10 smarta tvättips för en bättre miljö

I samarbete med City Gross

Hur vi tvättar påverkar miljön. Den miljövänliga tvätten är lyckligtvis även bra för plånboken. Så det finns egentligen inga ursäkter för att inte tvätta miljövänligt! Jag fungerar ändå som så att jag behöver veta både vad och varför jag ska göra en viss sak för att känna mig motiverad att göra det. Här kommer därför 10 tvättips både vad gäller hur och varför vi ska tvätta mer miljövänligt.

1. Förbered kläderna

Töm fickorna. Dra igen dragkedjor så att de inte förstör andra kläder. Vänd ut och in på kläderna. Det gör att de inte bleknar lika fort, inte blir lika noppiga och dessutom håller passformen bättre. Se till att sockorna inte är ihopvikta, annars tvättas de och torkas sämre. Det kanske låter lite omständligt, men gör du det till en vana att göra detta varje gång innan du lägger kläderna i tvättkorgen så slipper de en extra uppgift precis innan du ska tvätta.

Om du delar upp smutstvätten i olika kategorier såsom exempelvis kulör 40, vitt 40,  60 och 30/ handtvätt så kommer du även att slippa sortera tvätten precis innan du ska tvätta.

2. Använd tvättpåsar

Tvättpåsarna är riktiga hjältar. De räddar behåar från att förstöra andra kläder och tvättmaskinen. De räddar strumpbyxor från att förstöras. De ser också till att hålla ihop små strumpor så att de inte försvinner i tvätten (ingen vet hur det går till men strumpor bara försvinner ibland!). Så använd tvättpåsar!

tvättips för strumpor

3. Fyll maskinen

Även om de nyare maskiner klarar av att anpassa mängden vatten till varje tvätt så är energin som går åt fortfarande boven. För en 40-graders tvätt går det i genomsnitt åt 67 procent mer energi för att tvätta två halvfyllda maskiner jämfört med att tvätta en helt fylld tvätt. Detta enligt ett test som Energimyndigheten har gjort. Därför är det bättre att fylla en maskin helt än att tvätta två halvfulla maskiner. Packa dock inte tvättmaskinen så att den blir överfull, för då tvättas dina plagg sämre.

4. Använd miljövänligt tvättmedel

Att använda tvättmedel med miljömärkning säkerställer att de är mer miljövänliga än övriga tvättmedel. De har ju klarat diverse tester utifrån miljömärkningens krav. Miljömärkning förenklar för oss konsumenter att göra miljövänliga val utan att behöva sätta oss in i detaljer. Två exempel på miljömärkning är Svanen och Bra Miljöval. Svanen är Nordens officiella miljömärke och det drivs på uppdrag av regeringen, utan bransch- eller vinstintresse. Bra miljöval är Naturskyddsföreningens märkning.

5. Använd rätt mängd tvättmedel

För mycket tvättmedel är både dåligt för miljön och tvättar faktiskt sämre, då det skapar mer lödder och därmed risk för att tvätten inte sköljs ordentligt. Detta i sin tur kan framkalla irriterad hud och allergi. Därför är det smart att dosera rätt mängd. Och rätt mängd tvättmedel beror på både mängden tvätt och hur hårt vattnet är där du bor. Vattnet delas upp i mjukt, medelhårt och hårt beroende på mängden kalciumoxid (en typ av salt) den innehåller. Ca 80% av Sverige har mjukt vatten. Övergripande beskrivet så har Uppland, Gotland, Öland, södra Skåne hårt vatten.

Rätt dosering kan utifrån detta kännas lite lurigt. Men det är inte så svårt som det låter! Gör på följande sätt:

  • Höftar du så blir det oftast för mycket tvättmedel. Skaffa därför en mätdosa eller ett decilitermått och lägg dosan/måttet ihop med ditt tvättmedel så att du alltid har den nära till hands när du tvättar.
  • Ta reda på hur hårt vatten är där du bor. Detta behöver du endast göra en gång – sedan vet du det framöver! Googla på vattenhårdhet och din bostadsort.
  • När du vet hur hårt vattnet är där du bor kan du kolla på tvättmedelspaketets tabell för att få reda på hur mycket tvättmedel du bör använda. Anvisningarna i dessa tabeller gäller för full tvätt. Tvättar du en halvtvätt t ex så ska du ta hälften av den angivna mängden.

6. Undvik sköljmedel

Sköljmedel är varken bra för miljön eller människor, och oftast inte bra för kläderna heller. Naturskyddsföreningen rekommenderar därför att använda så lite sköljmedel som möjligt. Sköljmedel täpper igen de små hålen i tränings- och funktionskläder gjorda av mikrofiber, som vanligtvis hjälper tyget att andas och föra ut fukten ur kläderna, viket ju är anledningen till att vi köper dem till att börja med. Inte heller ska du använda sköljmedel när du tvättar handdukar. De gör att små plastpartiklar binder fukt i plaggen för att de ska kännas mjuka. Bieffekten blir dessvärre att handduken absorberar fukt sämre.

Ett husmorsknep är att använda ättika i stället för sköljmedel. Förutom att ättika har en mjukgörande effekt så tar det bort unken doft och svettlukt från textilierna.

7. Tvätta i rätt temperatur

Det enda som egentligen behöver tvättas i 60 grader är lakan och handdukar. Detta på grund av kvalster och bakterier. Resten av kläderna behöver man inte tvätta i så höga temperaturer. Att tvätta onödigt varmt sliter dessutom på plaggen. Följ därför anvisningarna på tvättplaggen och gå efter hur smutsiga kläderna är.

Vissa klagar på att det blir dålig lukt i tvättrumman om man endast tvättar vid låga temperaturer. Detta på grund av att bakterier får fäste vid låga temperaturer. Detta kan du motverka genom att tvätta en tvätt vid 90 grader emellanåt.

tvättips

8. Förtvätta inte i onödan

Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och tvätten blir därför ordentligt blötlagd även utan förtvätt. Du behöver därför endast förtvätta om kläderna är väldigt smutsiga.

9. Tvätta inte för ofta

Generellt tvättar vi alldeles för ofta, vilket både sliter på kläder, är dåligt för vår plånbok och för miljön. Tvätt står för en stor del av plaggets totala energikostnad. Endast trosor/boxershorts och sockor behöver tvättas varje dag. Så när du tar av dig kläderna du har haft på dig, gör det till en vana att fundera över om du verkligen måste lägga dem i tvättkorgen. Det kanske räcker med att de exempelvis vädras eller att du sprayar på lite linnevatten för att fräscha upp dem?

10. Torktumla inte i onödan

Samma sak som för tvätt gäller för torktumling. Torktumlare drar upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin och kläderna slits mer där än om du lufttorkar. Torktumla därför så lite som möjligt. Glöm inte heller att se tvättanvisningarna på plaggen – vissa får inte torktumlas.

Hoppas att dessa tvättips kommer att motivera er att tvätta ännu mer miljövänligt framöver!

/Paulina

PS. Just nu har City Gross sänkt pris på massor av tvättartiklar, så passa på om ni även vill göra plånbokssmarta val!

 

16 Kommentarer
  1. Sofie says:

    Väldigt intressant inlägg! Jag har en fråga angående ättika istället för sköljmedel: sliter det/torkar ut tvättmaskinens plastlister? Har nämligen läst det, men minns inte källan.

    Svara
  2. Nina says:

    Bra inlägg! Men skulle tro att även andra kalsonger än boxershorts behöver tvättas efter en dags användning. 🙂

    Har doserat som att vi fortfarande har hårt vatten efter att ha gått från egen brunn till kommunalt vatten, men googlade äntligen upp hur det faktiskt förhåller sig. Och se, det är ju medelhårt numera!

    Nu ska jag bara försöka släppa det där med sköljmedel också. Hur mycket ättika är lagom? Häller man det i sköljmedelsfacket?

    Tack för en supernyttig och inspirerande blogg!

    Svara
  3. Lilli says:

    Här lär man sig mycket nytt..har aldrig hört talas om Linnevatten tidigare. .Men nu när jag googlar på det finns det att köpa i olika pris klasser .Även kan jag hitta tips på att göra sitt eget linnevatten. Vilket ska man prova ??

    Svara
  4. Anonym says:

    Ska skriva ut detta och ge till min son som nu ska flytta hemifrån. Han är inte dugg intresserad av att tvätta…. detta var enkelt förklarat. Tack.

    Svara
  5. Marissa says:

    Är tvättmedelskapslae bra? De är ju förpackade med en viss mängd flytande tvättmedel. Min sambo sköter tvätten 1 dag i veckan då vi inte har tvättmaskin i hemmet utan tvättstuga.

    Svara
  6. Sanna says:

    [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”billig” in ”comment_content” *]
    Tvätta med diskmedel! Både billigt, effektivt, miljövänligt och kläderna luktar supergott efteråt! Pytteliten mängd räcker.

    Svara
  7. Linda says:

    Ett annat tips är att använda tvättnötter istället för tvättmedel. Av vanligt tvättmedel är flytande att föredra då pulver lätt sätter sig fast i rören och orsakar stopp. Jag tvättar även strumpor på 60 grader annars försvinner inte bakterier eller om någon i familjen har problem med fotsvamp.
    Ättika är kanon att använda 👍.
    Älskar denna typen av diskussion/ tips som handlar om både förvaring, tips, miljö och ekonomi.

    Svara
  8. Julia says:

    Tack för ännu ett bra inlägg och Gott nytt år! Ser fram emot ett år fullt med inspiration om förvaring i kombination med hållbarhet 🙂 Du slog ner som en inspirationsblixt hos mig för några månader sedan och jag har redan tagit mycket till mig och det känns härligt! Fått sålt prylar på nätet med mera och det har känts så skönt att få rensat!

    Jag tycker mina 47 kvm är perfekt för då har man ju helt enkelt inte ens plats för att samla på sig allt för mycket skräp 😉 Så jag känner jag kan hålla det i trim och nu även ännu bättre med din hjälp faktiskt!

    Om någon annan bor ”litet” med vill jag dela ett litet tips jag har, simpelt men alltid något ;). Istället för ett litet nattbord bredvid sängen med bara t.ex. en låda så har jag en riktigt hög smal byrå som ger mycket mer förvaring såklart. Och då den byrålådan som är i ”ligghöjd” har jag helt enkelt som mitt nattbord. så jag drar ut den lådan på natten och där har man då plats för mobil/klocka, hudkräm, vattenflaska eller vad man nu vill ha lättillängligt bredvid sig 🙂

    Svara
  9. Anna says:

    Och för att ta ett steg till med just tvättpåsar kan jag rekomendera Guppy friend som minskar risken för att spola ut mer microplaster i havet från alla funktionskläder… om man inte helt vill övergå till kläder helt i naturmaterial.

    Svara
  10. Jeanette says:

    Riktigt bra tips!👌 speciellt det med sköljmedel för handdukar. Har alltid varit en ”succer”för sköljmedel om du förstår… mitt sätt att detoxa detta och avvänja mig med sköljmedel och även mitt tips är att byta ut pulvertvättmedel mot flytande tvättmedel. Såklart miljö och svanenmärkt! Detta tycker jag personligen gör tvätten mjukare(ej fullt som sköljmedelkänslan)men bra nog!!! Dessutom bra för plånboken att bara köpa en flaska/refill med flytande tvättmedel,så de är mitt tips om man vill komma över sköljmedel träsket! Ska definitivt pröva ättika oxå! Tack!

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!