Helena von Zweigbergk tankar om att rensa

Helena von Zweigbergks tankar om att rensa

Tidningen Tara har i sitt senaste nummer (nr 6) en mycket intressant artikelserie som handlar om att rensa. På temat ”Ut med det gamla – in med det nya” har de intervjuat den f d liberala politikern Birgitta Ohlsson, f d programledaren Lulu Carter och författaren Helena von Zweigbergk. Det finns så mycket insikter i dessa intervjuer att jag inte kan låta bli att skriva om det. Det som jag gillar extra mycket är att de går in mer på djupet och berör de psykologiska och känslomässiga aspekterna av att göra sig av med saker. De berör relationer och skriver om insikter förknippade med detta. Och det är precis det som resning och organisering handlar om. Själva rensandet är egentligen bara en liten del av att göra sig av med saker.

Framför allt Helena skriver om just rensning i och med skilsmässan och flytten i samband med det, vilket har resulterat i att hon har skrivit en bok om detta, som heter ”Grejen med saker”. Den måste jag ju läsa tänker jag. I intervjun berör hon även sin shoppingångest, som handlade om ångestlindring, vilket i sin tur resulterade i ett köpfritt år, som hon tyckte gick förvånansvärt lätt att genomföra. Angående att rensa säger hon följande: ”Jag har verkligen försökt att få ner antal grejer för man kan bli tyngd av saker också. Härbärgandet kan föda stress när sakerna kräver uppmärksamhet: ”oj, vad du ser vissen ut”, eller ”det där hörnet behöver verkligen dammas”. Ett opersonligt hotellrum kan på så sätt kännas skönt.”. Det kan jag verkligen relatera till. Vidare säger hon ”Rensandet öppnar nya möjligheter. Mitt liv kan plötsligt ta nya former. Den förstärker känslan av att livet är föränderligt, och den tanken tilltalar mig.” Här tycker jag att hon berör något viktigt, dvs den psykologiska kraften med att rensa. Den är stark och kan verkligen förändra ens tillvaro! Och detta kan inte betonas eller upprepas nog mycket.

Hon ger även ett klockrent citat som handlar om rensning inför flytt och hur hon tänkte när hon rensade inför sin:  ”Jag har varit hård och tänkt att jag vill bli glad för allt det jag packar upp, det ska vara en positiv känsla, inte ”gud, var ställer jag den här skiten.” Precis så ska det kännas!

Och så hennes tre klockrena rensa ut-tankar:

  • Hitta din nivå i relation med saker. Det finns en bild av att minimalister är lite ”finare” människor., vilket jag inte håller med om. Samtidigt ska man minnas att vi lever i en kultur som bygger på att vi ska vara missnöjda, och hela tiden känna att vi kan vara och få till det lite bättre. Gå inte på det. Lägg pengar på att leva livet i stället (=också mycket bättre för miljön).
  • Behåll det som skänker glädje. Att göra en rejäl utrensning gör dig lättare som människa och öppnar för nya möjligheter.
  • Kondensera glädjen. Har du kommit in i en shoppingsnurr, som snarast handlar om ångestlindring? Jag tror att summan av glädjen är densamma oavsett hur mycket man shoppar. Man kan antingen slå ut glädjen på tio par snygga skor, eller bli precis lika glad för ett riktigt vackert par.

Helena von Zweigbergk tankar om att rensa

Som ni ser på highlightandet så tyckte jag att nästan allt i denna intervju var viktigt!:) Hade tänkt att skriva om de två andra också, men känner att jag citerar ju sönder detta magasin så det får räcka så. Men visst är det tänkvärda och kloka ord om att rensa!

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!