Så får du bort mjölkaktig beläggning på glas

I samarbete med City Gross, som just nu nu sänkta priser på massor av hem och städartiklar 

Några av våra vinglas har fått en ”mjölkhinneaktig” beläggning på sig. Det spelar ingen roll hur mycket vi än diskar dem – både i maskin och för hand. Så jag googlade på några husmorstips och testade dem alla på de två glasen jag hade sådan beläggning på.

1. Vinäger

Jag hade läst om att det räcker med att rengöra dem med vinäger. Jag testade både balsamvinäger och vitvinsvinäger. Ingen av dem funkade kan jag säga.

2. Vinäger, diskmedel och vatten

Enligt ett annat tips skulle vinäger kompletteras med diskmedel och vatten. Jag skulle blanda 1 del vinäger med 1 del diskmedel och 3 delar vatten. Denna blandning skulle jag sedan spruta på en mikrofiberduk eller en mjuk svamp (för att inte repa glaset) och torka av glasen. Den fula beläggningen utlovades att försvinna direkt och därefter kan du diska glasen precis som vanligt. Dessvärre funkade det inte på mina glas. 

3. Salt

Här skulle man enligt tipset blanda  2 dl varmt vatten med 4 msk fint salt (det var en himla massa salt måste jag säga). Man skulle ta en svamp, doppa i saltvattnet och skrubba försiktigt på glaset. Därefter skölja av glaset och torka det noggrant.

För det första så hade det ju räckt med 1 dl vatten och 2 msk salt – man nyttjar ändå långt ifrån allt. Hur som helst så fungerade inte det heller.

4. Ättika

Ytterligare ett tips handlade om att rengöra med ättika. En del ättika och en del vatten skulle blandas i en skål. Sedan skulle man doppa en disktrasa i blandningen så den blev genomblöt, lägga trasan på avlagringen på glaset och låta ligga över natten. Nästa dag skulle man diska glaset i varmt vatten för att avlägsna all ättika och avsluta med att torka kristallglasen med en mjuk och luddfri trasa. Nope. Funkade inte.

Inget av dessa tips funkade alltså på mina glas. Å andra sidan så skulle man enligt ett av tipsen börja med att skrapa lite försiktigt på glaset med en nål. Om det grumliga försvann när man skrapade kunde man gå vidare. Det gjorde det inte på mina glas, så de kanske helt enkelt har en permanent skada, en så kallad etsning i glaset. Detta betyder att någon eller några av dessa tips kan funka på andra glas.

Då kan man fråga sig – varför funkade det inte på mina glas? Anledningen verkar vara att det tydligen finns två slags mjölkaktiga beläggningar. Antigen beror de på att vattnet där man bor har högt kalkhalt eller så handlar det om så kallad korrosion. Om beläggningen beror på hög kalkhalt så går det att få bort. Om det däremot beror på korrotion så gör det inte det.

Så ni som bor i områden med hård kalkhalt i vatten kan med största sannolikhet få era glas fina igen. Vi andra som inte får bort beläggningen har två val – att antigen gilla läget eller göra oss av med glasen. Känner du att du inte kommer kunna sluta störa dig på det eller tycka att det är pinsamt att servera dina gäster i dessa glas –  gör dig av med dem. Det finns ju ingen anledning att behålla något som man vet att man inte kommer att använda och som bara tar plats i ett skåp.

Jag kunde i vilket fall inte sluta tänka på hur denna så kallade korrotion uppstår. Hur undviker man det så att det inte bildas på andra glas? Tips från en diskmedelstillverkare är att säkerställa att glasen kan diskas i diskmaskin, att vi diskar dem med spolglans och i låg temperatur och i ett program anpassad till glas. Öppna diskmaskinsluckan när programmet är klart för att ångan ska dunsta bort och låt därefter glasen svalna innan du tar ut dem.

Någon som har fått en sådan mjölkaktig beläggning som gick att få bort med hjälp av något av dessa husmorstips? 

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Christel says:

  Hej! Inte med glas men mina ljusa koppar blir ofta missfärgade med te på insidan och de brukar jag får bort genom att fukta koppen och sen salta direkt på och låta stå över natten. Så blir de som nya igen 🙂 ett annat tips som är med fläckar så använder jag potatismjöl på samma sätt, även gamla fläckar, fukta med lite vatten sen på med potatismjöl och täck fläcken. dammsuga dagen efter, borta! har räddat en vit soffa från en halv flaska rödvin, puh! 🙂 (då hällde vi mjölet på direkt på eftersom de redan var fuktigt! )

  Svara
 2. Li says:

  Det kan också bero på att glasen rör sig i dskmaskinen tror jag…
  Att de liksom skaver mot varandra eftersom det oftas är ”beläggning” där det nuddar och säkert ”snurrar”mot varandra. En teori jag har….

  Svara
 3. Anette says:

  Hittade på nätet:Glassjuka uppstår vanligtvis på grund av diskning i diskmaskin, där glaset utsätts för en basisk påverkan från diskmedlet.Under dessa förhållandenkan ett jonbyte ske i glasets yta (korrosion), där bland annat kalciumjoner försvinner från glasytan och efterlämnar små defekter. Det är detta som kallas glassjuka.

  Vet att det problemet fanns även förr, innan diskmaskinernas tid, så det kan inte alltid bero på den.

  Svara
 4. Lotta says:

  Min mammas plastsaker och även vissa glas blir slitna i diskmaskinen. Tror helt enkelt det beror på allt för aggressivt diskmedel. Hon använder Finish tror jag. Jag och syrran, som båda använder Skonas diskmedelstabletter har inte samma problem. Så ett tips kan vara att byta diskmedel för att inte förstöra fler glas. Om problemet inte är en beläggning som kan tvättas bort utan nötning.

  Svara
 5. Lilli says:

  Har du provat med att tillsätta maskindisk salt i diskmaskinen för att vattnet ska bli mjukare . Då borde det inte bli några avlagringar på glasen.

  Svara
 6. Veronica says:

  Vi får bort det på våra glas genom att bara köra varmare i diskmaskinen. Det går inte bort om man kör på ekonomi program.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!