förvaring i altangolvet

Hur förvara uteleksaker? läsarbrev

”Jag har en grej som jag tycker det är svårt att få till bra förvaring för, nämligen barnens uteleksaker. Spadar, hinkar, vattenleksaker, bollar. Inte sällan sandiga och smutsiga när man kommer hem, så helst vill jag inte ha in dem i huset, men lämnas de ute blåser de iväg och om man lägger dem i någon låda fylls den av vatten när det regnar, så ofta hamnat de i en enda röra i hallen ändå. Skulle verkligen uppskatta lite inspiration rörande detta, eller en tipstråd på Facebook där dina läsare skulle kunna dela med sig av lösningar! ”

Denna fråga fick jag från en läsare. Jag la ut denna fråga på Facebook härom dagen och bad om hjälp och å vad många tips jag fick! Fantastiskt ju! Och vilken uppfinningsrikedom. Tusen tack för det!

Här kommer en sammanfattning av era tips samt några till som jag har hittat. De omfattar allt från större möbler som man kan köpa eller lösningar som man kan bygga. Och lösningar för mindre ytor eller färre uteleksaker. Så jag hoppas att alla kommer att hitta något som passar.

Vattentäta dynboxar blev det klart populäraste tipset. Och det är ju en enkel lösning att införskaffa. Dock fick den också lite kritik. Vissa tyckte att det var alldeles för lätt att tappa ordningen där och att leksaker bara samlades på hög. Det kan man råda bot på genom att dela upp den i mindre korgar. Någon tyckte även att dynlådan fylldes av spindelnät med tillhörande stora spindlar och andra insekter. Det kan ha haft med kvaliteten att göra. Det finns ju allt från dynlådor i rotting (eller rottingimitation) och mer robusta i trä eller plast. De sistnämnda är för övrigt inte lika tåliga om barnen klättrar på dem exempelvis. Om du väljer en dynlåda så får du fundera om du vill att den ska vara vattentät eller om du vill att den ska släppa igenom vatten och sand från barnens leksaker.  Ett exempel på dynbox delade Linda Holm med sig.

Dynbox

Foto: Linda Holm

En annan lösning som jag personligen är väldigt förtjust i är en sittbänk med förvaring. Han man en altan så har man vanligtvis utemöbler. Och dessa kan i så fall gott vara multifunktionella tänker jag. Och i dem kan man exempelvis lägga uteleksaker.

IKEA Ängsö lämpar sig väl att förvara barnens uteleksaker i

Fotokälla: IKEA

Sittbänken Ängsö från Ikea erbjuder en sådan lösning. Vill du se mer av den eller andra lösningar från IKEA så har jag skrivit om dem tidigare. En sittbänk kan man så klart även bygga själv (eller låta bygga).

En lösning som jag hittade på nätet och som jag blev impad över är denna. Den är verkligen fiffig tycker jag (är det enbart jag som använder det ordet? Känns nästan så…). Om man har en altan och möjlighet att bygga så. Den tar ju ingen yta! Eller ja, inte den yta man använder i alla fall. Ett större projekt så klart, men kan nyttjas till mycket annat än uteleksaker.

förvaring i altangolvet

Fotokälla: okänd

Fortsatt på temat bygga själv, så har Jeanette Lilja byggt en lösning med en halv lastpall som botten som funkar för bollar och för badleksaker.

förvaring av bollar

Foto: Jeanette Lilja

”Det var mitt första byggprojekt så jag skulle göra den lite annorlunda om jag gjorde den igen. Som att bygga den bredare och lägre, ha lite tätare mellan linorna och dra åt linorna rätt hårt. Men i det stora hela är den bra! Vattnet rinner bort och barnen kommer enkelt åt bollarna/leksakerna själv.” skriver Jeanette.

En liknande (men mindre) lösning som man kan köpa är annars en vägghängd korg. Tips från Lisa och tydligen något som man har använt på några förskolor, där förvarades spadar, hinkar och leksaker på detta sätt upphängda på en vägg i barnens höjd. Räcker det inte med en korg så kan man ha fler och dela upp vilka leksaker som ska vara i vilken korg.

väggkorg Åhlens

Fotokälla: Åhléns

Just denna hittade jag på Åhlens, men det finns så klart andra som man kan välja bland. Men att det just är en trådkorg möjliggör att smuts och sand rinner bort. Eller en cykelkorg går också bra!

Malena tipsade om följande: ”Köpte två tunnor med lock när barnen var små, typ Knodd på Ikea, och gjorde några hål i botten på dem så eventuell blöta försvann. Snyggt och lätta att flytta runt”.

IKEA Knodd

Fotokälla: IKEA

Malin skrev att de köpte en tvättkorg och borrade några hål i botten på den. Sara gjorde samma sak, fast med en plastbalja.

En gammal mangelkorg i rotting kom också upp som förslag. Det kan vara ganska snyggt, men jag personligen föredrar något med lock på. Lite som den här:

Fast den kan vara svår att få tag på och kanske tillräckligt värdefull för att förvaras inomhus… Potatislådor kom också som förslag. Och de fortsätter att ramla in – förslagen alltså:)

Själva har vi bara någon hink och spade till Oskar, som vi tar med oss när vi går till lekparken. Den förvarar vi i en plastpåse, som i sin tur ligger i en korg i hatthyllan:) #stadsbarn #lägenhet #compactliving.

Vill ni läsa ännu mer om detta så finns det som sagt i Facebooktråden. Jag har även samlat bilder på det temat på Pinterest – både i mappen ”Trädgård organisering” och ”Gör-det-själv”.

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!