ättika

Ättika tar bort all dålig lukt från textiler

Ni kanske redan vet detta. Jag har själv vetat det sedan länge. Att ättika tar bort dåligt lukt. Ändå så har jag länge tvekat att testa. Jag menar – ättika har ju en riktigt frän lukt. Så hur kan den ta bort dålig lukt? Men jag bestämde mig för att testa i somras då vi hade en uppsättning fina handdukar som dessvärre luktade något unket även när de var nytvättade. Så jag tänkte att de ändå inte gick att använda och jag hade ingenting att förlora. Jag la upp hur jag gjorde, steg-för-steg på Insta Stories, där jag la handdukarna i badkaret, hällde på ättikan och därefter la in handdukarna i tvättmaskinen. Då kommenterade många av er att man lika gärna kunde hälla ättikan direkt i tvättmaskinen.

Så nu har jag testat även det. Denna gång på några kläder. Jag hällde lite ättika på plaggen, under ärmarna, och i tvättfacket – efter att jag hade hällt i tvättmedel. Därefter hällde jag i ättikan i tvättbehållaren och då blev det en slags kemiskt reaktion. Tvättmedlet började bubbla och svälla upp. Inte explosivt men ändå. Så ta inte för mycket så att det svämmar över så att säga.

Att behandla med ättika funkade i vilket fall alldeles utmärkt! Absolut ingen svettlukt eller ättikalukt efteråt. Bara fräscht. Tidigare kunde jag alltid förnimma svettlukten en aning även när plaggen var nytvättade. Vilket kändes riktigt trist och jag tänkte att snart får jag dessvärre kasta dem (för man vill ju inte heller skänka sådana kläder till någon). Nu kommer jag att kunna använda dessa favoritkläder ännu längre.

ättika

Hur mycket ska man dosera? Jag hällde som sagt bara lite på plaggen och lite i tvättfacket. Inte alls lika mycket som 2-2,25 dl som jag hade läst att man skulle hälla i. Då skulle det nog bubbla över, så testa er fram försiktigt.

Någon kommenterade att ättika även är bra för tvättmaskinen, och det visade sig också stämma när jag googlade på det. Man kan medvetet rensa tvättmaskinen genom att hälla i 3 dl ättika i tvättmedelsfacket och köra 90 graders tvättprogram i en tom tvättmaskin. Annars så blir det en positiv bieffekt när man tar bort dålig lukt från kläderna.

Så för att sammanfatta- bra för miljön, bra för plånboken, bra för kroppen, bra för tvättmaskinen.

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Låt maskinen spola ner tvättmedlet först innan du häller i ärtikan. Eller häll i ättikan i det andra facket under tiden maskinen tar tvättmedlet.

  Svara
 2. Annika says:

  Jag använder också ättika i stället för sköljmedel och kanske max 1 msk. Jag sätter dessutom till lite eterisk olja, tex lavendel eller citron för att få extra fräscht resultat. Rena sängkläder med den där svaga doften av lavendel är jättehärligt.

  Svara
 3. Anonym says:

  Tog ättika bort svettfläckar också för skjortor? Använde du 24% eller 12%. Tack för tips att rengöra tvättmaskinen, slipper man köpa extra för det som jag alltid gjort.

  Svara
  • Paulina says:

   Det vet jag inte om den gör, men jag tror det. Jag tvättade en blus, en klänning och en kavaj. Inga hade i och för sig synliga svettfläckar, så jag jag får väl testa mig vidare, men lukten var borta! Kan tänka mig ett bikarbonat kan göra det jobbet. Jag använde ättikan på bilden, dvs 24%.

   Svara
 4. Sarah Boij says:

  Ett annat tips med ättika är att blanda det med bikarbonat och använda som rengöringsmedel. Det gjorde underverk i vår fuktutsatta dusch vid flyttstädningen!!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!