Se dina ägodelar som lån

Se dina ägodelar som lån

Jag har tänkt på en sak. Jag har tidigare skrivit om att vår personlighet kan påverka hur vi förhåller oss till prylar och vår inställning till att rensa. Men jag tror att det även kan handla om en annan sak – hur vi ser på saker. Och jag tror att om vi ändrar på det så kan vi få det lättare att rensa. Vad jag tänker på är sluta att se på saker vi har som ägodelar och börja se dem som lån. Det borde ju ändra på saker och ting. För det händer något med saker som vi äger. Vi känner att vi har betalat pengar för att just äga dem. Därför vill vi gärna ha pengar om vi gör oss av med dem. Och vi sätter ofta orimligt stort värde till dem och utgår ifrån inköpsvärdet, fastän vi har nyttjat dessa saker.

Så fort vi hyr något har vi en helt annan inställning. Vi ser att det vi betalar för är rätten att bruka något och inte saken i sig. Helt plötsligt är vi inte lika bundna till det. Vi har inga problem att lämna tillbaka saken och skilja oss från den.

Tänk nu att du ser dina ägodelar som lån. Du har brukat dem och det är dags att göra sig av med dem när du inte längre använder dem. Priset du har betalat för dem är alltså priset för att använda dem, inte för att äga dem. I vissa fall kan du få en del pengar tillbaka genom att någon annan ska få bruka dem vidare. Men det är egentligen en bonus. När du tänker så här – visst blir det genast mycket lättare att göra sig av med något?

Se dina ägodelar som lån

Testa gärna detta när du ska rensa nästa gång. Se vad som händer med din inställning till dina saker. Jag tror inte att du kommer att hålla kvar lika krampaktigt i dem utan att du kommer att bli mycket mer saklig och utgå från just vad du behöver och använder och vad du är klar med så att säga. Jag tror att detta kan göra skillnad för dig.

/Paulina

4 Kommentarer
 1. birgittaericsson says:

  Nej, det har jag inte. Vi är fem vuxna varav den envisaste har helt annan smak än jag (och alla andra). Men vi får väl se hur det går.

  Svara
 2. birgittaericsson says:

  Ska se om jag kan skaffa mig den inställningen till vår nerbrunna sommarstuga med inventarier. Det kan bli svårt.

  Svara
  • Paulina says:

   Beklagar sommarstugan. Det är så klart väldigt jobbigt. Men om du ska återbygga den så har du möjlighet att göra det exakt som du vill och endast ha saker där som du gillar. Något bra kan komma från det.

   Svara
 3. Emma says:

  Jag vill testa detta! Känner bara att jag har lite svårt att ställa om min hjärna på det sättet. Men det ska väl gå, bara en är tillräckligt ihärdig haha

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!