ut lista december och för hela 2018

Ut-lista december 2018 och insikter för hela året

Jag vet. Halva januari har gått. Men jag har inte glömt att göra denna summering:) Årets sista utlista. Jag har ju dokumenterat hur många saker jag har gjort mig av med varje månad – både fysiska och digitala. Något bortfall har det blivit, alltså att jag inte har kommit ihåg att skriva upp allt, men på det stora hela stämmer det ju.

I december månad har jag slängt 124 saker. Allt från tidskrifter och tidningar, till plastlock utan par, dvs själva behållaren, trasiga kläder och läkemedel. Trasiga kläder jag har självfallet lämnat till klädåtervinning och läkemedel till apoteket.

Jag har skänkt 26 saker – de flesta har varit Viktors leksaker. I sin julkalender hade han det som en luckaktiviet, så han plockade bort det som han inte lekte med och vi gick iväg till Myrorna med det. Jag har inte sålt något under december månad. Digitalt har jag inte heller varit så aktiv. 10 saker bortrensade från skrivbordet. Men då räknar jag inte mail som jag rensar kontinuerligt eller enstaka bilder.

Hur som helst så har jag totalt under 2018 slängt, skänkt och sålt sammanlagt 1546 saker! Inklusive det digitala så blev det 2494 saker totalt.

ut lista december och för hela 2018

Några insikter vad gäller detta:

 • Även om jag vet att vissa av er har gjort er av med så mycket mer än så (bravo!!!!), så är jag faktiskt ganska imponerad över hur mycket jag har rensat med tanke på att jag för det mesta endast har rensat kontinuerligt och därmed inte fokuserat på det speciellt mycket. I somras tänkte jag att jag kanske skulle nå 2000 saker, men det har som sagt inte varit något jag aktivt har jobbat på.
 • Även om jag inte har gått in i det där med rensning stenhårt, så tycker jag att enbart det faktum att man just räknar gör att man automatiskt blir mer sugen på att rensa. Eller mer medveten om behovet att rensa.
 • När man gör en sådan övning blir man medveten om antalet saker man äger på ett helt annat sätt. Även om jag tycker att jag är ganska medveten om detta, så blev jag ännu mer medveten och började ifrågasätta ännu mer om jag/vi verkligen behövde något eller inte. Och jag blev medveten om hur mycket vi äger. Och då tycker jag som sagt att jag hade en hyfsad nivå på detta redan innan.

Detta medvetande på en lite högre nivå fick mig att exempelvis göra mig av med en sparbössa som jag hade kvar sedan vi flydde från Polen till Sverige i mitten på 80-talet… Det var egentligen det enda jag hade kvar. Men nu har man ju inga fysiska pengar att lägga i den och sanningen är att jag blev faktiskt lite ledsen när jag tittade på den. Den fyllde ingen funktion och den gav mig ingen bra känsla. Så varför spara på den? Även ett spel som Viktor fick från mormor skänkte vi bort. Det funderade jag också lite på. Hon är ju död sedan några år tillbaka. Men Viktor vill inte ha spelet och det kommer att dröja flera år tills Oskar kommer att kunna spela med det, och det tar plats. Då är det ju bättre att något annat barn har glädje av det på en gång. I och med att vi ju har Oskar så är det verkligen lätt att tänka i ”bra att ha” tankebanor. Men det tar så mycket yta att spara på alla dessa leksaker. Och då vet man ju inte ens om Oskar kommer att tycka att de är roliga att spela med. Och då har man ju sparat leksakerna förgäves.

Ja, det var min sista summering av det gångna året. Hur har det gått för er och vad är era insikter och aha-upplevelser kring detta?

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Vilken smart idé med utlistor. Jag är rädd att jag hade fyllt ett helt block och lite till. Jag rensade tex min garderob för en vecka sedan. 1,5 blå Ikeakassar med söndriga, utslitna kläder och 3 kassar med kläder som kan skänkas! Helt galet att man bara kan ha så mycket saker! Jag är nog redan upp över 1000 saker! Men oj så skönt!!! Bara känslan av att äntligen tagit tag i att rensa och ska ordning är en fantastisk belöning!

  Svara
 2. Lilli says:

  När jag läser det inlägget, inser jag att det var himla dumt att inte jag hängde på ordentligt förra året. Men nu tar jag nya tag.

  Svara
 3. Marissa says:

  Halva januari har gått vi är inte i februari ens.
  Har inte slängt något än då jag bara gjort prioriiteringslistan och skippade skapa utkorgar. Jag räknar inte hushållssopor och kuvert papper etc.

  Svara
 4. Cecilia says:

  Hej! Har inte haft koll på hur mycket jag kastat/rensat/skänkt men det har blivit en del. Framförallt tänker jag efter 1-2-3-4 ggr innan jag köper något nytt. Vill jag verkligen ha den här byxan, kommer den användas, samma sak gäller kläder, skor och prylar! O köpt laglappar till favorittröjan (som fyndades på Erikshjälpen för 80kr)

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!