Köket – glas, bestick och porslin: vecka 4

Tack för alla bilder och kommentarer på förra veckans projekt!

Vi fortsätter med köket även denna vecka, fast nu med det vi äter och dricker på eller med. Här kanske ni inte främst behöver tänka ut någon ny struktur, utan mer rengöra och rensa. Men det blir alltid stor skillnad och känns skönt när det är rent och fräscht. Gå också igenom alla uppläggningsfat och serveringsskålar, samt verktyg i form av osthyvlar, stekspadar, knivar, slevar, vispar osv.

Jag föreslår följande tillvägagångssätt:

Checklista glas, bestick och porslin

 1. Ta gärna en före-bild.

 2. Ta ut allt från dina lådor med bestick och köksredskap. Rengör lådorna.

 3. Gå igenom besticken och redskapen. Har du för mycket av något? Hur många smörknivar eller osthyvlar behöver du exempelvis? Om du har för många, gör dig av med de mest slitna. Finns det något du behöver komplettera med? Skriv upp det på din inköpslista.

 4. Du kanske har några av dina köksknivar i lådor och andra i knivställ framme på köksbänken eller hängande på väggen. Samla ihop alla och gå igenom dem. Finns det några som du inte använder? Gör dig av med dem.

 5. Ta ut alla dina tallrikar och rengör skåpen eller lådor där de stod.

 6. Gå igenom tallrikarna. Finns det några som är spruckna? Några du inte använder eller inte gillar? Gallra bort dem.

 7. Ta ner glas och muggar från hyllor. Rengör hyllorna.

 8. Gå igenom alla glas och muggar. Finns det några som har sprickor eller är kantstötta? Har du saker som du inte längre gillar? Eller finns det kvarlevor från olika samlingar som inte längre är kompletta? Rensa bland dem. Fundera även hur många glas och muggar du egentligen behöver. Om du har för många – sortera bort några.

 9. Nu har du din chans att organisera om i dina lådor och på dina hyllor. Finns det något som kan flyttas till en mer logiskt plats beroende på hur ofta du använder det? Någon kategori som behöver mer eller mindre plats efter att du har rensat?

 10. Lägg tillbaka allting. Visst känns det fräschare och ser enhetligare ut?

 11. Ta gärna en efter-bild och dela med dig.

 12. Gå eventuellt tillbaka och räkna hur många saker du har gallrat bort. Skriv upp dem på din ut-lista (scrolla ner).

 13. Dela upp sakerna som du har gallrat bort i skänk, släng och sälj och gör dig av med dem.

 14. Då var det dags för en belöning!

Har du gjort några fynd? Något som du glömt att du hade och blev glad att återse? Hur nöjd blev du efteråt? Värt att fundera över. Det kommer att ge dig motivation att rensa och organisera framöver!

Köket - bestick

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor samt andra användbara tips. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Det ska bli spännande att läsa om vad ni har rensat och om ni har kommit på bättre lösningar! Dela gärna med er här på bloggen. Eftersom det inte går att lägga upp bilder här, gör det i så fall gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga (@ forvaringsdrottningen) mig eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) eller lägg upp på Insta Stories så kan jag reposta, peppa er och ni kan peppa varandra!

Du har 7 dagar på dig att göra färdigt detta projekt. Du kan välja att göra allt på en gång någon dag under veckan eller så kan du dela upp det i mindre delar och göra lite i taget varje dag. Gör det som funkar bäst för dig.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Ifall ni vill se hur jag rensade och organiserat i min besticklåda.

45 Kommentarer
 1. Henrietta says:

  Detta gjorde vi precis före jul i samband med köp av nya glas, så jag valde istället att rensa min halva av badrumsskåpet. Mycket välbehövligt! Och ser fram emot när du väljer projekt som inte är i köket, där känner jag att alla går in i varandra och blir så diffusa. Har säkert att göra med att vi delar in våra lådor på annat sätt än du, men ändå. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, så kan det vara:) Ville ta hela köket först. Men du har alltid din egen prioriteringslista att ta ifrån. Det viktigaste är att du gör något projekt varje vecka och känner att du bit för bit skapar ordning hemma:)

   Svara
 2. Commander Keen says:

  Denna veckans projekt blev tyvärr inte gjort förrän idag söndag, avslutade det precis! Det blev rensning av alla övriga köksskåp som inte blev rensade i förra veckans projekt. Överlag försvann det inte så mycket onödiga prylar och det var redan rätt bra ordning i dessa skåp/lådor sen tidigare, men det försvann i alla fall ett fåtal udda koppar och skedar som inte används och alla hyllorna blev avtorkade. Insåg också att en tvålrefill läckt i skåpet under diskhon så där blev det också städat! Och jag har skrivit upp lite saker som saknas eller behöver bytas ut, som våran pizzaskärare som inte alls hållit måttet och blivit superslö trots att den är ganska ny. Passade även på att städa kryddhyllan och torka av skärmen ovanför spisen. Ett av mina nästa projekt är absolut att grovrengöra ugn och spis!

  Svara
  • Paulina says:

   Det som jag tycker är en bra sak med dessa projekt är just de saker som man inser att man behöver komplettera med och retar sig lite på i sin vardag men aldrig kommer till skott med. Helt plötsligt så tar man tag i det! Stort lycka till med ugnen och spisen!

   Svara
 3. Lilla S says:

  Även denna veckan får jag kasta in handduken på det planerade projektet. Tänkte säga att jag igen inte hunnit något, men jag har faktiskt röjt upp efter att i flera veckor inte hunnit plocka något alls hemma. Dessutom städat undan julen. Att göra bord och bänkar fria gör att det känns iallafall lite mera möjligt att ta tag i något kommande projekt!

  Svara
 4. Linda Richardson says:

  Och så va det förra veckans projekt som också skulle dokumenteras. Här rök det både några koppar och glas som va spruckna och naggade och en massa barnbestick fick lämna kökslådorna. Tallrikar hade vi uppdaterat redan inna jul där alla gamla fula repiga fick åka till loppislådan. Nya tallrikar fick vi när min man och hans syster slog ihop sina studentgåvor. Vi fick tallrikar av henne i samma serie vi redan hade så på så sätt fick vi en ny uppsättning av tallrikar att använda. Det rök även några fler plastmatlådor från förrförra veckans uppdrag i och med att vi köpte några nya i glas för att komplettera med. Det som återstår av detta uppdrag är att fundera ut hur vi ska göra med kökskvivarna, som du så riktigt beskriver finns på fler ställen. vi funderar på magnetlist på väggen eller ett nytt större knivblock med plats för fler knivar. Nån som har nått tips om det?
  Skönt att ta köksdelarna bit för bit.

  Svara
 5. Åsa says:

  Valde ett annat projekt (pga nyligen renoverat kök), ett skåp som visade innehålla allt möjligt…hyllor torkade, en skrivare sks slängas, den andra framplockad och ny toner beställd, högtalare till dator utlagd på lokala köp och-säljsidan på Facebook!

  Svara
 6. Maria A Jonasson says:

  Fixade och gjord i ordning innan jul i köksskåpen. Men har nu rensat ur saker som vi inte använder, så totalt blev det 4 assietter och 4 kaffekoppar och 2 muggar. Så känns bra.

  Svara
  • Paulina says:

   Bra jobbat Maria! Ibland behöver det inte bli mer än så för att man ska känna att allt är i sin ordning. Organiserar man kontinuerligt så blir inte projekten så stora, vilket också är målet:)

   Svara
 7. Ellinor says:

  Här var det inte mycket att rensa. Flyttade två koppar till nostalgi, bytte ut en sliten stekspade och skaffade fack även till köksredskap. Behöver köpa assietter (har inga) och på sikt även byta ut några tallrikar så att alla blir lika.

  Svara
  • Paulina says:

   Vad bra att det gick smidigt och att du även har en plan framåt, Ellinor! Helt rätt att kolla vad man eventuellt behöver komplettera med!

   Svara
 8. Anna says:

  Tänk att man inte ska kunna städa ur kantstötta saker när de blir kantstötta… Men nu är det gjort och lådan med köksbestik blev luftigare. Skönt!

  Svara
 9. Pia-Maria Bondesson says:

  Så skönt att få städat i skåp och lådor! Trodde jag gjort en optimal lösning för två år sen men nu blev en del saker omstrukturerade mellan vitrinskåpen i köket och skänken i matsalen och vi är båda överens om att det blev mycket bättre. Min man passade på att städa ovanpå köksskåpen så nu är där också rent. Lite rensades bort men den stora glädjen var att det blev städat främst i besticks- och redskapslådorna.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag är säker på att lösningen ni skapade var optimal, men allt eftersom livet fortskrider och nya saker kommer till och andra förhoppningsvis rensas bort så uppstår nya organiseringsbehov:) Så roligt att läsa att ni hjälptes åt och att ni är nöjda med resultatet!

   Svara
 10. Pernilla says:

  Nu är uppdragen för vecka 3 och 4 klara, är så skönt att få ordning bland sakerna. Ser fram emot nästa projekt!

  Svara
 11. Lilli says:

  Största skillnaden blev för mej, bestick lådorna. Rent och fräscht nu ett tag igen. Hade inte så mycket denna vecka som jag rensade ut. Men stor skillnad blev det ändå.

  Svara
 12. Pauline says:

  Eftersom jag fortfarande bor hemma är köket fortfarande mammas lilla borg, jag vågar därför inte börja rensa där utan att hon är med på det ^^
  Dessutom hade vi en större utresning under senhösten.
  Denna vecka tog jag därför ett projekt från min egen lista, den garderob vi har närmast hallen har omvandlats till en ”i säsong-garderob”. Det innebär att jag nu endast behöver ha de två par skor jag använder mest i hallen (det har annars en tendens att ligga skor ÖVERALLT) och alla vinterskor står fint uppradade i samma garderob nära hallen, det är därför inte många steg för att hitta just de skorna jag behöver. Dessutom kastade jag in alla sommarskor i stora klädkammaren så att jag kan ta ett par vinterskor utan att 3 flipflops följer med.
  Supernöjd över denna idén, och när sedan våren/sommaren kommer åker vinterskorna in i sina lådor i klädkammaren och alla sneakers och sandaler tar deras plats så att jag lätt hittar dem 😀

  Svara
  • Paulina says:

   Bra att du tog något ur din prioriteringslista i stället. Och så himla bra lösning du har skapat Pauline! Haha! Ja, exakt så kan det kännas (alltså att flipflops följer med:) Tack för att du delade med dig – det var peppande att läsa!

   Svara
 13. Hanna says:

  Jag hann inte klart förra veckans projekt. Men tror det här kan bli bra ändå för jag behöver nog strukturera om mellan lådor och skåp. Och sen fråga sambon hur många Martiniglas behöver vi. Har inte använts på två år (jag hade gärna bantat ner dem men det är ju hans)

  Svara
 14. Anna says:

  Yes, veckans uppdrag avklarat. Såå fint och fräscht, det var länge sen hyllorna blev avtorkade. Kastade lite kantstött o nött porslin och något glas…skulle vilja ha lite mer enhetliga glas, det blir så fint då. Sätter upp på önskelista😊 Flyttade om lite i skåpen också, efter hur ofta jag använder sakerna. Tack för inspiration🤗

  Svara
 15. Annelie says:

  Det här är första gången vi hinner ta tag och fullfölja veckans uppdrag redan under första dagen. Resultatet blev jättebra och vi fick mkt mer plats nu i samtliga lådor och skåp eftersom vi hade mkt bebisgrejer som vi inte längre behöver. Vi insåg att vi egentligen behövde en bestickslådeinsats till men sen tömdes en Anton Bergh-godisbox och lådan med dess lock passade perfekt som fördelare till påsklämmor och medicinmått så det blev både vänligt mot miljön och plånboken.

  Svara
  • Paulina says:

   Bra jobbat! Känner igen den känslan av att få mer plats tack vare att man gör sig av med bebisgrejor:) Och extra kul att ni hittade förvaringslösningar som ni redan hade hemma!

   Svara
 16. Jane says:

  Rengjorde alla kökslådorna förra veckan, rensade ut lite grann och vände en av lådinredningarna så det passade mycket bättre. Organiserade om några saker som passade bättre i andra lådor.

  Svara
 17. Hanna H says:

  Jag rensade bort flera högar med assietter, tallrikar, skålar, muggar och glas. Många av dem har jag aldrig ens använt och en del var väldigt slitna.

  Hittade några köksredskap som jag glömt att jag hade. Några av redskapen var favoriter som nu kommer att användas igen tack vare att de fått en värsting plats i en annan kökslåda. Andra av de funna redskapen rensade jag bort då jag inte använt dem på flera år.

  Blev så härligt luftigt i skåpen och lådorna efter att uppdraget var klart.

  Svara
  • Paulina says:

   Den sköna känslan av rensning, att hitta saker man kan använda igen och luftigheten därefter – det är precis så det ska gå till och kännas Hanna! Tack för att du delade med dig! Och snabbt jobbat!

   Svara
 18. julia says:

  jag funderar på att faktiskt köpa besticklådorinsatser. just nu ligger allt löst men jag hittar ändå då jag inte har så mycket. jag tycker det är skönt att bara vända bestickkorgen från diskmaskinen och hälla tillbaka i lådan istället för att sortera 😂 men klart det ger lugnare intryck och nu när jag blivit inspirerad så mycket här kanske en låda får det till att börja med iaf. men jag har rensat ut också 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tror att du blir nöjd med en besticklåda, även om det låter skönt att bara kunna kasta innehållet från bestickkorgen i maskinen rakt ner i besticklådan:)

   Svara
 19. Frida Andersdotter says:

  Detta fuskstartade jag med för någon vecka sedan. Det va inte så mycket som sorterades bort, men allt ligger nu på sin plats och det är rent och snyggt. Känner mig så nöjd, och längtar till jag kan ta tag i nästa röjarrunda!

  Svara
 20. Marissa says:

  Jag trodde vecka 3 projekt stekpannor kastruller bunkar gick ut imorgon. Jag är iofs klar med det projektet även om jag aldrig fick svar på min fråga som jag ställde för 1 vecka sedan. 49 saker blev utrensade och då är ganska mycket bestick som jag började med också.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!