Split

40 år av ditt liv – hur vill du ha det?

Det är i och för sig inte säkert att det blir 40. Det kanske blir 30. Eller 20. Men fortfarande är det väldigt många år tycker jag. Av ditt liv. Jag pratar om pensionen. Och med tanke på att det är en väldigt massa år så bryr sig de flesta av oss väldigt lite om den. Inklusive mig själv ska tilläggas. Är inte det väldigt märkligt? Borde vi inte bry oss om hur vår ekonomi kommer att vara under 20, 30 eller 40 år? För vi kan faktiskt påverka vår pension.

Jag vet inte varför vi inte orkar ta itu med det. Kanske känns det för avlägset. Eller kanske för att vi inte inser att vi just kan påverka vår pension. Eller hur vi ska göra. Och allt det känns liksom oöverstigligt på något sätt. Det orange kuvertet som leder till ont i magen när det dimper ner i brevlådan. Och då måste man helt enkelt komma över denna tröskel. För det är för viktigt för att inte göra det. Speciellt om du är kvinna.

Jag tänker så här. Jag vill kunna planera min ålderdom och säkerställa att den bli så som jag önskar mig. Jag vill kunna njuta så mycket och så länge av livet det bara går. Och för att kunna njuta är det bra att få det som man vill ha det. Så jag tänker att det första är att måla upp en målbild. Hur vill jag ha det som pensionär? Var vill jag bo? Hur vill jag bo? För min del vill jag gärna delvis bo utomlands. Jag behöver framför allt mer ljus så vi åker redan nu ofta bort till varmare länder vintertid (min enda miljöbov när jag gjorde miljöpåverkan testet). Jag är ingen stor spenderare annars. Jag tycker att jag unnar mig det jag behöver och ändå aldrig saknar pengar på kontot. Men jag är gift och Sven tar hand om det mesta av matinköpen, vilket är en stor utgiftspost för oss. Så jag har mindre kostnader än vad jag hade haft om jag hade varit själv. Så om vi skulle skilja oss skulle det se annorlunda ut på mitt konto. Det får man också ta i beräkning till när man planerar sin pension. Man ska kunna klara sig själv då man aldrig vet vad som kommer att hända. Men en målbild över hur man vill ha det är en bra början. Och det är ena hälften av fösta steget.

Den andra hälften är att ta reda på hur mycket du kommer att få i pension. Det är inte alls krångligt och tar inte alls lång tid.

Gå in på minpension.se. Jag gick in där och registrerade mig. En registrering sker med hjälp av BankID och innebär att du ger MinPension tillåtelse att få dina pensionsuppgifter från alla pensionsbolag som du kommer att få pension ifrån (om du har tjänstepension). Det tar några dagar. Men att ge själva tillåtelsen tar endast några minuter. Så gör det snarast. Efter några dagar får du information om att det är klart. Då går du in igen och får svart på vitt hur mycket du kommer att få när du går i pension samt hur dina pensionsutbetalningar kommer att utvecklas med åren (du får mindre och mindre). När du ser detta så kan du själv utvärdera: räcker detta för att få ihop till det liv du vill leva som pensionär? Om svaret är ja så behöver du inte göra något. Om svaret är nej så är det dags att börja pensionsspara. Vilket du inte behöver göra i specifikt pensionssparande, där du låser dina pengar, utan i vanligt sparande i aktier och fonder t ex om du föredrar det. Mer om det i ett annat inlägg. Det viktigaste att börja med är som sagt att du får klart för dig hur du vill ha det som pensionär och om din pension kommer att räcka till det. Det är värt att lägga lite tid på det. För det handlar om många år av ditt liv.

MinPension är för övrigt en oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Så inga kommersiella intressen eller samarbeten. Enbart samhällsnytta.

Hur vill du leva 40 år av ditt liv?

Här vill jag tillbringa delar av min pension. Foto: Paulina Draganja

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Carina says:

  Jag fick jättemycket bra tips från en blogg på en nischbank för många år sedan! Efter det har jag flyttat min tjänstepension och börjat månadsspara i globalfonder med låg avgift på ett ISK-konto. Sparkonto är ju inget för långtidsspar! Jag tror det är speciellt viktigt för oss kvinnor att se över ekonomin inför pensionen. Även en mindre summa som dras varje månad är bättre än ingen alls. Allt gott 🙂

  Svara
 2. Dotto says:

  Tack för sparken i ändan, nu har jag kommit närmare att ha koll på min pension än vad jag någonsin varit. Precis som du säger – även om det ger ont i magen när det orangea kuvertet dimper ner (eller kommer det onda av att man kastar det och försöker glömma bort det?) – så bara måste man ta tag i det. Det här var väldigt bra och konkreta råd på hur man börjar skaffa sig koll!

  Svara
  • Paulina says:

   Du anar inte hur glad jag blir av att läsa detta!!! Att jag har kunnat hjälpa till lite – underbart! Då vet jag att jag ska fortsätta med detta:)

   Svara
 3. Fru Micke says:

  Jag gjorde den kollen för några år sedan och det var ingen roll insikt. Jag är otroligt tacksam för att en väninna till mig sa åt mig för många år sedan, att börja spara för framtiden. Det är det som räddar min pension. Fast jag ska ändå se över läget för det kommer inte räcka för en vanlig standard. Vilket skrämmer mig. Utan mitt sparande hade det ju varit ännu värre… en tuff insikt.

  Tack för att du lyfter den här typen av frågor. Alla har vi olika förutsättningar men kanske, kanske att någon kan lägga undan en summa. Hur liten den än må vara så kommer det ändå göra skillnad.

  Vi behöver peppa och lyfta varandra och det tycker jag du gör på din plattform. Keep up the good work!

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för att du delar med dig av din historia, Fru Micke. Det är precis det som är så viktigt – att agera i tid. Så att pengarna kan hinna växa till sig, speciellt om man sparar i aktier och fonder och inte på ett vanligt sparkonto.

   Och tack för de värmande orden! Det uppskattar jag verkligen och det är viktigt för mig att få sådan feedback för att fortsätta skriva om ett visst ämne.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!