Vad jag kan göra för miljön

Jag blir mer och mer orolig för miljön. I en ny rapport från FN:s klimatpanel varnas för allvarliga konsekvenser för planetens framtid om uppvärmningen blir 2 grader i stället för 1,5. Enligt Johan Rockström, professor i miljövetenskap, har vi 10 år på att göra något åt miljöförstöringen, annars går vi under.

Jag vet. Det är så oerhört svårt att ta till sig detta och därför så tror jag att många av oss slår det ifrån oss istället. Det kan helt enkelt inte stämma – eller? Om det stämde så hade väl någon gjort något åt det? Men vem är någon? Det är ju vi alla på jorden! Och där ligger just problemet. Att alla måsta skärpa sig. Och så kanske länder som inte har exploaterat jorden lika mycket som vi i väst tycker att nu är det minsann deras tur att ta del av det ekonomiska välståndet. Och vi andra som redan har det vill inte gärna avstå från det. osv. osv. Och som enskild person vill man gärna göra något för miljön, men samtidigt behålla sin livstil och sina bekväma vanor. Och på detta sätt går vi rakt mot avgrunden.

Och vem är jag som tycker allt detta? Är jag så mycket bättre själv?

Varje gång jag läser om hur nära vi befinner oss en fullständig katastrof så vill jag också bara slå det ifrån mig. Vad menas med det? Inte att mänskligheten utplånas väl? Vad är det exakt som kommer att hända? Är det verkligen endast 10 år vi pratar om? Det är ju omöjligt kort tid! Och ibland så orkar jag inte läsa vidare just p g a det. Snacka om riktigt strutsbeteende! I stället är det just det vi måste göra. Läsa mer för att lära oss hur vi ska agera mer miljövänligt. Mycket handlar just om kunskap. Och att var och en av oss göra det vi kan för att bidra till lösningen.

Steg ett är i alla fall att uppmärksamma för sig själv vad man gör och vad man kan göra mer. En nulägesanalys och vägen framåt helt enkelt. Och genom detta både inspirera andra och bjuda in till att få tips och råd om hur man kan leva mer miljövänligt. Inga taskiga pekpinnar och shaming, utan kloka tips och råd i all välmening. Jag vill exempelvis fokusera på det som gör stor miljöpåverkan. Jag är inte beredd på att bli ett självförsörjande hushåll ute i skogen som aldrig använder ett plastföremål (inget ont om dem som går hela vägen dock!). Jag vill fortsätta att bo i stan och tänka smart och undvika det jag kan undvika genom mina förändrade rutiner och livsvanor. Så här kommer min lista på vad vi i vår familj gör för miljön och vad vi kan göra bättre.

Det jag gör som jag tycker är bra är att jag:

 • källsorterar
 • slänger väldigt lite mat
 • tar alltid tåget då jag kan ta tåget i stället för flyget eller bilen (t ex till Östersund i morgon)
 • äger ingen bil och reser främst kommunalt
 • slänger aldrig något som inte är trasigt utan skänker eller säljer i stället
 • handlar mycket ekologiskt
 • äter inte kött
 • undviker mjölkprodukter
 • konsumerar måttfullt och köper endast det som jag behöver (vilket i och för sig så klart är en tolkningsfråga, men jag spontanshoppar inte)
 • har börjat följa miljökonton på Instagram och läser artiklar jag kommer över för att lära mig mer om vad jag ska undvika och vad jag ska köpa för att bli mer miljövänlig
 • försöker undvika take-away p g a engångsförpackningar och när jag väl köper det så försöker jag återanvända engångsförpackningarna
 • har egna påsar med mig när jag handlar och försöker att inte köpa onödiga plastpåsar
 • beställer aldrig dryck med sugrör

Det jag kan göra (den här listan kan så klart vara hur lång som helst, men här väljer jag det som gör stor skillnad, ligger mig nära till hands och som jag är medveten om):

 • flyga mindre i samband med semesterresor
 • engagera mig politiskt för att driva klimatfrågor
 • aktivt välja närproducerad mat för att minska transporter
 • sluta äta fisk och mjölkprodukter
 • fortsätta att lära mig mer om vad jag som konsument kan göra för att bli mer miljövänlig
 • skriva mer om detta ämne för att fortsätta motivera mig själv och andra

Detta är ett försök att uppmärksamma problemet och göra något åt det. Min förhoppning är att alla gör en sådan check. Och utifrån det tänker igenom och funderar över om det är något mer vi kan göra. För vi påverkar miljön varje dag med våra val.

vad var och en av oss kan göra för miljön

Fotokälla: Pexels

Jag vill tro att det finns hopp. Det är som sagt väldigt lätt att få klimatångest och bara strunta i alltihop. Det får vi inte göra. Och självfallet är det så att även politiker och företag måste göra mycket mer än varje enskild konsument. Men vi kan alla göra något.

Vad gör ni redan som är bra för miljön och vad kan ni göra bättre? Eller har ni tips på vad jag kan göra bättre, som gör relativt stor skillnad för miljön (förutom det som jag redan har skrivit upp:)?

/Paulina

PS. Denna artikel tycker jag förklarar det bra vad gäller att hantera sin klimatångest. Har för övrigt tidigare tipsat om en bra TV serie om detta – Storuman Forever.

7 Kommentarer
 1. Hanna Franck says:

  Jättebra och viktigt inlägg! Snyggt att inspirera till att göra förändringar. Förutom det du nämnde ovan så tänker jag på att inspirera andra (alltså det du gör med ditt inlägg ovan 🙂 ) att få andra att tänka i nya banor med inlägg som detta. SÅ viktigt att du använde din plattform, bra jobbat!

  Jag försöker tänka på att reducera min konsumtion. Vad det än är: kläder, mat, presenter, förpackningar, osv. Att inte konsumera en sak är ju det mest miljövänliga. Sedan försöker jag hitta alternativ till de saker jag de facto tycker att jag behöver köpa: komposterbara soppåsar istället för plastpåsar, beeswax istället för gladpack, ha återvinningsbar to go cup både hemma och på jobbet, svensktillverkad miljövänlig hud- hår och kroppsvård, lobba för att vi ska resa mer med tåg och äta vegetariskt på jobbet, osv.

  Svara
 2. Camilla says:

  Olika avtal som man har personligen och hushållet. När det gäller personligen, kolla över vilka ekonomiska investeringar du gör med dina aktier, papper. Stödjer du indirekt tillverkning av palmolja eller kanske vapenindustrin??? Vilken typ av el, vatten och värme förbrukar din bostad. Kommer de ifrån miljövänliga alternativ? Och vill understryka att alla gör så gott de kan efter sin egen ekonomisk förmåga, men med det sagt tycker jag personligen att det är synd att det är så dyrt att vara miljömedveten på de större investeringarna, inte att skippa engångsförpackningarna.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för dina tips! Jag försöker även att tänka på just det- alltså att inte investera i saker som inte är bra för miljön. Det ena utesluter för övrigt inte det andra (alltså man kan både investera rätt och skippa engångsförpackningar), och jag tycker att båda gör skillnad. Det ser man inte minst på vad som hände med plastpåseanvändningen när affärerna började ta betalt för det – enorm skillnad för miljön.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!