sopskydd med blommor i taket

Snygga soptunneskydd

Det är som bekant svårt att få till snygga källsorteringslösningar. Jag har tidigare bjudit på lite inspiration inom ämnet för detta inomhus. Nu är det dags för snygga soptunneskydd! För håll med mig om att de stora plastbehållarna för sopor inte är snygga att titta på. Men jag lovar – det finns så många olika lösningar för soptunneskydd eller sopskjul som de också kallas – både att bygga själv och att köpa.

Här kommer en färdigbyggd lösning:

källsortering

Fotokälla: friesenzaun

Det jag gillar med denna är att när man öppnar det översta locket så följer även locket till soptunnan med upp. Och så ser den väldigt välgjord ut.

Eller så kan man bygga ett soptunneskydd på hjul:

sopskydd på hjul

Fotokälla: Pinterest

En annan sorts skydd är att ha ett skiljevägg.

sopskydd

Fotokälla: A Sawdust Maker

Denna skiljevägg kommer från bloggen The Sawdust Maker, där det även finns en steg-för-steg beskrivning över hur man gör den. Vad man väljer för lösning beror så klart på var dina sopbehållare står någonstans.

Ett fristående soptunneskydd kan se ut så här:

sopgarage

Fotokälla: AM Dreamhouse

En annan maffig egenbyggd variant finns hemma hos min väninna Magdalena och ser ut så här:

Sopkärlskydd trä

Har man ett tak över dem så kan man exempelvis odla blommor där:

soptunneskydd med blommor i taket

Fotokälla: Primrose

Det var några snygg lösningar: de som täcker allt eller delar av. De som finns på hjul eller sitter fast i marken och/eller väggen. Det finns många fler exempel på Pinterest och vill ni se dem så har jag samlat några på Förvaringsdrottningens Pinterestkonto i mappen Källsortering/Recycling.

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Mari says:

  Tack för ditt svar Det ÄR obligatoriskt att dra fram de men ofta, väldigt ofta så görs inte det tyvärr Jag förstår att man vill att det ska se snyggt ut men för min del så är arbetsmiljön för bland annat min man viktigare. Snygga grejer var det iallafall. 🙂

  Svara
 2. Mari says:

  Har du tänkt på renhållningsarbetarna som ska öppna och dra fram soptunnorna som står instängda? En soptunna är inte så farligt men när de ska göra likadant 200-300 gånger på en dag då är det inte så bra. /Mari

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Mari,

   Vad jag vet så brukar man ställa fram soptunnorna när sopbilen kommer vid vägekanten så att sopgubbarna ska komma åt dem snabbt. Så gjorde vi hemma hos mina föräldrar och så gör min pappa än idag. Är inte det obligatoriskt att göra så? Men resten av tiden vill man kanske inte att de ska vara lika fullt synliga, därav soptunneskydd.

   Svara
 3. Nora says:

  Viktigt här att tänka på regler och säkerhet för fri sikt vid utfarter. Maxhöjd i min kommun är 80cm om något placeras vid utfarten från min uppfart. Viktigt med fri sikt framförallt om det bor barn på gatan!

  Svara
  • Paulina says:

   Absolut. Utgår ifrån att de som bygger sina sopskydd tar reda på vad det är för bestämmelser som gäller. På samma sätt som man gör när man bygger allt annat.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!