Detta SKA du förvara i kylskåpet

För ett tag sedan skrev jag vad vi inte skulle förvara i kylskåpet. Men det finns ett antal frukt- och grönsaker som jag blev överraskad över att de just skulle förvaras i kylskåpet. Så nu har jag sammanfattat dessa  också.

Detta SKA du förvara i kylskåpet:

citronerCitrusfrukter

Visste ni om att varken citroner eller andra citrusfrukter ska förvaras i rumstemperatur? Då möglar de väldigt lätt. I kylskåpet ska de tydligen ligga. De tål inte att ligga i en skål framme i rumstemperatur mer än högst ett par dagar. Bästa hållbarheten uppnås i kylskåp eller i ett annat kyligt rum med en temperatur på högst 10 grader. Så inga vackra citrus-frukskål längre…

 

 

päron

Päron

Päron mognar väldigt snabbt i rumstemperatur.  Förvarar du dem i kylskåpet så förlänger du deras deras hållbarhet. Personligen gillar jag även när de är svala när man äter dem.

 

 

 

kiwi

Kiwi

Många vet nog inte att även kiwi ska förvaras i kylskåp och dessutom i en påse.

De förstörs tydligen snabbt i rumstemperatur.

jordgubbar

Jordgubbar

Osnoppade jordgubbar ska förvaras i +10 grader i kylskåpet. De bör helst ätas samma dag och har du snoppat jordgubbarna ska de ätas direkt eller frysas in.

 

 

 

rödkål

Kål

Kål trivs bäst kallt i kylen men håller sig i rumstemperatur i cirka 15-20 dagar.

Husmorstips: Man kan göra kålen fräsch igen genom att skära bort de yttersta torra bladen och därefter lägga dem i en djup tallrik med kallt vatten.

 

 

 

 

 

kålSallad och bladgrönt

Det bästa är att låta salladsbladen ligga i vatten en stund och låta den droppa av.  Därefter förvara i plastpåse i kylskåpet. Alternativt kan man skölja hela salladshuvudet, droppa av och in i en påse i kylskåpet.

 

 

 

kryddorÖrtkryddor

Hur ska man få örtkryddor att hålla sig färska? Det är ingen lätt uppgift. Speciellt inte om man köper örtkryddor i bunt. Dem ska du förvara i kylskåpet och för att de ska hålla sig längre ska du förvara dem i en plastpåse. Örter i kruka ska du i stället se till att vattna ofta.

 

 

svamp

Svamp

Svamp håller sig inte i rumstemperatur. Lägg den därför i kylskåpet så fort du kommer hem. Den håller säg bäst om du lägger den vågrätt i en papperspåse i kylen.

 

 

 

 

paprikaPaprika

Ska förvaras svalt men inte kallt, då bästa temperaturen är +7 till +12° grader. Röda och gula paprikorna är gröna från början och ändrar färg beroende på sort och mognadsgrad. Röd paprika har därför ungefär hälften så lång hållbarhet som grön. Tänk även på att paprikan är känslig för stötar.

 

 

 

Rotfrukter

Generellt ska rotfrukter som morötter och rotselleri förvaras kyligt och i en plastpåse så att de inte blir torra.
Palsternackor ska helst inte packas tätt i plastpåse då det lätt kan uppstå röta.

 

 

 

/Paulina

2 Kommentarer
  1. Jennie Jakobsson says:

    Min mamma lärde mig att sallad, isbergssallad framför allt, blir krispig och god om man lägger den i vatten en stund. Halvdassiga blad som man annars kanske vill slänga suger upp vattnet och blir krispiga igen. Och jag har upptäckt att salladen även förvaras bäst på det viset! Så om jag behöver lite hackad isbergssallad så hackar jag mycket i stället och förvarar helt täckt i vatten, som jag häller av när den ska ätas. Den blir aldrig brun så länge den är under vattenytan. Håller lätt i tre-fyra dagar jämfört med kanske en dag om man skippar vattnet 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!