. I veckans projekt har jag nu städat utrymmet och köpt lite nya rengöringsmedel som ssknades.

  Svara
  • Paulina says:

   Föredömligt! Så klokt av dig att avsätta plats för detta. Det gör det lättare för dig att sätta igång och städa! Vet att inte alla har möjlighet till det men det är verkligen toppen!

   Svara
 2. Linda Richardson says:

  Detta projet startade med att jag började flytta grejer från ett litet skåp vi har i källaren uppt ill ett litet skåp i köket som var tomt. Däri får det exakt plats en sådan liten vagn som är med på bilden till detta projekt. Vi har nämligen inte något stort städskåp som man får plats med skurmopp och damsugare i hemmet. Detta började irritera mig en aning då det är saker man gärna vill få bort så projektet städskåp avslutades hastigt och projektet från listan bygga klädkammare påbörjades istället. Där har vi nu städat ur allt och rivit befintlig inredning golv och lister och inhandlat material till att börja lägga nytt golv och måla väggarna. Summa sumarum hitils nöjd över denna veckans projekt. Mycket möjligt det blir en städskrubbsplats över i klädkammaren.

  Svara
 3. Lilla S says:

  Hade faktisk tänkt ta tag i städskåpet, men då veckan startade med springmask och fortsatte med magsjuka så blev det faktiskt medicinhyllan som fick sig en genomgång istället, i samband med att springmask-medicinen skulle letas fram i röran. Detta låg högt upp på min prioriteringslista, så det känns skönt att ha det klart!
  Vi har även gått igenom burkskåpet (igen..!) gemensamt, och slängt av väldigt mycket burkar. Även rensat tomt i två korgar som samlat blandat pryttel i sig de senaste månaderna.
  Och så klart tvättat och städat i massor i och med springmask och magsjuka… usch…

  Svara
 4. Commander Keen says:

  Ligger som vanligt en vecka efter.. 😛 men nu har jag organiserat ”städskåpen”! Pga platsbrist har vi det lite uppdelat. Allt som har med disken att göra finns under diskbänken. Där har jag redan organiserat tidigare genom att sätta upp krokar på insidan av dörrarna, 1för disksvampar och trasor som förvaras i en trådkorg och en för soptunnan. Inne i skåpet finns en låda med soppåsar, diskmedel, tvålrefiller m.m. och bakom förvarar vi även hushållspappret. på samma sida som soptunnan sitter på insidan av dörren har vi även komposten.

  Sen har vi ett ”städskåp” i köket där vi har lite blandade saker om har med lägenheten att göra, så jag gick igenom allt. Vi har verktyg och hemmafix bland annat och så batterier och glödlampor. Här ska jag skaffa lite fler små lådor för att dela upp saker bättre. Vi har även mopp och tvättmedel och en låda med lite blandade städtrasor, dammsugartillbehör och sånt som inte används så ofta. Dammsugaren får tyvärr inte plats så dem står i vårat lilla förråd/garderob i hallen.

  Städgrejjer som har med badrummet att göra står i en liten metallkorg i badrummet för att vara lättillgängliga. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det ska du inte tänka på:) Tycker att du har gjort det bästa utifrån dina förutsättningar. Bra jobbat!

   Svara
 5. Annelie says:

  Vi har likt många andra städtillbehör i badrummen men det mesta förvaras i tvättstugan. Av flera anledningar har tvättstugan nu på senaste tiden varit det mest kaosartade rummet i huset så familjen var överens om att det i veckan skulle rensas, tvättas och organiseras ordentligt. Sagt och gjort, nu har vi en ren och organiserad tvättstuga (före- och efterbild läggs upp på Facebook-sidan).

  Svara
 6. Pia-Maria Bondesson says:

  Egentligen tyckte vi att det var organiserat men lite kunde rensas och förbättras. Fram till jag hittade 4! paket med tvättsvampar i skåpet. Uppenbarligen var det inte så välorganiserat. Största förändringen var en hylla som vi aldrig fått upp men nu kommit upp bakom plastpåshållaren. Där står rengöringsmedel så de inte behöver gömma andra städprylar på hyllan. Däremed ser man vilka flaskor som används men också har tvättsvampar, dammsugarpåsar och svinto fått en mer synlig plats på hyllan så att de inte är svåra att hitta när de behövs.

  Svara
 7. Jane Klasson says:

  Mitt smartaste drag är att i badrummet ha en filial till städskåpet.

  Jag har ett städskåp för dammsugare inkl tillbehör, golvmopp, fönsterrakor och ett skåp på väggen för städmedel och tvättmedel över tvättmaskinen i tvättstugan.

  I badrummet uppe har jag en extra uppsättning toalettrengöring, trasor och städmedel till speglar, handfat och kakel samt en diskborste i en förvaringspall där jag även har toalettpapper och hårfön/plattång/ladyshaver.
  Då är det lättare att städa av badrummet vid behov utan att behöva springa ner till nedervåningen.

  Svara
 8. Hanna H says:

  Jag har städskåpet i köket, ni vet ett skåp som ser ut som ett skafferi på utsidan. Mitt städskåpet har ett traditionellt innehåll: dammsugare, medel, trasor och andra städprylar. Inuti skåpet finns ett gammalt medicinskåp och under detta utdragbara lådor. I medicinskåpet lade jag trasor och i lådorna placerade jag lampor, batterier, skurborstar och andra mindre städredskap. I skåpet finns det även en anordning för upphängning av dammsugarslangen (här finns även krok för dammvippa). Däremot står dammsugaren, skurhink och alla olika flaskor på golvet i skåpet och här krävs en optimering av utrymmet.
  Längst ned i skåpet satte jag in ett hyllplan och under detta förvarar jag nu min verktygslåda med verktyg och skruvar. Även olika målarfärger står här nere. Ovanpå detta hyllplan står skurhink och dammsugare. Satte upp flera nya smalare hyllplan för att det då inte blir så djupa hyllor vilket ger en bättre överblick. Blir perfekt för att flaskor och andra mindre prylar. Överst i skåpet satte jag in ett vanligt normalstort hyllplan där jag förvarar tvättmedel samt hushållspapper. På insidan av dörren satte jag upp krokar för att kunna hänga upp grytlappar och förkläden. Sammantaget är jag nöjd med att jag fick plats med fler saker samtidigt som det blev bättre överblick och mer organiserat. Nu kommer det bli roligt att hålla ordning.

  Svara
  • Paulina says:

   Tänk vad några hyllplan kan göra! Jag riktigt såg allting framför mig eftersom du beskrev allting så bra men skulle gärna vilja se några bilder ändå:) Vilket jobb du har gjort! Riktigt bra genomtänkt så att du hittade rätt lösning på din utmaning. Riktigt bra jobbat!!!

   Svara
 9. Lena Petersson says:

  Klar. Jag plockade ut allting utom vattendunkarna. Rengjorde. Plockade in sakerna igen. Det blev inte så stor skillnad. Jag organiserade om städskåpet förra året och strukturen har hållit sig ganska bra. Jag kan inte förbättra städskåpet så mycket.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tycker att du ska känna dig riktigt nöjd med detta, Lena. Eftersom du hade skapat en bra struktur förra året så höll den bra nu. Det är precis så det ska vara!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!