Tips som hjälper dig att rensa snabbare

Många av oss vill rensa mer, men liksom fastnar. Och därför tar rensningen väldigt lång tid. Vilket gör att vi drar oss för att göra det. Eller så känner vi att rensningen aldrig tar slut och allt känns övermäktigt. Hur ska man tänka och göra för att komma igång med att rensa och för att känna att man kommer framåt?

Som jag ser det få finns det två delar i detta. Den första handlar om att gå igenom och bestämma sig för vad man ska göra sig av med och den andra delen handlar om att få dessa saker att lämna hemmet. I båda fallen ska du fundera över vad det är som stoppar dig eller gör processen långsammare och vad som motiverar dig. Utifrån detta ska du utarbeta ett arbetssätt som passar dig bäst.

1. Hitta en bra metod för att gå igenom dina saker

Om vi börjar med det första – att bestämma vad du ska göra dig av med. Om du har mycket att rensa och känner att det känns övermäktigt, så behöver du prioritera. Om det gäller ett garage exempelvis – börja med de stora sakerna. Då kommer du snabbt att se resultat av din rensning. En annan metod är att börja ta tid och tvinga dig själv till beslut. Eller att bestämma dig för hur många saker som ska rensas bort per gång innan du är klar för dagen. Det brukar göra att du skiftar fokus från varför du bör behålla en sak till varför du ska göra dig av med den. Frågor som kan hjälpa dig med detta är när du kommer att ha nytta av en viss sak. Vet du inte det så är det förmodligen dags att göra sig av med dessa saker. Om du tänker ”kan vara bra att ha”, så ska du verkligen göra dig av med sakerna. Har skrivit ett helt inlägg om varför det är tokigt att tänka så.

2. Få sakerna att lämna hemmet

Detta är den andra puckeln du ska komma över. Här gäller det också att fundera över vad du tycker är jobbigt och vad som motiverar dig. Om du tillhör dem som helst vill tjäna pengar på dina saker så ska du försöka sälja dem. Men för att det verkligen ska bli av ska du kolla om det finns en efterfrågan för sakerna och vad man är beredd att betala för dem. Detta ska du sedan ställa i förhållande till hur mycket tid försäljningen kräver av dig för att kunna avgöra om du tycker att det är värt det. Eller för att det överhuvud taget kommer att bli av eller om du kommer att tröttna under processens gång. Det är bara att söka på liknande sak på Blocket i ditt område exempelvis.

Om du däremot jobbar mycket och har ont om tid så ska du kanske hellre använda dig av tjänster som gör sig av med sakerna åt dig. Det finns tjänster som säljer saker åt dig och de som hämtar upp det du vill skänka bort. Då får du mindre eller inget betalt, men du behöver inte lägga ner lika mycket tid på detta. På så sätt spenderar du så lite tid som möjligt på detta steg och blir dessutom av med sakerna snabbt.

Genom att tänka igenom dessa två steg och välja vad som funkar bäst för dig skapar du en konkret plan för dig själv. Denna plan kommer att göra dig mer motiverad att handla och göra dig mer fokuserad. Och din rensning kommer att bli snabbare och mer effektiv.

Tips för att rensa snabbare

/Paulina

PS. Jag har fått biblioteksersättning för mina böcker. Då fick jag reda på att de har blivit utlånade. Hela 9 432 gånger lånades mina böcker ut år 2017. Väldigt glad över detta!

2 Kommentarer
 1. Ingrid says:

  Tack för detta inlägg, perfekt tajmat för mig. Jag har ett par lediga dagar och på programmet står bl.a. att rensa och sälja julgrejer. Men samtidigt drar jag mig för det för jag vet att det kommer ta en massa tid i telefon och med folk som inte dyker upp när vi kommit överens om det. Så nu får Myrorna och eller Stockholms Stadmission ett par kassar grejer i stället!
  Grattis till biblioteksstatistiken! Biblioteken är en fantastisk inrättning.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja! Vad kul att mitt inlägg har gett dig insikt och handlingskraft! Så kul! Och ja – biblioteken är en fantastiskt inrättning:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!