rensa i barnrummet

Rensa i barnrummet – vecka 10

Ett av veckans projekt måste ju bli barnrummet. Så här kommer det:) Och för oss som har småbarn är det det ju ett återkommande projekt under året dessutom. För visst känns det som att barnrummet alltid behöver rensas… Och så kan barnen komma in i sina samlarperioder.

Barnrum är i vilket fall utmanande att rensa och organisera. Det är många och ofta små och olika saker som ska få plats, som samtidigt ska vara överskådliga – vilket lätt gör det plottrigt. Och man behöver ständigt komma på nya förvaringslösningar för att nya prylar tillkommer i en snabbare takt i barnrummen än någon annanstans i hemmet. Barnen kommer också hem med sina alster från förskolan eller skolan och de pysslar saker hemma. Allt de har skapat eller hittat är ju viktigt för dem och måste få vara där ett tag, men sedan är det faktiskt dags att rensa. Så låt oss sätta igång med det!

Checklista rensa i barnrummet

 1. Gör eventuellt en avgränsning. Känns rensningen av hela barnrummet för stort så kan du dela upp det. Se bara till att du får med allt som hör ihop när du gränsar av.

 2. Om du vill få en liten kick av din rensning – ta en före-bild.

 3. Ta ut allt ur skåp och hyllor osv. och tvätta ytorna.

 4. Gå igenom alla saker och rensa bland dem. Ta bort skräp.

 5. Ta bort trasiga leksaker och dem ditt barn inte längre leker med.

 6. Gå igenom böckerna och ta bort dem som barnet har växt ifrån.

 7. Gå igenom målarböcker som ditt barn har ritat eller målat färdigt med. Rensa bland pennor och kritor.

 8. Rensa bland pussel, spel och pyssel.

 9. Rensa bland barnens teckningar och spara de mest minnesvärda i plastfickor i en pärm. Organisera helst kronologiskt så blir det roligare att kolla igenom och se ditt barns utveckling. Eller så kan du ta bilder på dem och göra dem till en fotobok.

 10. Gruppera ihop alla sker som hör ihop: pussel, pyssel, tågräls, lego, dockor, rit- och målarsaker, teckningar, sporttillbehör, diverse samlingar.

 11. Planera var allting bäst ska placeras utifrån hur tillgängligt det bör vara för barnet. Känner du att du saknar utrymme? Hyllavdelare kan vara ett alternativ som ger dig mer plats. Krokar där du kan hänga upp saker kan också hjälpa till att få bort saker från golvet. Du kan även hänga upp saker på insidan av dörren (se bilden nedan).

 12. Saknar du lösningar för småsaker? Dela av med mindre behållare. Eller varför inte använda skokartonger?

 13. Stora, otympliga leksaker kan vara en utmaning. Ett tips kan vara att växla leksaker som ska vara i rummet. På det sättet upptäcker barnet sina leksaker på nytt med jämna mellanrum. Ställ undan ett urval saker på t.ex. vinden kanske kan du göra det till en rolig ritual en gång i månaden när leksaker byter plats med varandra.

 14. Ställ tillbaka sakerna enligt den nya ordningen.

 15. Ta en efter-bild.

 16. Detta är ju klart värt att firas, eller hur?

rensa i barnrummet

Fotograf: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan” och är rättighetsskyddad.  I boken finns det fler bilder och smarta tips samt alla veckans projekt.

Har du inget barnrum att rensa så finns ju alltid din prioriteringslista, att plocka ur:)

Ser fram emot att höra hur det gick med era barnrum där hemma och vilka skatter ni hittade på köpet:) Om ni vill dela med er av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida . Vi är nu över 26 000 följare där som peppar, stöttar och ger råd till varandra. Eller så kan ni lägga upp det på Instagram och tagga mig eller Insta Strories.

Då är det bara att sätta igång. Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

26 Kommentarer
 1. Linda Richardson says:

  Nu kommer rapporten från förra veckans projekt. Med tre barn och tre barnrum så fick vi avgränsa rejält denna gång. I 5 åringens rum hade vi sedan innan rensat å styrt upp bland spel och pussel och i barbielådan rensades det rejält. Trasiga dockor och kläder fick lämna. Vidre fick hon börja rensa i sin enorma tecknings och pysselhög som samlats på under en tid. Hälften av teckningarna kunde hon direkt ta bort. men pärmen blev överfull så en ny omgång ligger och laddar men än är hon inte riktigt redo för det. ( bilder på fb)
  3-åringen fick rensa bland bilar och tillbehör. De mest plastiga babybilarna och parkeringsgarage kunde han med lätthet rensa bort men även trasiga bilar ville han att vi skulle slänga. I 2 -åringens rum ordnade vi en teckningspärm och började sätta in hennes alster.

  Svara
 2. Lilli says:

  En bra förvaring till barnens pärlor får man genom att diska ur och ta bort etiketterna på små petflaskor. Sen är det bara att sortera i färg eller hur man nu vill och sätta på locket. Barnen ser vad som finns i och dessutom åker det inte ut så lätt som det annars gör från en burk med stor öppning. Eftersom jag inte har något barn rum längre så har jag denna vecka lagt lite extra städning i köket bla…tagit ner köks gardinerna och putsat och städat i fönstrena .Så nu får gärna våren komma.

  Svara
 3. Lilla S says:

  Jag försöker minska mitt mobilanvändande genom att under några veckor bara kolla bloggar och sociala medier en gång i veckan, så nu kommer min rapport från veckan. 😉
  Då jag var iväg och hjälpte en kompis att städa förra helgen och har jobbat denna helgen så har jag inte fått så mycket gjort. Men lägligt nog så blev mannen och döttrarna klara med sitt stora legosorteringsprojekt, så det känns ändå som att vi kan checka av barnrummet! Nu byggs det lego som aldrig förr! Vi försöker regelbundet gå igenom barnrummet, framför allt för att vi bor litet. Mycket av barnens leksaker står på vinden, och så byter vi när de frågar efter något. Förutom leklådor typ ”dockkläder”/”bilar”, så har de vars två små hyllor över skrivbordet samt en låda var i garderoben där de får samla ”sina” saker. Att de inte har mer plats för detta gör att de regelbundet måste rensa för att få plats med nya skatter. Självklart kan vi lägga upp saker på vinden om det är något de verkligen vill spara, men för det mesta går rensningen smidig, även om vi ibland får påminna om att det behövs.
  Nu ska jag satsa på nästa veckas projekt, som är välbehövligt!

  Svara
  • Paulina says:

   Bra att du har tänkt över ditt mobilanvändande! Det borde vi alla göra. Du har ju hjälpt din kompis – det räknas väl också! Och ja – klart att ni kan checka av barnrummet! Det är inte bara du som ska jobba! Mycket smart system ni har och det är faktiskt en fördel att bo litet för då måste man rensa:)

   Svara
 4. Åsa says:

  Inga barnrum här längre så jag valde att ta tag i trådbacken full med saker som ska strykas! Nu är det nya rutiner fr o m idag och det ska inte samlas på hög mera! Känns skönt!

  Svara
 5. Annelie says:

  Vi har otroligt mycket kaos här hemma så det är skönt att följa veckans projekt, typ som att ha en personlig tränare i städning/rensning. Mkt uppskattat! Det jag gillar mest är att jag har fått med hela familjen på det och eftersom det inte är någon av oss som bestämmer för veckan blir det inget tjafs och alla hjälper till i den mån de kan. Hur som helst så kände vi att veckans projekt behövdes begränsas. Vi har haft halva vardagsrummet som lekrum medan vi renoverade övervåningen och efter att vi blev klar med barnens rum lämnades mkt kvar. Nu rensade vi upp allt, barnen var väldigt involverade och bestämde vilka leksaker vi skulle skänka, sälja eller behålla. Resultatet blev att vi nu har ett halvtomt men mycket städat vardagsrum.

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad glad jag blev när jag lästa detta! Exakt så är det tänkt – som en personlig PT i organisering:) Och helt underbart att faktum att ni inte bestämmer har gjort att hela familjen är med på detta! Bra att ni avgränsade och vilket toppenresultat ni verkar ha fått!

   Svara
 6. Commander Keen says:

  Eftersom att vi inte har några barn var det perfekt att detta kom just denna veckan då vi var bortresta. 😛 Men nu när jag är hemma igen har jag påbörjat ett av mina egna projekt som är att rensa bland mina digitala foton. Det tar sin tid och jag orkar inte sitta hur länge som helst men jag har rensat bort en del bilder och kommit en bit på vägen i alla fall. Kommer fortsätta i helgen och sen lite då och då när jag orkar och hinner!

  Svara
  • Paulina says:

   Toppen med ett annat projekt i så fall, som dessutom är högaktuell för många! Hur gör du när du rensar dina bilder?

   Svara
 7. Pia-Maria Bondesson says:

  Vi har de flesta leksakerna i vårt vardagsrum och med två barn 1/4år blir det en del leksaker. För att det ska funka krävs det att varje sak har sin plats så det går smidigt att städa undan varje kväll. Fördelen är att barnen vet vad som finns och var det finns. Försöker rensa hela tiden så just denna vecka behövdes det inte rensas just bland leksakerna. Tog tag i barnböckerna i bokhyllan i vardagsrummet istället som är ett av mina egna projekt och som går under barnrummet. Blev en tom hylla som kan komma väl till pass vid organisering av resten av bokhyllan senare under året. Kommer ju behövas nån typ av lösning för alla pysselsaker som kommer komma nu när 4-åringen vill pyssla mer och då även plats till dem. Tänkte även hinna med att rensa ut för små byxor och tröjor ur 4-åringens kläder denna vecka så jag får en bättre överblick av vad som saknas till våren och sommaren.

  Svara
  • Paulina says:

   Du har hållit dig sysselsatt, Pia-Maria:) Vi her också vår yngstas leksaker i vardagsrummet och städar tillsammans innan han går och lägger sig som en del av kvällsritualen kan man säga. Tack för att du delade med dig!

   Svara
 8. Mija says:

  Jag har en undran. Jag själv vill ha ordning och reda, jag vill gärna rensa mycket här hemma men min man är inte lika positiv till det som jag. ”Det kan ju vara bra att ha”, brukar det låta. Jag märker själv hur mycket lättare man känner sig inuti när man inte har en miljon saker. Eftersom jag dessutom städar väldigt ofta vill jag helst slippa flytta på en massa saker. Har du något tips på hur jag kan få över mannen på min sida? Eller hur vi ska kompromissa?

  Svara
 9. Hanna H says:

  Denna vecka plockade jag från prioriteringslistan. Tog tag i skåpet i hallen. Häri hade jag samlat saker som hårborstar, hårtork och inredningsprylar.

  Rensade bort de flesta av inredningsprylarna som antingen ska skänkas eller säljas. Det blev mycket tom yta i skåpet. Ställde in mina brevkorgar som jag använder för papper och räkningar. De flesta av hårborstarna och de andra hårverktygen fick flytta tillbaka tillsammmans med även hårtofsar och -klämmor. Sedan blev det en massa utrymme över men det låter jag vara tills jag kommer på vad jag ska förvara här. Visst känns det skönt med luft i hemmet? 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Ja! Visst är det kul när man så lätt får mer yta! Och den behöver ju inte fyllas på omedelbart – luft i hemmet är bra!

   Svara
 10. Jane Klasson says:

  Verkligen ett drömprojekt! Har två döttrar. De fyller 16 och 13 om ett par månader. De är samlare och vill spara allt typ. Brottas med att jag måste respektera deras rum och deras saker. Under 2018 gick vi genom min äldstas rum i omgångar. Men en dag när de är redo kommer mamman att jubla!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!