Vårt veckoschema

Efter föreläsningen och workshopen i Örebro kände jag mig helt lycklig (och lycklig är inget ord jag vanligtvis använder – i alla fall inte inom sociala mediekanaler). Framför allt workshopen var väldigt givande och gav så mycket aha-upplevelser och insikter – både för mig och för andra. Jag fick även frågor, tips och diskussionsämnen som jag tänkte ta upp i kommande inlägg. Ett av dem var veckoschema och rutiner som följer med det, där några ville veta hur vårt veckoschema ser ut – här kommer det.

Det mesta av det vi ska göra sker inför och under helgen.

Lördag morgon byter vi lakan och handdukar. Detta då vi tvättar på söndag morgon eller förmiddag, och vill då inte behöva varken stressa med att byta lakan precis innan eller ha dem liggande i vårt tvättskåp i flera dagar och ta onödigt med plats. Vi vuxna byter våra och Oskars (snart 2 år) lakan och Viktor (9 år) byter själv (fast jag finns där för att hjälpa till vid behov).

Lördag kväll: lägger fram tvätten för morgondagens tvätt, som sker vanligtvis kl 07.00 (då har vi tvättstugan bokad). Denna tid passar oss utmärkt då vi ändå är uppe p g a Oskar och känner att vi blir klara med tvätten relativt tidigt. Tvätten är då redan sorterad tack vare vårt sorteringssystem som vi har i tvättskåpet, så det är bara att flytta över allt, färdigsorterat, till de berömda blåa IKEA påsarna – en för varje tvättmaskin.

Söndag morgon/förmiddag: tvätt. Vi har tvättmaskin i lägenheten men försöker tvätta det mesta i tvättstugan ändå för att inte förvandla vår lägenhet till en sådan. Dessutom går det snabbare med tre maskiner som tvättar samtidigt. På så sätt blir vi klara med veckans tvätt på några timmar och kan slippa tänka på tvätt under resten av veckan.

Söndag frukost – matplanering. Vi planerar egentligen bara middagar till Viktor och Oskar. Vi försöker att inte äta stora middagar utan tar något lättare.  I samband med matplaneringen kompletterar vi inköpslistan (i appen Wunderlist). Handla gör vi flera gånger under veckan efter jobbet och går då efter inköpslistan, som då alltid är uppdaterad.

Söndag under dagen: sortera in den rena tvätten i garderober och lägga det som ska strykas i tvättkorgen. Viktor hjälper till och sorterar sina kläder.

veckoschema - stryk

Här samlar vi allt som ska strykas

Söndag kväll: stryka (till Agenda och Dokument utifrån – lite av en höjdpunkt. Ja, ni läste rätt. Men jag älskar politik och har ett stort samhällsintresse. Och dessa program behöver man inte titta på så där jättenoga, så vi stryker ofta i samband med att vi tittar på TV och det går alldeles utmärkt.

Lördag och söndag under dagen: tvätta badrummet och toaletten, dammsuga och tvätta golven samt dammtorka. Detta gör vi när vi kan under helgen mellan andra inplanerade aktiviteter. För att verkligen få till allt detta har jag det inskrivet på min att-göra-lista i min app så att jag kan bocka av detta och känna mig duktig:)

Detta var väl min version av ”Min helg” – om ni nu har läst den någon gång:) Det kanske låter som att det enda vi gör är att städa, men vi får faktiskt tid över till andra aktiviteter under helgen samt Viktors fotbollsträning:)

Ja, det var väl allt vad gäller vårt veckoschema. Nu skrev jag i och för sig bara om mat, tvätt- och städ. Sedan tillkommer ju Viktors aktiviteter, inför vilka det ibland måste planeras lite. Det gör vi löpande. Just nu har vi tappat det där med familjeråd, som vi tidigare hade en gång i veckan. Jag måste fundera på varför, för jag vill fånga upp veckobreven från skola och förskola, vår ekonomiska uppföljning, saker som vi vill planera på längre sikt osv. Allt detta sker löpande, men jag personligen vill ha ännu bättre struktur på det. Tänkte faktiskt skriva ett inlägg om det också  – hur bra rutiner helt plötsligt kan falla bort.

Nu är jag supernyfiken på era veckorutiner och scheman! Hur ser de ut? Vad är ni speciellt nöjda med? Finns det något ni inte riktigt får ihop? Vad tror ni att det beror på?

/Paulina

PS. Och vad gäller veckans projekt så kom det ett gäng på tre personer till workshoppen i Örebro från samma arbetsplats. De körde veckans projekt som en grej ihop och hade avstämningar på jobbet och allt. Så himla kul!! Är ni några fler som har ett gäng ni kör ihop med? Vore så kul att höra mer om det också!

29 Kommentarer
 1. ErikaGren says:

  Angående detta med skärmdumpar i Evernote. Jag skärmdumpar (både från telefonen och datorn) det som jag tycker är intressant eller det som jag borde agera på. Det kan vara något lopp jag vill springa, ett recept, en smart idé , en anmälan jag borde skicka in och så vidare. Allt skärmdumpar jag till min inkorg i Evernote utan att lägga mer energi på det just då. När jag har min veckogenomgång på söndagar går jag igenom Inkorgen i Evernote och tar rätt på allt jag skärmdumpat. Skriver in datum i kalendern, för över saker jag borde/vill göra till Nirvana och sorterar in recept och så vidare. Sedan raderar jag anteckningen i Evernote. Har skrivit lite om det här:
  https://strukturpatapeten.wordpress.com/2018/10/22/samma-lika/

  Svara
 2. Vivi-Ann Stubergh says:

  Måndag: Studerar hemma. Springer 2 eller 5 km
  Tisdag: Jobbar i mitt företag hemifrån
  Onsdag: Ta hand om hemmet. Springer 2 km
  Torsdag: Bokföra
  Fredag: Planera allt jobb i företaget, hemmet och matinköp/ matlagning. Springer 2 km
  Helgen är ledig från allt hemmajobb, då kan man ha roligt med umgänge och alla hobbies 🙂
  Detta är de fasta punkterna, men då jag jobbar skift både vardag och helg blir det lite flex.

  Svara
 3. Kristinas oas says:

  Vi jobbar oregelbundet och har därför inte någon fast dag för olika göromål, men vi är hyfsat bra på att få saker gjorda ändå. Våra barn är också stora nu och vi hjälps åt. 🙂
  Men under åren någon av oss var föräldralediga hade vi ett schema på fyra veckor med olika uppgifter för varje dag, allt från damma, dammsuga, byta lakan och handdukar, tvätta, stryka, fixa saker hos husdjuren osv. I snitt ca 30-60 minuter/dag. På så sätt fick vi lite gjort varje dag och resten av dagen slapp den som var hemma ha dåligt samvete över allt man ”borde” göra… Och var det en dag när allt bara var kaos kunde den som jobbade se på schemat vad som skulle fixas just den dagen och hjälpa till med det när man kom hem. Fungerade så himla bra!

  Svara
 4. Lilli says:

  Din föreläsning i Örebro var så inspirerande , jätte roligt att få tips o idéer av både dej och från dom som var där. Har inget bra vecko schema direkt. Men jobbar på det…

  Svara
  • Paulina says:

   Tack Lilli! Så roligt att du tyckte det! Veckoschema kan ta tid att få fram. Bestäm för en aktivitet åt gången – vad som passar en viss dag och tid. Sedan byggs det på kontinuerligt. Ibland måste man stuva om ifall det inte funkar 100. Det hör till. Så du behöver inte känna stress för det – det växer fram så småningom ifall du är intresserad av att ha ett veckoschema:)

   Svara
 5. Sara says:

  Så kul!

  Min vecka ser ut så här:
  Måndag: Torkar av alla ytor och dammsugar.
  Tisdag: Storhandling av mat + städ av kylskåp innan den fylls med allt som har inhandlats.
  Onsdag: Inget inplanerat i form av städ, tvätt osv.
  Torsdag: Tvättar allt i tvättkorgen + alla badrumsmattor + byter alla handdukar & tvättar de smutsiga.
  Fredag: Städ (vi har ett företag som städar). Städfirman dammar alla ytor, dammsugar golven, våttorkar golven, städar badrummen ordentligt. Byter lakan varannan vecka. Jag tvättar lakanen den veckan de byter.
  Lördag: Inget inplanerat i form av städ, tvätt osv.
  Söndag: Matplanering.
  🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Wow! Vilket schema! Tack fö att du delade med dig av det! Smart att dela upp det i mindre moment så att det inte blir en storstädning en och samma dag.

   Svara
 6. ErikaGren says:

  Udda veckor: Fredagkväll så storhandlar och städar jag. Ibland tvättar jag bilen också. På lördag så tvättar jag sängkläder (hatar att vika lakan så jag tvättar dem och sedan lägger jag tillbaka dem i sängen igen på kvällen),

  Jämna veckor: På torsdag storhandla jag. På lördagen tvättar jag handdukar. På söndagen tar jag med all återvinning när jag ska köra sonen till fotbollen.

  Alla veckor: Lördag morgon så rensar jag kylen och samlar ihop sopor och kompost samt vattnar blommor. På söndag kväll kör jag en veckogenomgång där jag går igenom handväskan, post/papper, mailen, olika föreningars/klubbars- hemsida/Facebook där jag är med och tränar, Evernote (skärmdumpar eller antecknar i inkorgen som jag sedan följer upp), Nirvana (som är min ToDo-app) samt uppdaterar kalendern. Sedan planerar jag veckan i grova drag när det gäller mat, jobb, sonen, jag själv, träning samt markservice.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för ditt veckoschema, Erika! Den är så himla genomtänkt! Riktigt imponerande och väldigt kul att läsa om den! Blev väldigt inspirerad. Och smart att bädda med samma lakan om man hatar att vika dem! Ska kolla upp appen som du tipsade om! Berätta gärna mer om dina Evernote skärmdumpar!

   Svara
 7. Lena Petersson says:

  Jag har en väldigt inrutad vardag, men inte så mycket energi. Därför orkar jag inte göra så många saker varje dag. Jag har oftast en bestämd dag för att byta sängkläder och tvätta dem. Jag har en tvättorkmaskin så jag inte är beroende av tvättstugan. Så fort sjukersättningen kommer in på kontot så betalar jag räkningarna och beställer månadens hemleverans från Maxi. När leveransen kommer tar det mycket energi att plocka in varorna. Därför väntar jag till dagen efter leveransen med att laga till lite av maten som ska frysas in i matlådor. Jag har för övrigt en lista på det som jag brukar handla hem och jag går igenom listan för att se vad som är slut och vad som finns hemma. Det underlättar månadshandlandet. Jag försöker att källsortera samma dag som de har tömt i källsorteringen för då är det lättare att få plats med sakerna och det är lättare att bli påmind om att jag ska källsortera när jag hör att de tömmer soptunnorna. Jag sorterar innehållet innan jag bär iväg det så behöver jag inte tillbringa så lång tid bland soptunnorna.

  Svara
  • Paulina says:

   Tusen tack för din beskrivning av ditt veckoschema, Lena! Jag tror att många hade haft stor nytta av att strukturera upp sin vardag som du har gjort. Föredömligt och jag är imponerad över att du har skapat ett sådant smart system efter dina förutsättningar. Mycket genomtänkt och smart!

   Svara
 8. Anna Boberg Gustafsson says:

  Underbart m Dig som sporrar oss till att trivas hemma! 😊 Tyvärr har jag fastnat i köket . . . 🤔 Känner mig inte stressad för det, men är så nöjd över att redan känna att vi har mer plats!

  Anna Boberg Gustafsson

  Svara
  • Paulina says:

   Å tack! Så roligt att få den feedbacken! Tycker inte att du ska känna dig stressad över att du har fastnat i köket, Anna. Det kanske är din högsta prioritering och du kanske behöver lägga ner tid på det i jämförelse med de andra projekten. Bara du kontinuerligt gör saker så går det ju framåt! Och som du själv skriver så ser du redan nu resultaten. Tycker att du ska känna dig nöjd med det och fira det:)

   Svara
 9. Lovisa says:

  För att ha mer koll på städningen har jag skrivit upp det på veckokalendern. Har delat upp dammning och golv så allt städ inte blir på samma dag. Detta för att inte ta för mycket tid från barnen (jag älskar att städa och kan hålla på en hel dag om jag vill) 😅

  Svara
  • Paulina says:

   Ja! Det är toppen! Önskar jag gillade att städa lika mycket som du, men kan i alla fall trösta mig att det är en fysisk övning – det tycker jag är motiverande:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!