Ska man spara på förpackningar? – läsarfråga

I söndags fick jag ett ryck och rensade och organiserade skafferi- och kastrullskåpen i köket. Så bra det känns nu! Man får ju extra energi av det! Var bara tvungen att dela med mig av detta:)

Nu till dagens ämne. Hur ska man göra med alla dessa förpackningar som man får när man köper något? Ska man spara på dem eller ska man slänga? Jag fick denna fråga från en läsare och vet att många brottas med just det. Därför tänkte jag ge lite tips på hur ni kan resonera när ni ska avgöra om ni ska behålla en förpackning eller källsortera den.

Mitt tips är att endast spara på förpackningar:

  1. när du med säkerhet vet att du kommer att sälja något vidare och att förpackningen kommer att bidra till att höja värdet och
  2. du vet när du kommer att sälja denna sak och att detta inte är för långt fram i tiden.
  3. om du ska flytta snart.
  4. om du ska använda dem till något annat.

Med den ekvationen är det inte många förpackningar som ska sparas. Det är mest sådant som man köper för att specifikt ändamål och där man vet att man inte kommer att behöva förpackningen efter ett tag. Ett bra exempel på detta är babyprylar. Jag personligen har endast sparat på en sådan förpackning och det är förpackningen till min bröstpump. Jag har endast använt den gång, så den är som ny. Förpackningen är dessutom i det här fallet även bra för den visar att alla delarna är med.

Samma sak gäller lyxartiklar. Där är förpackningen en garant för att varan är äkta. Men det finns andra garanter såsom själva garantibeviset. Fundera dock noga igenom detta och tänk på just när en sådan försäljning skulle vara aktuell. Har du köpt en Chanelväska så är det väl just poängen att du ska ha den länge? Jag personligen är skeptisk till att spara på förpackningar där. För att de ska bidra till högt försäljningsvärde måste man vara väldigt varsam även med förpackningen och detta i sig blir omständigt tycker jag. För mig känns det att man blir slav under prylen. Använd och sälj vidare utan krångel tycker jag personligen.

Självfallet kan du även spara på förpackningar om de får en annan funktion och därmed kommer till nytta och inte bara tar plats. Då är det ju toppen. Jag har tidigare skrivit om förpackningar som jag använder bland annat till smycken, pennor och underkläder. Sedan har jag sparat på förpackningen till min Marc Jacobs väska. I den förvarar jag engångstallrikar och glas till diverse kalas. 

Ovan handlade alltså om förpackningar som eventuellt kunde sparas på. Alla andra förpackningar ska du göra dig av med. Just do it. Annars hamnar du i kan-vara-bra-att-ha fällan. Tomma förpackningar tar dessutom så mycket plats!  Nu tänker du kanske att du kan fylla dem med saker som du behöver förvara ändå, men ska du förvara i förrådet så rekommenderar jag flytt- eller plastlådor som du märker upp ordentligt, annars blir det en enda röra där.

För övrigt har jag som regel att till och med försöka att inte ens få med mig vissa förpackningar om jag vet att jag med all säkerhet kommer att behålla det jag har köpt. Ett sådant exempel är skor. Vet jag att jag ska ha ett visst par skor så ber jag personalen att behålla boxen så slipper jag källsortera den när jag kommer hem. Mindre jobb för mig helt enkelt:)

Hoppas att detta blev till hjälp för er!

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!