Göra nu eller få mer jobb i slutändan?

Varför gör vi saker på ett sätt som kommer att resultera i mer jobb i slutändan? Kanske för att vi inte tänker att det kommer att bli så? Eller kanske tänker vi att någon annan kommer att göra det åt oss? Eller att vi bara inte orkar just nu så kosta vad det kosta vill?

Jag tänker exempelvis på disken. Varför ställer vi disken i diskhon i stället för att direkt ställa in den i diskmaskinen? I slutändan måste vi ändå ställa in disken där. Genom att inte ställa den direkt i diskmaskinen så utför vi egentligen en onödig extra arbetsuppgift – att ställa den i diskhon.

Och det som vi ska diska – varför låter vi det stå? Oftast blir sakerna svårare att diska ju längre tiden går. Det kommer alltså att ta längre tid att diska sakerna framöver. Så om vi inte gillar att diska så borde vi definitivt göra det på en gång.

Eller kläder som vi kastar på golvet eller lägger på en stol i stället för att lägga dem i tvättkorgen. Har vi kastat dem på golvet behöver vi förr eller senare böja oss ner och plocka upp dem. Eller ta bort dem från stolen. Förutom den extra arbetsuppgiften så har kläderna dessutom retat oss när de har legat där. Eller saker som vi inte lägger på rätt ställe för att vi kanske inte orkar eller tycker att vi inte hinner. Senare kommer vi att leta efter dem, vilket kommer att ta ännu längre tid i slutändan.

Ser ni vart detta leder? Alltid till mer jobb. Varför adderar vi mer onödigt jobb? Har vi inget bättre att göra med vår tid? Är det verkligen så mycket skönare att slippa att göra saker på en gång för att få dubbelt så mycket att göra sedan? Om du har svårt att motivera dig, så kanske du ska tänka på just detta. Gör det på en gång. Låt inte saker mellanlanda!

Har ni andra exempel på saker som vi skjuter framför oss, men som egentligen bara innebär mer jobb? Eller har ni tips för att få de där små vardagssakerna att hända på en gång?

/Paulina

2 Kommentarer
 1. ErikaGren says:

  Jag vet inte riktigt om jag håller med. Jag kan tycka det kan vara mer effektivt att batcha. Röjer jag i köket så gör jag det rejält istället för att hatta lite då och då. Detsamma det gäller att vika tvätt, jag väntar tills all tvätt är torr och då viker jag in allt istället för vika in maskin för maskin. Likadant när det gäller tex laga kläder. Jag lägger in det i todo-listan och taggar ”symaskin”. När jag ska laga kläder kollar jag bara in taggen ”symaskin” och då lagar jag allt på en gång. Har även andra taggar så som ”verktygslåda” och ”superlim”. Däremot håller jag med om tanken att undvika mellanlagring, buffertar.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tror att vi pratar om lite olika saker. Jag pratar om att lägga smutsiga kläder i tvätten och smutsig disk i diskmaskinen. Håller helt med dig i ditt resonemang.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!