Alle veckans projekt

Se till att belöna dig själv!

Nu har ni gjort era prioriteringslistor och skapat utkorgar. Det är verkligen basen för att kunna skapa hållbar ordning hemma. Och gjort en första rensning och organisering i en del av köket. Framöver kommer jag att lägga upp ett område per vecka som jag rekommenderar att rensa. Jag har skapat alla projekten utifrån vad som generellt behöver göras i hemmet och anpassat dem efter årstider, då vissa lämpar sig bättre att göras en viss tid på året. Allt annat är förslag på vad man kan göra och en vägledning i hur man kan göra det. Dessutom ska de självfallet kompletteras med era egna prioriteringslistor, så att ni inte missar att skapa ordning bland det som är viktigast för er. Allt detta säkerställer att ni får ordning hemma.

Något som är väldigt viktigt för att lyckas med detta är att faktiskt belöna sig själv. Så glöm inte att belöna dig för de projekt du har gjort. Det är verkligen viktigt! Då registrerar hjärnan att denna typ av beteende belönas och då blir den mer positivt inställd nästa gång du sätter igång med ett projekt:) Skriv gärna en lista (but of course:) på dina favoritbelöningar. Vad är det du gillar att göra mest? Något som du önskar att du gjorde oftare? Det blir ju en perfekt belöning! Och om du vill få lite hjälp på traven så har jag skrivit förslag på belöningar i ett tidigare inlägg.

Se till att belöna dig själv för veckans projektBilden är svaren på frågan ”Vad irriterar du dig mest på”, som jag fick från åhörarna på en av mina föreläsningar. Vad säger ni – hög igenkänningsfaktor?:)

På lördag är det dags för årets fjärde projekt!

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Lena Petersson says:

  Jag använder inte belöningar. Det kan bli lite tokigt har jag läst https://hejlskov.se/skolan/om-beloningssystem-och-teckenekonomi/
  Jag har må bra aktiviteter under veckan för att få en balans mellan vila och aktivitet. Det har jag oavsett om jag lyckas med ett projekt eller inte. När jag har skrivit min självbiografi så har jag firat mina delmål, men det är ingenting som jag har gjort varje vecka. Funktionsnedsättningen gör att jag har svårt att skapa och upprätthålla en grundordning. Därför är målet att försöka hitta strategier som kompenserar för svårigheterna. Lösningar på problem. Om jag hittar en lösning som fungerar så är målet nått. Jag har svårt att rensa, men jag har också svårt att rensa lagom. Därför ska jag inte trigga igång hjärnan för mycket, för då kan resultatet bli att jag slänger för många saker som jag kanske behöver egentligen eller så kan jag få svårt att skaffa saker som jag behöver, eftersom hjärnan är inställd på att det är farligt att samla på sig för många saker. Jag måste hela tiden hitta en bra balans mellan ytterligheterna.

  Svara
  • Paulina says:

   Du ska så klart göra det som passar dig och dina förutsättningar. Mina projekt är en hjälp på vägen och inte mål i sig. Lycka till med att skapa ordning!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!