Gå inte i ”kan vara bra att ha” fällan

”Det kan vara bra att ha”. Känner du igen dig? De flesta av oss har använt sig av just detta argument. Det är så bekvämt. Det gör att vi slipper att fatta beslut om vi ska göra oss av med något eller inte. Den är också livsfarligt eftersom detta gör det i princip omöjligt för oss att göra oss av med saker. För det mesta kan ju vara bra att ha.

Problemet är att detta nästan aldrig händer. Tillfället då något kan vara bra att ha kommer ytterst sällan. Och kanske ännu värre är att om det nu händer, så har vi oftast ingen aning om var den saken som vi just skulle behöva är någonstans. Så även om vi vet att vi har den där saken som har visat sig bra att ha så vet vi inte var exakt vi har den. Och eftersom det skulle ta långt tid att leta fram saken så köper nytt i stället. För att det blir snabbare och smidigare. Och så har saken tagit plats i vårt förråd, skåp eller garderob och forsätter att göra det! Och vad är det värsta som kan hända? Att vi behöver ersätta någon av de där ”kan vara bra att ha” sakerna. Ofta är de varken dyra eller svåra att skaffa.

Gå inte i kan vara bra att ha fällan

Så gör dig själv en tjänst. Förbjud dig själv att använda argumentet ”det kan vara bra att ha”. Ska du spara på något så måste det finnas ett bättre argument för det. Något mer specifikt. Helst där du vet när du ska använda något. Eller att du med säkerhet vet att du kommer att göra det. Annars är det inte värt att ta upp ditt utrymme, din tid och din energi. Sedan är det alltid värt att tänka på hur värdefulla sakerna vi sparar på är. Är de mer värdefulla än det utrymmet vi betalar för? I annat fall är det ju en förlustaffär.

/Paulina

PS. I morgon är en väldigt viktig dag. Dagen då vi beslutar om Sveriges framtid. Om du inte har förtidsröstat som jag, snälla gör det i morgon – för demokratin och alla människors lika värde.

2 Kommentarer
  1. PGP says:

    När jag började banta ner mängden grejer hemma efter att ha tittat på The Minimalists så var just det där det argumentet som jag hela tiden föll tillbaka till.

    Kom fram till samma slutsats som dig. Jag skulle vilja säga att:”Det kan vara bra att ha” är en av de farligaste meningar som finns. Det riskerar att leda till att inget blir gjort och att mängden prylar gör livet mycket jobbigare.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!