IKEA Hacks kylskåpet

IKEA Hacks för att organisera i köket

Det finns något man bara inte kan låta bli att fascineras av – IKEA Hacks (för det är väl inte bara jag?) Jag tror att vi gillar när vi kan göra något ännu smartare, ännu fiffigare. Och eftersom möblerna i sig inte är så dyra så kan man kosta på sig att experimentera med dem. Och få det precis som man vill. Ja, jag tror att det är vad det handlar om.

Så jag har så klart fluktat en hel del på IKEA Hacks. Och tänkte dela med mig av några av dem här – med förvaringsfokus så klart:) Jag börjar med exempel där man egentligen bara ska tänka utanför boxen och använda sakerna på ett annat sätt utan att behöva göra något med dem. Därefter följer lite svårare DIY projekt som kräver att man är lite mer händig.

Jag har fått många frågor om mina genomskinliga förvaringslådor i kylskåpet. De köpte jag på Container Store när jag var i USA. Men det går lika bra att använda IKEAs förvaringsserie Variera för detta.

IKEA Hacks kylskåpet

Bildkälla: Ombijaiinterijeri

Plastfolie har jag också fått frågor om då det kan vara bökigt att förvara. En tidningshållare kan vara en lösning om du har köksluckor.

Tidnings- eller magasinhållare kan också användas som rotfruktsförvaring…

Magasinhållare som rotfruktsförvaring

Bildkälla: IKEA

… eller förvaring av dryckesflaskor. Något jag faktiskt också har fått frågor om.

magasinhållre till drickflaskor

Bildkälla: Kreating Homes

Kryddor är sådant som många vill få hjälp med. IKEA har ju lösningar för kryddförvaring, men här har The Inspired Hive gjort om en BEKVÄM hylla för att få till en kryddlösning.

IKEA Bekväm som kryddhylla

Bildkälla: The Inspired Hive

För er som gillar Lazy Susan (vilket namn egentligen), dvs plattor som det går att snurra på, men inte hittar några snygga som ni gärna skulle vilja ha stående framme på exempelvis köksbänken, så går det att göra om IKEAs lazy susan och det kan se ut så här:

lazy susan IKEA hack

Bildkälla: DIY in PDX

Steg för steg beskrivning och bilder på bloggen DIY in PDX, ifall någon känner sig manad:)

Det här önskar jag faktiskt att vi hade, men vi är dessvärre inte så händiga. Vad sägs om en ”lära-sig-laga-mat” stol åt barnen?

IKEA Hacks lära sig laga mat stol åt barnen

Bildkälla: Happy Grey Lucky

Så behöver man inte vara rädd för att de ska trilla bakåt. Dock ganska ytkrävande.. Steg-för-steg beskrivning och bilder på bloggen Happy Grey Lucky.

Ett lite större DIY projekt är att bygga en köksö. Det kan man göra av en Kallax hylla. På det sättet får man både mer förvaringsutrymme och mer arbetsyta.  Steg för steg för att få till köksön nedan hittar du på bloggen Jen Lou Meredith.   

köksö Kallax

Bildkälla: Jen Lou Meredith

Gillar speciellt att de har nyttjat sidan till att hänga kökshanddukar på.

En annan variant kommer från bloggen Kreative Homes. De har i stället hängt upp kastrullockhållare på ena sidan av köksön (den som inte syns på bilden). I de utdragbara lådorna förvarar de allt från tallrikar ställda på höjden (ja, faktiskt) till bakformar. Och i tidskriftssamlare förvarar de som sagt dryckesflaskor (bild ovan).

IKEA Kallax köksö

Bildkälla: Kreative Homes

Det var de mest intressanta IKEA Hacks för köket som jag hittade. Har ni någon favorit? Något annat som ni kan tipsa om?

 /Paulina

7 Kommentarer
 1. Anita says:

  Tack Linda för tipset om förvaringslådor från Rusta! Har köpt 2 stora lådor idag och kommer att köpa några fler
  av de mindre också. De är jättefina och livsmedelgodkända också. Toppen!

  Svara
 2. Linda says:

  Hej! Jag har precis köpt förvaringslådor till kylskåpet på Rusta. De ser ut som IKEAs variera men de är genomskinliga! Tips!

  Svara
 3. Anita says:

  Det här var ju jättebra tips med tidningshållare till andra saker än just tidningar. När jag ser krydd- och oljehyllorna så kom jag att tänka på vad jag sett i något heminredningssammanhang, där man använt vita tavellister till kryddor. Mycket snyggt.Tyvärr har jag ingen bild på det.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Anita! Jag vet vad du syftar på. Javisst. Dessa tavellistor kan användas till en massa olika saker. Mycket användarvänliga!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!