Vårdpärm och digital rensning: ut-lista oktober

Det nyttiga med att göra en sammanställning varje månad är att det ger mig väldigt mycket att just stämma av hur mycket jag faktiskt har gjort under en månad. Sedan blir jag verkligen varse om hur fort tiden går! (jag vet – jag får denna aha-upplevelse varje månad och kan inte låta bli att skriva detta.)

Förra månaden sa jag att jag skulle öka tempot vad gäller rensningen. Jag kan inte påstå att detta riktigt har skett vad gäller den fysiska rensningen. Däremot har jag rensat riktigt mycket digitalt. Vissa av er tycker inte att det riktigt räknas. Jag håller inte med. Det digitala skräpet kan vara minst lika frustrerande och tynga ner psyket minst lika mycket som det fysiska. Dessutom kostar det faktiskt också pengar. Har du utnyttjat ditt digitala utrymme i molnet exempelvis så kostar det att köpa mer. Och köpa mer ska man aldrig göra, utan man ska rensa:)

Så för att öka mitt psykologiska välbefinnande vad gäller detta har jag rensat hundratals mail i min inkorg samt gått igenom och rensat bland mina listor i Wunderlist. Sedan dess känner jag en påtaglig lättnad, eftersom båda sakerna var surdegar som jag skjutit framför mig. Men nu är det äntligen gjort! Däremot så struntade jag faktiskt i att räkna de borttagna mailen, så de kommer inte med i min sammanställning. Jag får nöja mig med den sköna känslan jag har: )

Jag har även tagit tag pappersrensningen denna månad. Vad gäller pappersrensning så har jag länge haft en tanke på att skapa en vårdpärm. Har ni en sådan? Jag tycker att det är svårt att att hålla reda på sin egen (eller främst sina barns) sjukdomshistorik. Jag vill egentligen både hålla koll på läkare som jag / de har träffat och mediciner och diagnoser som vi har fått. Mitt ordningssinne blir oroligt när jag inte har full koll på detta. Och sjukvården har ju inget gemensamt system som samlar in all denna data. Nu är vi i och för sig väldigt friska, tack och lov, men jag vill ha detta system på plats om detta skulle förändras. För det är ju inte så att man sätter sig ner och skapar en struktur då. Har någon av er skapat en sådan vårpärm eller hur håller ni reda på detta?

Hittills så har jag bara samlat alla underlag i en hög, som låg på ett visst ställe. Nu har jag skapat en vårdpärm för detta. I denna process så kastade jag en hel del papper som inte var relevanta. Dessa räknade jag dock inte heller…

utlista december - vårdpärm och digital rensning

I oktober blev det 42 fysiska saker rensade (magasin, tidningar och gammal elektronik såsom hörlurar som hade gått sönder) och 15 st projekt från Wunderlist. Totalt för året ligger jag på 1277 fysiska saker och 322 digitala (men då räknar jag som sagt inte med allt). Tillsammans blir det 1599 utrensade saker.

Hur har det gått för er denna månad?

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Jenny says:

  När jag blev sjuk i giftstruma (hypertyreos) skapade jag mig en sådan pärm. Där hade jag kontaktuppgifter till läkarmottagningen och alla provsvar. Nu när vi flyttat till ett annat län kommer vi åt journalen och provsvaren på nätet så det känns inte lika viktigt längre.

  Barnen har en pärm där viktiga papper sätts in. Även BVC-böckerna finns där.

  Svara
 2. Charlotte says:

  Så gör jag med! Men har också en hälsopärm som jag haft länge länge, flera år, med flikar som Glasögon (med recept), Gynekologi (m t ex cellprovsresultat) Graviditeter, Provresultat, m.m.

  Svara
  • Paulina says:

   Tyvärr är min journal på 1177 bristfällig. Vet inte vad det beror på men som det är nu kan jag inte lita på att all information samlas där.

   Svara
 3. Jenny says:

  Vi har vårdpärmar för barnen, äldsta dottern har haft cancer och då fick man en från sjukhuset och har fixat en till sonen också. Men har inte exakt koll på varenda besök/kallelser. Det blir ju en del även med friska barn:)

  Svara
 4. Anonym says:

  Jag har en kalender i min dator där jag skriver in alla sjukdomar, läkarbesök o medicinering. Bra att ha koll när läkaren frågar: När började problemen? Skriver också in all fysisk träning jag gör. Min Hälsodagbok!

  Svara
  • Paulina says:

   Ja! Toppen ju! Vilken kalender använder du till detta? I den vanliga försvinner ju saker med tiden tänker jag..

   Svara
 5. Linda Emilsson says:

  Alla i min familj har en egen pärm där viktiga papper sätts in. Det kan vara ersättning från försäkringsbolag för en skada osv. Då är det lätt att veta var man ska titta när man behöver något

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!