Utkorgar i hemmet - organisera och förvara hemma ett projekt i veckan

Skapa utkorgar i ditt hem – vecka 2

Jag vet att ni är väldigt ivriga att sätta igång med konkreta projekt och att flera av er har satt igång med era egna projekt från prioriteringslistan, som var förra veckans projekt. Det är verkligen toppen! Men innan vi börjar med att rensa och organisera vi måste sätta en struktur för hela året som kommer att underlätta er att rensa. Så den här veckan har vi ytterligare en förberedande uppgift framför oss och det är att skapa, vad jag kallar, utkorgar i hemmet.

För att skapa och behålla ordningen hemma är det helt avgörande att rensa regelbundet. Och då måste man skapa förutsättningar för det. Annars finns det risk att de saker vi har bestämt att göra oss av med bara skräpar runt i hemmet. De bästa förutsättningarna skapar du genom att placera ut utkorgar eller utstationer, där du kan samla ihop sådant som du sedan gör dig av med. Du har ju en papperskorg för dina sopor, eller hur? På samma sätt behöver du ha liknande korgar, behållare eller lådor för annat som ska lämna hemmet: kläder, papper, prylar osv.

Ditt uppdrag denna vecka blir därför att se över så att du skapar sådana lämpliga återvinningsstationer. Ibland kan det vara svårt att hitta plats till allt detta, speciellt om du bor litet. Att skapa extra plats för saker som ska lämna hemmet är kanske det sista du vill göra. Men kompromissa inte med att göra detta – de kommer att underlätta mycket för dig när du går igenom hemmets olika rum. När korgarna är fulla går du igenom dem och slänger, återvinner, ger bort eller säljer det du rensat ut.

CHECKLISTA UTKORGAR

 1. Skapa plats för kläder och skor som du ska skänka eller sälja. Avsätt helst  en plats i varje familjemedlems garderob. Förslagsvis högst upp, där ni inte behöver komma åt ofta utan kan kasta upp saker.

 2. Skapa plats för saker som ska slängas på tippen.

Avsätt en plats för dem i förrådet, källaren eller på vinden. När det blir tillräckligt mycket åker du iväg med dem och slänger dem på rätt ställe.

 1. Skapa plats för källsortering:
 • pappersåtervinning
 • kartongåtervinning
 • plast
 • metall
 • glas
 • batterier

All återvinning behöver inte vara placerad i köket. Pappersåtervinning och kartongåtervinning exempelvis kan ha i hallen. Samma sak med batterier exempelvis. Det beror på var du har plats i ditt hem och vad det är du har tänkt att källsortera.

 1. Skapa plats för saker som du inte ska glömma att ta med dig hemifrån.

 2. Belöna dig själv för ett väl utfört uppdrag!

Utkorgar i hemmet - organisera och förvara hemma ett projekt i veckan

Foto: Ulf Huett

Detta projekt kommer i omarbetad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt och därtill hörande listor.

Det ska bli spännande att läsa hur ni löser denna veckans projekt och vilka lämpliga platser som ni hittar i era hem! Och vill ni lägga upp bilder så gör det i  så fall gärna på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto alternativ Instastories och pinga mig så kan jag reposta, peppa er och ni kan peppa varandra! Och är detta redan på plats hemma hos er eller ni blir klara väldigt snabbt, så är det bara att fortsätta med er egen prioriteringslista!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

Följ mig gärna via Facebook:

Eller på Instagram:

51 Kommentarer
 1. Maria A Jonasson says:

  Vi tycker lite olika i familjen när det gäller utkorgar mm. Det finns någon som tycker att vi har bra ordning med saker som ska lämna hemmet. Medan jag tycker att vi skulle kunna förfina ordningen på några ställen.
  Så jag har bestämt att köpa några små behållare, för att ställa i skafferiet. Där ska samlas drickflaskor, burkar mm som är tomma. För att sedan enkelt flyttas till garaget där själva återvinningen är.
  Som det är nu samlas alla drickflaskor och burkar i skafferiet till någon orkar att hämta en påse för att fylla.
  Har också bestämt att gå till återvinnegen oftare, så att det inte blir så otroligt fullt med grejer i garaget. Tror att det kommer att bli bra och skapa mer ordning.

  Svara
 2. Hanna H says:

  Har nu placerat utkorgar på översta hyllan i alla garderober. När jag sedan håller något i handen som ska ut ur mitt hem finns det inga giltiga undanflykter för att ”ta tag i det senare”. Bara i med det i utkorgen. I köket har jag en hylla i ett av skåpen där jag samlar saker som ska ut. Större föremål som ska rensas ut samlar jag på en kattvind. Inne på vinden finns också en egen hög för skräp som ska till tippen.

  I skåpet under diskbänken har jag nu ordnat med återvinning och får fortfarande plats med de vanliga hushållssoporna. Har egna kärl för den återvinning som jag ofta får mycket av som plast. Annat får dela kärl för att det alltid blir mindre av dessa: tidningar och pappersförpackningar, metall och glas, batterier och lampor. Det passar verkligen mig att jag samlar all återvinning under diskbänken för det mesta av skräpet blir i köket vid matlagning.

  I hallen står en låda för saker som ska tas med när jag går hemifrån. Lådan har jag ställt på skohyllan som står precis vid ytterdörren. Om det är något större som ska lämna hemmet men som inte får plats i lådan skriver jag det istället på en lapp och lägger i lådan.

  Svara
 3. Manuela Scherzer says:

  Hallo und viele liebe Grüße aus Österreich!

  Jag kommer fran Osterrike. Jag talar lite lite svenska och jag gillar det projekt.
  Jetzt schreibe ich deutsch weiter, mehr kann ich noch nicht. Auch in Österreich wird aufgeräumt!!! Ich habe das Buch zu hause und jetzt gerade den Blog entdeckt. Bin dabei.

  Ganz liebe Grüße nach Schweden

  Manuela

  Svara
 4. Paula says:

  [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”,me” in ”comment_content” ]
  Hej Paulina ! Jag har ingen FB konto , men kollade namnet i det och det går namnet ”DIMPA”, men det syns inte i deras sida mer,( men kanske finns ännu i butiken, för dom sätter inte alltid upp alla modeller) men finns en annan slags tre lådor system ,med samma namn och det kostar 79 kr/3 st ! Tycker att min är bättre än det som finns på bild för det är fast i metallstången och knappar som man fäster dem och lätt att få loss och sedan fästa igen och handtag att lyfta den . Men som jag skrev redan tidigare ,att kanske man hittar den i butiken .
  Det finns annars många möjligheter och hittas i ikea återvinning – källsortering&sopsortering * Kram/Paula

  Svara
 5. pafyrahjul says:

  En utkorg finns nu i klädkammaren. Saker och kläder får samsas. Utkorgen står bredvid tvättkorgen, och allt som jag vill bli av med brukar hamna i klädkammaren så länns rätt logiskt med utkorg där. Kan hända det blir en utkorg i förrådet med som inkorgen i lägenheten kan tömmas i innan jag kan få hjälp att ta saker till återvinning/second hand. Men för nu kör jag på bara uppe i lägenheten. Återvinningslösning finns redan och funkar så bra, så det behövs inte göras om 😊 Har skoskåp från Ikea som sitter på väggen i hallen. Bild på det finns på mitt Instagram @pafyrahjul om man bläddrar tillbaks till förra gången du hade den här utmaningen.

  Svara
 6. Lilli says:

  Har utkorgar för skänkes, textiler som ska lagas , återvinning . Alla i ganska små utkorgar så att jag måste tömma dom ofta. Har också fått fin förvaring från batteriboet, som man även kan använda till annat så klart.

  Svara
 7. Ingrid says:

  Eftersom jag bor smått har jag gjort en annan variant av olika behållare för återvinning: all förpackningsåtervinning (papp, plast, metall, glas) i samma binge som jag sen sorterar upp en gång i veckan eller när det blir fullt. Som tur är har föreningen återvinning på innergården så det finns ingen anledning att inte ta med grejerna när jag ändå ska ut. Jag prioriterar alltså utrymme framför lite extra jobb.
  Utkorg för att ”mata” grovsope-containern (kommer en gång i månaden \o/) ska jag fixa.

  Svara
 8. Paula says:

  *Hej ! Har själv köpt bra förvaring till plast, metall, och glas från IKEA (det passar säkert till andra saker också) ! Det är som små påsar/kasse (tre stycken) som är fästa i en metall-ram, med små knappar och går lätt att ta loss och ta med till återvinningen och sedan bara sätta den fast på sin plats igen. Påsarna är nästan gömda, för det finns en överdrag som man täcker påsarna . *Till tidningar har min man gjort en fyrkantig stol/pall med lock som man bara lyfter bort och inne i stolen finns en stor plastpåse som man fyller med tidningar. Det tycker är bra för inget av dessa är i vägen och man slipper bli irriterad av massa saker som annars är i vägen. Kram/Paula *

  Svara
 9. Åsa says:

  Då har jag fixat en kasse för textilåtervinning, började direkt med att lägga i en trasig strumpa! De övriga kategorierna har vi redan.

  Svara
 10. Pernilla says:

  Plast, glas och metall har sina platser i diskbänksskåpet och papper lägga i en låda i hallen. Har fixat utkorgar för kläder och ”skänk i väg”, känns skönt att ha fått klart det.

  Svara
 11. Commander Keen says:

  Vi har all källsortering i köket, det är lite trångt och jag planerar en snyggare förvaring men det vi har duger gott och väl 🙂 där sorterar vi papper, kartong, plast, glas, metall samt glödlampor och batterier. Jag har även en liten kasse i städskåpet där vi lägger trasigt glas och sånt som måste sorteras på tippen.

  När det gäller utgrejjer är jag ganska duktig på detta tycker jag. Textilåtervinning har vi i en korg i hallen och när den börjar fyllas upp tar vi en kasse till H&M eller liknande där man kan lämna in. Jag har även en låda med saker som ska fotas och säljas och sen en låda med saker som ligger uppe på Tradera. Sen har jag även ett par ”loppislådor”. Det svåra är att få plats med detta och loppislådorna åker nog upp på vinden snart.. sen har vi även en låda med grejjer som ska skänkas till myrorna. Ibland känner jag att jag bara vill slänga bort allt jag inte vill ha men jag är lite för snål för detta så det mesta hamnar i loppislådorna eller traderalådan. 😛

  Svara
 12. Pauline says:

  Jag införde en (tillfällig) utkorg hemma strax innan jul, och kan glatt konstatera att den fungerar jättebra (så bra att det redan börjar bli dags att tömma den). Än så länge är det bara en tråkig flyttlåda, men den rymmer i alla fall mycket! 🙂
  Eftersom detta redan var på plats har jag passat på att rensa och organisera klädkammaren, alla utrymmen utom själva kläderna. Och vilket arbete! Men så mycket lättare att få plats och se var allting ligger nu.
  Medan jag kastade ut julen passade jag även på att rensa bland julsaker som var trasiga, batterier som var slut och jag organiserade och pysslade likt Tetris för att få plats med så mycket julsaker som möjligt på minsta möjliga yta 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Visst är det roligt att utkorgar verkligen funkar! Och helt rätt att du gick på din egen prioriteringslista i stället. Exakt så är det tänkt:)

   Svara
 13. Helen Andersson says:

  Hej Förvaringsdrottningen!

  Jo, utkorg eller rättare sagt ut-skåp finns.

  Hade gärna haft det närmare hallen, men man kan ju inte få allt… ; )

  Svara
 14. Henrietta says:

  Vi har dessa på plats redan, så veckans projekt är ett eget, och redan avklarat idag (fylla igen vägghål i badrummet efter vattenläcka och spackla dem).

  Svara
  • Paulina says:

   Bra jobbat! Precis så är det tänkt – att man ska ta något från prioriteringslistan om veckans projekt redan är avklarat. kan tänka mig att ni är nöjda med det ni gjorde i stället!

   Svara
 15. Kajsa Carlström says:

  Kul att läsa om alla flitiga iordningsställare! Blir inspirerad av alla bra tips! Ett tips som jag kan bidra med är min ”everything-drawer” i köket, som jag tog efter min vän i USA, när jag var nanny hos dem. Allt smått som man inte riktigt vet var man ska ha går i den kökslådan. Idag har jag bestick-fack så det är sorterat kaos! 👍🏼

  Svara
  • Paulina says:

   Eller hur! Ja, allt- i – allo lådan kan vara bra att ha fö ratt få bort saker som skräpar här och var. Viktigt bara att man går igenom den kontinuerligt:)

   Svara
 16. Rebecca says:

  Ett sånt här system har jag haft i flera år, så denna veckans projekt gick ju att checka av snabbt 😀 Har en hylla i garderoben med skänk/släng och en korg med sälj. Batterier & glas förvaras i städskåpet i väntan på återvinning. Plast, papper och metall under diskbänken. Och i förrådet samlas kartonger och en låda med prylar som ska skänkas.
  Så fort någon ”utkorg” är full samlas allt ihop för en släng-&skänk-runda 🙂

  Svara
 17. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Detta är så smart! Vi har redan utkorgar eller slusskorgar som jag kallar dem i köket för hela bottenvåningen. Nu ska jag se till att ha en korg i tvättstugan för källaren och en för övervåningen. Då jag sköter det mesta slussandet i vår familj räcker det med en korg på varje våningsplan. Den blir då fullare oftare och jag kan få ett bättre flöde i rensandet.

  Svara
 18. Louise says:

  Bra där med utkorgar👍🏻ville bara tipsa om en serie på Netflix Consumed. En programserie om familjer där samlandet har gått överstyr. Hur lite saker man egentligen behöver. Ett tips för oss alla som gillar ”Från röra till ordning”

  Svara
 19. Pia-Maria Bondesson says:

  Återvinningen har vi under vasken, saker till tippen i källaren. Utsorterade/utväxta kläder har vi varit dåliga på att samla på ett bra ställe så tack för tipset med en hylla i garderoben. När den blir full kan vi ta ner de saker som ska ner till lådor i källaren i väntan på att lillebror växer ikapp, i lådor för loppisförsäljning eller lämna för återvinning. Fortsätter veckan med att jobba med prioriteringslistan och fundera ut var alla saker som ligger uppe till försäljning ska ligga istället för att ligga i gästrummet i högar på golvet.

  Svara
  • Paulina says:

   Roligt att ni fick tip till att förbättra ert system! Bra att du tog tag i prioriteringslistan i stället och verkar vara ett angeläget projekt att ta tag i!

   Svara
 20. Issa says:

  Kom ihåg att tejpa för polerna på batterierna innan de läggs på förvaring hemma, speciellt 12V batterier, då det finns risk för kortslutning.

  Svara
 21. Marissa says:

  Kommer bli egen prioritering v.3 som börjar på måndag då jag inte riktigt förstår syftet att ha tomma utkorgar stående fram till nästa veckas projekt och i flera veckor framöver. Jag har alltid tagit fram sådant som pappkasse eller kartong att slänga ner i i samband med rensning inte i flera dagar innan.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Marissa, Syftet är att det det faktiskt gör att vi samlar ihop saker som ska lämna hemmet. Annars blir det en sak här och en sak där som ska bort, vilket oftast inte är tillräckligt motiverande för att göras. Därför rekommenderar jag detta starkt. Men du kan så klart ta något från din prioriteringslista också.

   Svara
 22. Gunilla Jönsson says:

  Förra veckans uppdrag han jag med + en del röjning bla. i klädkammaren. Sen förlorade jag min bror hastigt i en arbetsplatsolycka och däefter har allt legat nere.

  Svara
  • Paulina says:

   Beklagar verkligen sorgen, Gunilla. Hoppas att du tar hand om dig nu. Pressa dig inte att göra något som känns jobbigt. Ibland kan rensandet vara helande, men det viktigaste är att du bearbetar din sorg.

   Svara
 23. Nicole says:

  Vill tipsa om batteriboet.se där man kan beställa en trevlig förvaring för sina gamla batterier. Är helt gratis och har hjälpt mig att komma ihåg att alltid lägga dem på samma plats innan återvinning!

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för tipset, Nicole! Ja visst är det märkligt att det verkligen funkar – rätt förvaring hjälper till att skapa bra rutiner också!

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] igen för veckans projekt och vi var supertaggade. Denna veckas projekt var att göra utkorgar eller utstationer – alltså givna platser för sådant som ska lämna […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera gärna!