Organisera posten

Organisera posten – vecka 9

Händer det att du får påminnelser på räkningar? Missar du ibland möten för att kallelsen har kommit på vift? Då kanske det är posthanteringen som haltar. Posthanteringen omfattar dock så mycket mer än bara själva förvaringen av posten. Här kommer du även säkerställa en bra rutin framöver. Det blir denna veckans projekt!

Checklista organisera posten:

 1. Var brukar din post hamna när den kommer in i hemmet? Fundera över vilket rum som blir det mest naturliga för dig att samla posten på och utse en särskild plats för posten där alla ska lägga den.

 2. Skaffa en förvaringslösning för posten. Det kan vara ett brevställ eller en A4 korg.

 3. Postförvaringen ska endast vara tillfällig. Där lägger den som kommer hem först posten. Gör det till en vana att gå igenom och öppna de kuvert som är till dig så snart du kommer hem.

 4. Har du ett system för räkningar? Om inte, skaffa det. Du behöver två fack. Ett för räkningar som ska betalas och ett för betalda räkningar som ska sättas i pärmar. Direkt när du har öppnat ett kuvert med en räkning så lägger du den i lådan så för räkningar att betala så har du alla på ett och samma ställe.

 5. Häng upp kallelser, scheman osv. på anslagstavlan eller lägg in datumen direkt i din kalender.

 6. Kasta allt onödigt direkt i pappersåtervinningen. Tänk på inte slänga kuvert i återvinningen eftersom limmet förstör pappersmassan. Släng dem i papperskorgen istället så kommer de att energiåtervinnas.

 7. Brukar du gå igenom och utnyttja reklamerbjudanden? Om du inte använder rabattkuponger kan du lika gärna sätta upp ”nej till reklam” på dörren, så drunknar inte din post i reklamblad.

 8. Berätta för övriga i familjen om hur posten är tänkt att hanteras framöver och be alla att de verkligen anstränger sig att lägga den på sin rätta plats framöver.

 9. Ta gärna en bild på din posthantering och dela med dig på Förvaringsdrottningens Facebooksida. Eller  på Instagram.

 10. Dags att fira ett väl utfört uppdrag!

Organisera posten

Fotograf: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, och är rättighetsskyddat.

Har du ett bra system för posten eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, så plocka något ur den i stället.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa och se era lösningar!

/Paulina

PS. Och så här ser min posthantering och system för räkningar ut.

25 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Den som hämtar posten lägger den på köksbänken , där får den ligga tills vi båda kommit hem. Sen tar vi räkningarna och lägger dem i en uppmärkt plast ficka i
  en tidskriftsamlare. När det är dags att sätta sig med alla räkningarna tar vi med hela plastfickan till datorn. Sedan hamnar de betalda räkningarna i ett hemma arkiv sorterade månadsvis.

  Svara
 2. Åsa says:

  Posten har vi bra koll på, köksbordet och sedan sortering därifrån, de flesta räkningar är redan efaktura! Fortsatte istället ett annat av mina egna projekt, ytterligare en kontorspärm som är sorterad och fått nytt register. Är hård mot mig själv, mycket som sparats i 10-30 år åker nu! Känns jätteskönt!!!

  Svara
 3. Lilla S says:

  Då vi redan har platser för räkningar och papper som ska in i pärmen (även om dessa papper inte sats in i pärm på över ett år…) och vi inte tar emot reklam så blir sällan högen med papper på köksbänken, där de hamnar, särskilt stor innan jag går igenom. Här hamnar även papper från skola och aktiviteter, samt följesedlar och kvitton, tills vi går igenom. Det enda problemet är väl när det ligger papper som mannen måste ta hand om, för han gör det inte lika regelbundet. Så nu satte jag en servetthållare att ha denna pappershög i, så stör den inte lika mycket och tar inte lika stor plats på bänken. Får se om det funkar, eller om det fortsätter hamna på bänken..
  Passade även på att rensa igenom burklådan i köket och slängde lock som saknade burkar.

  Svara
 4. Pia-Maria Bondesson says:

  Posten tar vi in till köksbänken. Kallelser och liknade hamnar på kylskåpet om de inte läggs in i telefonen direkt (ska börja lägga in dem direkt så vi slipper mellansteget på kylskåpet). Räkningar kommer mest elektroniskt som tur är och annars är det mest gratistidningar. Försöker bläddra igenom dem när jag äter frukost så vi inte samlar på stora högar att läsa. Min man gillar inte läsa lika mycket så vi kör systemet att jag läser och drar ut de sidor han kan verka vara spännande och så får han en mindre hög att kolla igenom och slänga i pappersinsamlingen.

  Ska ta tag i en av punkterna på prioriteringslistan. Känner att jag behöver bocka av lite där nu.

  Svara
  • Pia-Maria says:

   Fick rensat bland minsta killens kläder och även plockat över sånt från bebistiden som inte används längre. Det som var min systers har packats ihop till henne och så säljer hon det på en loppis och det som varit vårt eget tar vi själva hand om. Kändes skönt att få bocka av den punkten på listan (även om vi säkert måste göra om det om 6 mån igen)

   Svara
   • Paulina says:

    Bra där! Ja, detta måste man ju göra kontinuerligt (är ju där själv), men skönt att göra det just kontinuerligt, så att uppgiften inte blir övermäktig!

  • Paulina says:

   Smart med rutinen att lägga in kallelser i mobilen direkt! Och även den med gratistidningar. Lycka till med din prioriteringslista!

   Svara
 5. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Vi har redan ett bra system för räkningar och kallelser. Posten läggs idag på köksbänken. En ordentlig servetthållare står på inköpslistan dock för ett ordentligare intryck, eventuellt sätts den upp på väggen…

  Svara
 6. Henna says:

  De allra flesta räkningar kommer smidigt som e-faktura, autogiro el per e-post, miljösmart! Men gäller att finna rutiner även här digitalt då överblicken saknas.

  Svara
 7. Annelie says:

  Det här projektet satsade jag ordentligt på för 2 år sedan och det känns skönt nu så här efteråt att se att det verkligen lönade sig. Jag hittade 4 lådor som precis passade in i vår receptbokshylla i köket och där har vi nu en för räkningar/kallelser, betalda räkningar etc som ska in i pärm, kvitton och rabatter/kuponger. Så allt jag behövde göra nu var att gå igenom det som skulle sättas in i pärmen och kasta inaktuella kvitton och kuponger. Jättehärligt och skönt med ett snabbt uppdrag när vi nu åker iväg på sportlovet.

  Svara
  • Paulina says:

   Vad kul att du skapade ett system som har hållit! Det tror jag beror på att du just satsade på det ordentligt. Och visst är det kul när det blir så mycket mindre jobb när man endast ska underhålla det man har skapat. Det lönar sig att tänka igenom saker och ting ordentligt:)

   Svara
 8. Hanna H says:

  Jag har redan ett system för posten som jag tycker fungerar bra. Mitt uppdrag blir istället att rensa bland alla pappershögar och pärmar med papper.

  Efter att jag slängt en massa papper som inte behöver sparas delade jag in de kvarvarande pappren i olika kategorier. Skatt, försäkringar, avtal och bevis, kvitton och garantier. Sedan satte jag in pappren i pärmar. Fixade också ett ställ med brevkorgar där jag tänker samla papper som ska sättas in i pärmar i en korg och i en annan korg lägger jag papper som ska åtgärdas som kallelser och obetalda räkningar.

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att du hittade ett annat projekt i stället! Det måste ha känts skönt att få det organiserat!

   Svara
 9. Linda Richardson says:

  Posten färdig. Detta gjorde jag redan förra veckan. Eftersom denna helgen består av packning inför skidsemester så passar jag på att sortera in lite papper som hamnat på skrivbordet och sätta in betalda räkningar osv i pärmar.

  Svara
 10. Jane Klasson says:

  Oftast är det mannen som tar in posten för han kommer hem först. Vi har bra rutin på att ta hand om posten varje dag. Först hamnar den på hallbyrån och sedan i köket.
  Reklamen åker i återvinningen och sånt som ska sparas typ kallelser sparas i ett servettställ i köket. Räkningar läggs på datorn i köket för registrering på banken. Insorteringen kan dröja lite då pärmarna finns på övervåningen i vårt kontorsskåp.
  Bonuscheckar och rabattkuponger lägger jag i plånboken direkt.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!