Köket - kastruller

Köket: kastruller, stekpannor och bunkar – vecka 3

Jag är väldigt glad över att förra veckans projekt, som handlade om att skapa utkorgar i hemmet var en sådan aha-upplevelse för många. Det var väldigt kul att ta del av era tankar, kommentarer och lösningar kring det!

Denna veckans projekt handlar om köket och vi börjar med lådor och skåp där du förvarar kastruller, stekpannor, bunkar, formar och köksmaskiner.

Är det något speciellt som du stör dig extra mycket på eller behöver fixa till inom detta område? Är det att rensa för att få bättre plats? Att skapa en bättre struktur så att saker och ting hör ihop och blir lättare att hitta? Eller är det att bara återskapa ordningen som redan fungerar för dig men där det har blivit lite stökigt? Fundera igenom och se till att det som behöver göras också blir gjort.

Checklista kastruller, stekpannor osv:

1.Skapa plats på köksbänken och matbordet så att du kan ta ut allt ur skåpen. Allt ska ut. Det kommer att ge dig möjlighet att få överblick och hjälpa dig att gruppera sakerna bättre.

 1. Ta gärna en före-bild.

 2. Ta ut innehållet ur alla berörda lådor och skåp.

 3. Har du saker som borde finnas i dessa lådor och skåp men som inte får plats nu? Ta även fram dessa och se om du kan få plats med dem när du organiserar om.

 4. Rengör skåpen eller lådorna.

 5. Har du onödiga dubbletter eller extra mycket av något som exempelvis ljuslyktor, formar kastruller m.m.? Rensa bort dem. Rensa även ut det som du inte längre använder.

 6. Har du köksmaskiner framme som du inte använder så ofta? Se till att de ställs undan då du ska försöka hålla diskbänken så fri som möjligt och endast ha föremål där som du verkligen använder dagligen.

 7. Finns det saker som kan flyttas någon annanstans? Glöggkastrullen kan kanske flyttas till jullådan?

 8. Finns det utrustning som till exempel våffeljärnet som du använder mycket sällan, men som du inte kan vara utan? Kanske det kan förvaras på ett lättillgängligt ställe i t.ex. förrådet?

 9. Finns det föremål som du stör dig på eftersom de är slitna eller trasiga? Kanske är det dags att göra sig av med dem och ersätta dem med nya? Märker du att du saknar något? Skriv upp detta på en lista för att komplettera.

 10. Är du nöjd med strukturen du hade innan eller kan du gruppera ihop något på ett bättre sätt så att det blir mer lättillgängligt? Nu har du chansen att göra om strukturen i dina lådor och skåp.

 11. Ställ tillbaka alla saker enligt den nya ordningen. Märk gärna upp så att du lättare kan se var du ska ställa tillbaka sakerna.

 12. Ta gärna en efter-bild.

 13. Skriv gärna upp det som du har rensat ut och som ska slängas, säljas eller skänkas, på din ut-lista. På så sätt blir du mer motiverad till att rensa.

 14. Fira på något sätt eller belöna dig själv.

Köket - kastruller

Foto: Ulf Huett

Detta projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor samt andra användbara tips. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, så plocka något ur din lista i stället!

Det ska bli spännande att läsa hur ni löser denna veckans projekt! Dela gärna med er här på bloggen. Och lägg gärna upp era före- och efterbilder! Det dessvärre inte möjligt att göra det här på bloggen, men gör det i  så fall gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto och pinga (@ forvaringsdrottningen) mig eller hashtagga (#förvaringsdrottningen), så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra! Eller på Insta Stories så kan jag reposta.

Du har 7 dagar på dig att göra färdigt detta projekt. Om du hittar en lämplig dag under veckan så kan du göra allt på en gång.  Eller så kan du dela upp det i mindre delar och klara av dem under olika dagar. Gör det som funkar bäst för dig.

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Ifall ni vill se hur jag rensade i köksskåpen.

55 Kommentarer
 1. Lilla S says:

  När jag inte hann med detta projekt under förra veckan tänkte jag att jag skulle ta tag i det nu i början på denna veckan istället, och sen fortsätta med denna veckans projekt. Tyvärr finns varken tid eller ork riktigt, utan jag får satsa energin på det dödsbo som vi håller på att tömma. Och på jobb, barn och mat. Men jag kommer igen så småningom!

  Svara
  • Paulina says:

   Det tycker jag att du gör rätt i! Och tänk inte på att du har missat eller missar något, utan gör det du tycker är viktigt och hinner med och hoppa på och av när du behöver och var nöjd med det! Bättre det än att inte göra något alls! Och dödsbo är ju ett jättestort rensningsprojekt i övrigt, så det räknas som något ur din prioriteringslista i övrigt! Stort lycka till med det!

   Svara
 2. Linda Richardson says:

  Helg igen och åter tid att skriva ner förra veckas projekt. Denna gången blev projektet mest att rengöra lådorna ock skåpen då det mesta rensades innan jul. Jag gjorde mig då av med all svart plast som oftast är gjord på plast som är återvunnen. Inte lämpligt att ha vid matlagning. Denna gången rök några matlådor i plast som är nötta och där locken inte längre sitter på. Dessa ska jag ersätta med glaslådor vid tillfälle. I grytskåoet saknas det en till liten kastrull och gjutjärnsstekpannan behöver brännas in igen då det fastnar lätt i den. Pannan får sig en omgång redan ikväll. Så jag lugnt kan jobba vidare i de andra skåpen.

  Svara
 3. Sara Berggren says:

  Jag glömde helt bort att skriva – hade alldeles fullt upp! Jag tog tag i ett projekt från min egen lista iom. Att köket är ganska nyrenoverat så har jag (ännu) god ordning på de större köksattiraljerna. Så nu är tvättstugans ”skämsskåp” ordnat och jag ser fram emot att ta tag i veckans projekt – besticken! Det känns otroligt relevant då barnen precis vuxit ur sina småbarnsbestick men de ligger ännu kvar och tar plats….. och julklapparna kräver plats i vitrinskåpet – nya glas från orrefors – klart de ska ha plats! Tack för all pepp från dig💪💪💪

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det är superbra att ta tag i detta då! Märker själv hur lätt det är att inte se sådana saker annars. De har liksom blivit en del av inredningen så at säga. Men bra och viktigt att rensa bort sådant som man inte längre behöver:)

   Svara
 4. Henrietta says:

  Vi har relativt bra ordning på detta, men jag tog tag i en låda jag irriterat mig på.
  I övrigt tog vi tag i vår egna att göra-lista, med utrensning av vinden: nu kan vi checka av textiler av alla slag, skor, väskor och barnens kläder. Hela kattvinden är också rensad – superskönt!!

  Svara
 5. Åsa says:

  Tog ett annat projekt (eftersom vi relativt nyligen byggt om köket), anslagstavlan rensades istället och nu finns plats för nya saker att sättas upp!

  Svara
 6. Jeanette says:

  Klart. Härligt att få det gjort! Ordningen var ganska bra innan men det är skönt att få ut allt för en ordentlig rengöring. Även jag tog till mig det här med julsaker så glöggrytan samt lite muggar fick åka ner i en kartong med julsaker.

  Svara
 7. Annelie says:

  Nu är det klart. Fick mkt mer fri bänkyta och plats i skåp trots att köksmaskinerna flyttades dit. Dessutom flyttades familjens alla vattenflaskor till en plats dit alla når. Konstigt att vi inte tänkt på det innan. Mkt nöjd med resultatet.

  Svara
  • Paulina says:

   Visst är det en gåta hur det kan bli så! Men bara genom att organisera så får man automatiskt mer plats! Tror att ni kommer att vara mycket nöjda med vattenflaskorna. Och det är ofta så att man undrar varför man inte har kommit på olika saker tidigare:) Bra jobbat!

   Svara
 8. Sofie says:

  Nu är veckans projekt klart!
  Som tur är för mig som varit sjuk stor del av veckan blev detta ett enklare projekt.
  Redan förra året organiserade vi i dessa skåp och bestämde ordningen.
  Nu kunde vi bara snabbt ta ut allt, rengöra och fixa tillbaka den ordning vi vill ha.
  Tur smyger sig oordningen på efter hand som tiden går men nu är det fint igen! 😊

  Svara
 9. Lilli says:

  Nu har jag också fått vecko uppdraget klart. Stekpannan har jag bland plåtarna till ugnen, så där blev det rengjort. I skåpet där jag har burkar och byttor av olika de slag sorterades. Grytskåpet var det som var enklast att få ordning på..då jag sedan tidigare vecko uppdrag gjort mej av med kastruller och grytor som inte används.

  Svara
 10. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Så, då va det klart! I rena farten åkte bestick och redakapslådor med. Sån här ordning hade vi inte ens när vi just flyttat in för 10 år sedan!

  Svara
 11. Ellinor says:

  En stekpanna och en ugnsform rensades bort. Plastunderlag på hyllorna för att inte förstöra. Framför allt är det inga saker som ligger på varandra länge och det som används ofta är långt ut och upp. Fin start att ha ordning i ett skåp som används så ofta varje dag.

  Svara
 12. Pia-Maria Bondesson says:

  Tänkte att jag inte hade något att sortera ut men att lådorna och skåpet verkligen behövde städas. Så ut med allt, dammsugning, våttorkning av lådor och skåpsluckor, avdiskning av smålådor som används för förvaring av stavmixer och elvisp samt tillbehör, och slutligen in med allt igen. Blev trots allt några småsaker som sorterades bort och en del saker som bytte plats. Kaveln och spritsgrejer och pepparkaksformar fick plats bland bakformarna (hade rensat bland ugnsformarna ett halvår tidigare men inte tänkt att kavlen kunde få plats där).

  Så skönt att ha städat de lådorna ordentligt och ser fram emot nästkommande veckor när resten av köket fixas! Är något jag tänkt på ett tag nu med dina veckoprojekt blir det verkligen av! 🙂

  Svara
 13. Pauline says:

  Oj, kom nyss på att jag helt glömt på att skriva i helgen.

  Just stekpannor och kastruller hade vi en jätteutrensning av för några år sedan då vi bytade från en gammal spis till en induktionshäll, så där var tyvärr inget för mig att rensa då vi bara investerade i det absolut nödvändiga. Och alla ”ovanskåp” hade jag en ordentlig rensning och organsisering av i slutet av hösten då jag nyligen hittat din bok (och blogg). Och wow vilken skillnad det blev! Man kan nu plocka ut saker ur skåpen utan att riskera att få hälften av innehållet i huvudet, och allt som vi inte längre behöver antingen kastades, ligger i återvinningshögen eller i loppishögen.

  Eftersom veckans projekt inte var aktuellt just nu passade jag därför på att göra mig av med lite av sakerna jag rensat ut. Batterier och småelektronik till återvinningen, pantade flaskor, läkemedel till apotetket etc. Så nu är jag redo att fortsätta rensa med lite mer plats i ut-lådan. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Underbart att läsa! Visst är det härligt att slippa irritationen av saker som ramlar ner så fort man rör på något. Det gör ju att man inte vill laga mat, för man vet att man ska förbi det där hindret. Kul att du fick en sådan ordning! Bra att du hittade ett alternativt projekt och gjorde det i stället!

   Svara
 14. Rebecca says:

  Såå passande att detta blev veckans projekt då det låg överst på min lista.

  Jag ordnade det som så att jag rensade ut sånt som låg längst in i skåpet som jag bara sparat för att ”De kan vara bra att ha” men aldrig använt.

  När sakerna skulle in i skåpen igen valde jag att byta skåp. Där stekpannor, grytor och kastruller förvarades innan hamnade nu bunkar, matlådor m.m och stekpannorna etc hamnade i (det förut kaosartade) hörnskåpet vilket blev hur bra som helst! Nu slipper saker falla ut så fort jag öppnar skåpsluckan, allt är lättåtkomligt och jag har en bra överblick av allt som finns i skåpet 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Kul när det klaffar:) Grymt att du har gjort dig av med ”bra att ha” saker. Det är kul att läsa att detta typ av projekt gör att tänker nytt och omvärderar era invanda lösningar! Det är det största bonus med detta!

   Svara
 15. Charlotte says:

  Wow Det här är en fantastisk process du kastar oss in i. Förra veckan anordnade vi en fin bänk för all sortering inkl. Slänglådan för vecka 2 och barnen bara älskar den. Dem kallar det för lilla soptippen och slåss nästan för att få sortera.

  Vi kommer ha en stor utmaning denna vecka då just kastrullskåpet är det värsta. Står även högst upp på vår priolista. Barnen tyckte utmaningen var lite tråkig så dem kom överens att dem skulle ta en ”jobbig” låda från sina rum och rensa/sortera ur. För som 6-åringen sa: mamma då har vi varsin ”tråklåda” att göra fast att din o pappas är i köket.

  Vi tycker det är så roligt att barnen gillar detta och är så engagerade så nu kör vi…mot kastrullskåpet….

  Svara
  • Paulina says:

   Vad roligt att barnen gillar det så mycket! Och så kul att de verkligen är med på veckans projekt! Hoppas att det gick bra med kastrullskåpet!

   Svara
 16. Anna says:

  Två av tre skåp färdiga. Det sista med bakformar och diverse elektriska apparater får bli imorgon. 11 saker ut så länge på veckans projekt.

  Svara
 17. Commander Keen says:

  Har påbörjat veckans uppdrag. Gick igenom kastrull-skåpet och rensade ur några stekpannor som aldrig används. Möblerade även om lite så att jag fick in våffeljärnet och smörgåsgrillen på botten av skåpet. 🙂
  Har även städat skåpet med ugnsformar (och skärbrädor), där var det ordning så torkade mest av hyllorna. Nästa steg är skåpet med bunkar, formar och matlådor. Där är det kaos så det tar jag en annan dag, haha. 😛

  Svara
  • Paulina says:

   Det kommer ett projekt om detta ifall du inte tar tag i det:) Kul när små förändringar gör att man skapar ännu bättre förvaring!

   Svara
 18. Marissa says:

  Ska alla köksskåp städas eller bara kastruller stekpannor och plastburkar som står som rubrik men inte i din text Förvaringsdrottningen?

  Svara
  • Paulina says:

   Du kan göra precis som du vill, men min tanke var att avgränsa det lite så att det inte känns överväldigande:)

   Svara
 19. Anna-Karin Bondesson says:

  Detta uppdrag gick snabbt då vi inte har så mycket köksprylar. Lådorna är i alla fall urtvättade och 6 saker lämnar hemmet. När mannen ändå var i farten med skurandet blev det även en ordentlig rengöring av ugnen 😊⭐️

  Svara
 20. Hanna H says:

  Har redan bra ordning i köksskåpen så jag tog ett projekt från min lista i stället. Denna gång blev det att skapa ett system för kvitton.

  Tog fram min stora hög med kvitton och delade upp efter årtal. Slängde alla som kvitton från 2015 och tidigare för rätten att reklamera har ju gått ut efter tre år. Tog sedan och la de olika högarna i varsitt kuvert som jag skrev märkte med respektive årtal. Varje gång ett nytt år startar kommer jag att slänga det kuvert som är äldst. På så sätt slipper jag gå igenom och titta på varenda kvitto.

  Svara
 21. gella says:

  Vecka 3 – check! ✅ Tack för inspiration! Trodde inte att jag skulle orka efter att ha rensat i frysbox och frysskåp men vi körde på och känner oss nu väldigt nöjda med dagens insats. 😊 Bilder finns på bloggen.

  Svara
 22. Anna says:

  Oj, det blev lite mer än kastruller o bunkar…Organiserade om lite, ställde bl.a. undan pepparkaksformar o smörgåsgrill, som inte används så ofta, i överskåpen, och då blev jag tvungen att städa överskåpen o så fortsatte det…så skafferiet blev också rensat o städat…tack vare kaskadeffekt blev halva köket städat o organiserat👍😄

  Svara
 23. Marissa says:

  Bakskåp och baklåda är något jag ska fixa. Här redan bakskåpet men kan få bättre ordning där. Glöggfest och annat julrelaterade kändes mer här jag alltid förvarat bland övrigt ja julgrejer.

  Svara
 24. Jane says:

  Bra idé med att lägga julrelaterade kökssaker bland julsakerna. Det har jag tillämpat i ett par år efter ditt råd. I år la jag bort pepparkaksformarna också men tog ut det stora runda formen och hjärtanformen då jag ibland gör tekakor och scones.

  Ernst har tipsat om ett bakskåp där man samlar sina baksaker på ett ställe. Ska se om jag kan optimera det ännu bättre.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!