Böcker lästa 2018

Jag älskar ju diverse bokslut. Och listor som jag kan summera. Varje år för jag därför en lista över böcker som jag har läst under året. (Dessa har jag samlade i en anteckningssida på Evernote). Så jag kan lätt titta tillbaka hela vägen till 2009, då jag började med dessa listor. Och jag kan glatt konstatera att jag har aldrig läst så många böcker under ett år som i 2018! Mycket tack vare mina mammalediga promenader med en ljudbok i hörlurarna – så tacksam för denna uppfinning. Hela 23 lästa böcker i år!

Säg mig vilka böcker du läser så ska jag tala om för dig vem du är. Av den anledningen tycker faktiskt att det är lite jobbigt att outa min boklista.  Men jag har bestämt mig för att våga, så här kommer den:

MÅNAD
BOKTITEL
FÖRFATTARE
1
Januari
Omgiven av idioter
Thomas Ericsson
2
Januari
Walking Meditation
Annelena Mellblom
3
Februari
Attraktionslagen
Ester Hicks, Jerry Hicks
4
Mars
Mera självkänsla
Mia Törnblom
5
April
Status 12
Martin Melin
6
April
Elon Musk – Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid
Ashlee Vance
7
Maj
Framgång och kris
Lars Leijonborg
8
Maj
Ta plats – med ansvar och generositet
Mia Törnblom
9
Maj
Vem fan är han??
Daniel Redgert
10
Juni
Framgångsboken
Alexanser Pärleros
11
Juni
Den pragmatiske idealisten
Magnus Ståhlberg
12
Juli
Kvinnorna som äger börsen
Natalie Eriksson
13
Juli
Aktier – 3 steg till ekonomiskt oberoende
Ola Lauritzson
14
Augusti
Så här blir du miljonär i hängmattan
Per H Börjesson
15
September
12 livsregler: ett motgift mot kaos
Jordan B. Peterson
16
September
Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda
Olof Röhlander
17
Oktober
Linjen
Elise Karlsson
18
Oktober
Total Recall
Arnold Schwarzenegger
19
Oktober
Economista
Isabella Löwengrip, Pingis Hadenius
20
November
Year of Yes – how to dance it out, stand in the sun and be you own person
Shonda Rhymes
21
December
Vem gråter vid din grav?
Robin Sharma
22
December
Mammorna
Alexandra Pascalidou
23
December
Hon är inte jag
Golnaz Hashemzadeh

Av dessa har jag tidigare skrivit om Economista. De andra ekonomiböckerna kommer jag återkomma till framöver när jag ska skriva om aktier och fonder. Av de 23 böcker som jag har läst är alltså endast 2 rent skönlitterära böcker. Resten är faktaböcker av något slag: ekonomiböcker, biografier och självhjälps-/ motivationsböcker. Jag är en sådan nyttomaximerare…kan inte tillåta mig att läsa något som ”endast” är avkopplande utan måste lära mig något av boken. Även Martin Melins bok läste jag med tanken att jag ville lära mig mer om de patrullerande polisernas vardag… Å andra sidan så tittar jag en hel del på diverse serier så jag inbillar mig att jag får den sortens fantasieggande input den vägen. Men böcker är alltid böcker och går inte att ersätta med något annat. Faktiskt.

Det finns en bok som jag bokstavligen sträckläste under en kväll. Jag hittade den i vår tvättstuga, där vi har en bokbytarhylla (mitt initiativ!:). Och där fanns den. Jag tog upp den när jag väntade på tvätten och sedan kunde jag bara inte sluta läsa. Den hade något speciellt över sig. Den handlar om gränsen mellan att ha ett jobb och utanförskapet när man inte har det. Den beskrev så bra hur det kändes. Och en kärlekshistoria förutom detta. Dessutom flera träffande beskrivningar av ordning:) Hade aldrig hört talas om den tidigare och skulle aldrig hitta den annars så tack till dig som la den i tvättstugan! Det blev en mycket sen kväll den kvällen jag hittade den.

Linjej Elise Karlsson

En annan bok som jag hittade i tvättstugan precis innan vi åkte iväg och som jag också sträckläste mig igenom när jag kunde medan jag hade influensa var ”Hon är inte jag” av Golnaz Hashemzedah. Jag kände till henne sedan tidigare och blev väldigt nyfiken på hennes historia. Hon är den första kårordföranden på Handelshögskolan av utländsk bakgrund – dessutom kvinna. I boken berättar hon allt från hur hon kom till Sverige, om hela hennes uppväxt i en småstad utanför Stockholm till kårordförandetiden och det första jobbet. Jag vet inte hur verklighetstrogen denna bok är, men den är i vilket fall skriven på ett väldigt säreget och poetiskt sätt. Jag kände igen mig en hel del i den.

Hon är inte jag Golnaz Hashemzadeh

Ytterligare en bok som jag också hade svårt att lägga ifrån mig är Alexandra Pascalidous ”Mammorna”. Det är en riktig ögonöppnare och ger insyn i utanförskapsområden samt problematiken kring utanförskapet – sett ur mammornas perspektiv och genom deras berättelser. Det är en viktig bok som jag hoppas att många läser. Den väcker många känslor och ställer samhällsviktiga frågor.

Årets mest upplyftande bok måste vara Shonda Rhymes ”Year of Yes – how to dance it out, stand in the sun and be you own person”. En sådan pärla! Shonda Rhymes är manusförfattare av succéserierna Grey’s Anathomy, Scandal och How to get away with Murder. En sådan underbar person som både berättar om sitt liv och karriär samt delar med sig av en massa klokskap. Den är personlig, varm, rolig och inspirerande samtidigt som den också är allmänbildande.

Just nu lyssnar jag mig igenom Michelle Obamas självbiografi. Ytterligare en biografi med andra ord.. 🙂

Vilka böcker har ni läst under 2018? Och vilka är de bästa som ni kan rekommendera? Gärna skönlitterära då jag vill gärna läsa mer av dessa:)

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Jennie says:

  Jag hinner väldigt sällan läsa, men däremot har jag en lång lista på böcker jag planerar att läsa, och har börjat på men inte hunnit färdigt. Den av dessa som jag ser mest fram emot är The god of small things. Annorlunda språk och en annorlunda historia, helt klart. Kika in den! 🙂

  Svara
 2. Johanna HD says:

  Jag har lyssnat på 108 ljudböcker 2018. Galet!! Jobbar som ambulanssjuksköterska så jag har ofta en hel del tid att lyssna på ljudböcker mellan larmen plus att jag alltid lyssnar på alla hundpromenaderna och vid städning, matlagning osv.. Lyssnade mycket på serier som tex Lee Child (Reacher-serien), böckerna om Sonja (Åsa Hellberg), serien om barnmorskan Cecilia (Katerina Janouch), men bästa var nog böckerna om Hervor och Mirjam (Marianne Cedervall). Humor, kärlek, spänning och värme rakt igenom! Sedan är ju Livet efter dig mfl (Jojo Moyes) jättebra och lite sorgliga. Och för evigt favoriten Fredrik Backmans alla underbara böcker som jag lyssnat på om och om igen!!

  Svara
  • Paulina says:

   Wow! Det var verkligen en sjukt massa böcker! Riktigt imponerande att du verkar ta varje tillfälle i akt för att just lyssna på böcker! Nu blev jag ännu mer peppad:) Och tack för alla tipsen!

   Svara
 3. Ulla Portefaix says:

  Det där var en jättefin boklista! Bravo! säger jag! Kul att Du kan lyssna på böcker, trots att Du har småbarn! Fint!

  Svara
 4. Anna says:

  Jag har använt appen Goodreads där man kan skapa listor med böcker man vill läsa och böcker man har läst. Man kan recenssera böcker och få tips inom sina favoritgenres. En jättebra app! Jag har läst:
  Finn din livsuppgift; med munken som sålde sin Ferrari – Robin sharma
  Kan man dö två gånger – Leif gw Persson
  Två systrar; ett reportage – Åsne Seierstad
  Den värld som var vår – Dennis Lehane
  Mig äger ingen – Åsa linderborg
  Steve Jobs – Walter issacson
  Hjärnstark – Anders Hansen
  Störst av allt – Malin Persson giolito
  Omgiven av idioter – Thomas Eriksson
  Som om du inte fanns – kate eberlen
  Factfulness – hans rosling
  Två systrar är en gripande skildring om två unga flickor som värvad till IS. En sann historia som grep mig mycket. Även Malin giolitos bok störst av allt var riktigt bra.

  Svara
  • Paulina says:

   Tusen tack för apptipset och din lista! Fastnade direkt på nr 1 – faktabok så klart:) Men ska ge de andra en chans också!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!