Våga vägra pryl- julkalendrar

Våga vägra pryl- julkalendrar

Julkalendermarknaden verkar ha exploderat. Nu ska varenda butik ha en julkalender – kaffe julkalender, te julkalender, smink julkalender, hudvård- julkalender. Och det enda syftet med det är så klart att vi ska konsumera mer. Och det är den värsta sorten av konsumtion enligt mig, där man köper något som man inte riktigt vet vad det är. Och då kanske man inte nyttjar/behöver/gillar hälften. Minst. Varför måste vi hålla på så? Det är inte bra för våra överbelamrade hem eller vårt välbefinnande. Det är inte bra för plånboken. Och det är verkligen inte bra för miljön.

Jag har förstått att det inte heller är ovanligt att även ge små presenter till sina barn som de får just varje dag. Frågan är – hur länge glädjer sig barnen åt dessa presenter? Jag gissar att det är någon minut och sedan glöms de bort.

Våga vägra pryl- julkalendrar

Någon slags pryl- julkalender finns i vart och varannat skyltfönster just nu

Jag hoppas att fler ska se det orimliga i denna överflödiga konsumtion som i slutändan inte gör någon annan glad än butiksägarna. Alla vi andra har blivit lite fattigare och fått ännu mer onödiga prylar i våra hem som vi sedan måste göra oss av med. Barnrummen har blivit ännu mer överfulla med små leksaker som barnen aldrig leker med. Om man nu vill ha en egen julkalender – vad sägs om att göra en där man har olika lekar som man kan leka med barnen en stund på kvällen? Jag kan garantera att barnen kommer att tycka att det är bra mycket roligare än små presenter som är roliga i några sekunder. Eller köpa/göra snällkalendern och lära barnen att göra snälla saker mot andra. Det är bra uppfostran. Julen handlar dessutom om det och inte om att konsumera ännu mera.

Så våga vägra pryl – julkalendrar – både till er själva och era barn. Ge bort er tid i stället – det är den mest ovärderliga gåvan. Både i form av egentid och tid till andra. Jag vet. Allt det där låter lite surt. Men vi gör skillnad med vår konsumtion.

/Paulina

PS. Om du vill läsa mer på samma ämne.

 

10 Kommentarer
 1. Angelica says:

  Vi har haft paketkalender, dumt att börja och jag känner exakt som du skriver att det bara blir hälft onödiga småprylar. I år har den därför fått tema strumpor, trosor och kalsonger då dom faktiskt behöver just det 😅 får väl se om det uppskattas, tror mest att dom vill öppna paket så det borde ju fungera, sen är det såklart varannan dag och inte varsin varje dag 😊 tack för en bra Blogg 😚

  Svara
 2. Brid says:

  En bra idé till presentkalender till något större barn är pussel. Man lägger pusslet själv i hemlighet innan så kan det bli några bitar som hänger ihop för varje dag. Jag fick en gång ett pussel med Europas karta på det sättet, ett land om dagen (mer eller mindre). Samma sak kan göras med en större legosats eller liknande.

  De sista åren jag bodde hemma körde vi fortfarande kalendern, trots att jag var väl gammal för småprylar. Då fick jag ett år vykort med konstbilder, ett år vackert avskrivna dikter.

  Te- eller kaffekalender är väl för övrigt ingen dum idé heller (till vuxna), under förutsättning att man brukar gilla att prova alla sorters te respektive kaffe. Om man tycker illa om allt som inte är Earl Grey är det förstås en usel idé.

  Svara
  • Paulina says:

   Bra tips Birgitta! Tack för det! Och ja – allt går ut på att man ska använda det man köper så jag håller med dig där.

   Svara
 3. Therése says:

  Jag håller med i stort. Men vi har valt att köpa en pixibok-kalender till vår 2,5-åring. Dels köpte jag den på rean efter jul förra året (tips) och dels älskar hon böcker och vår lässtund varje kväll är helig ((vi läser mycket under dagen med förvisso). Vi lånar nästan alla böcker, jag är barnbibliotekarie så klart jag propsar på det, men ibland är det kul med något eget:)

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Thérese,
   Det du beskriver är att du ger dina barn en lässtund varje kväll. Det är en underbar present! Om ni verkligen läser böckerna och spenderar tid tillsammans så är det ju inget fel med det. Problemet är att de flesta kalendrar inte fyller en sådan funktion utan blir en riktig slängvara. Det är det jag motsätter mig.

   Svara
 4. Emma says:

  Jag tycker alltid dom är så dyra så jag struntar i dom av den anledningen. Men även ett år då jag försökte fixa julkalender åt någon annan så kände jag att det var för mycket jobb för något som jag inte ens visste om personen skulle gilla. Och att komma på 24 små presenter är svårt. Dessutom tar det magin ur att vänta på julafton. Och sedan sitter du där och vet inte vad du ska göra med alla grejer och alla förpackningar dom kom i.

  Svara
 5. Sandra says:

  Jag gör kalendrar till barnen varje år. Men nu för tiden är innehållet en blandning av aktiviteter(julbak, korvgrillning i skogen, julpyssel, badhusbesök, filmmys i soffan mm), saker de ändå behöver (vantar, underkläder, reflexer, nya hårsnoddar mm), lördagens godis och måste erkännas någon liten grej. I år behövs nya möbler till dockskåpet då de gått sönder. Delar upp så de får tex en stol var. Då räcker de i flera dagar. Alla små och onödiga småprylar är bortrensade. Kan tyckas onödigt men i vår familj är kalender en tradition och jag är nöjd med att innehållet nu för tiden är mer praktiskt/ger oss tid ihop. De flesta aktiviteter är saker vi gör ändå och lördagsgodis får de på lördagar oavsett jul eller ej. Skulle däremot aldrig köpa en färdig med jox i. Kanske bortsett från de med böcker vilket vi älskar i vår familj. 😀

  Svara
  • Paulina says:

   Det tycker jag låter bra och inspirerande. Som du säger – fokus på aktiviteter och inköp av det nödvändiga, som ända hade blivit inköpt. Bra att du har adderat värde till er tradition!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!