economista

Förbättra din inställning till pengar i 10 steg

Älskar verkligen att läsa böcker (och gör så klart listor över dem jag har läst:). Får dessvärre inte tid till det lika ofta som jag skulle vilja, men den här månaden har jag i alla fall betat av några. Och vad är det jag prioriterar när jag äntligen får tid att läsa? Är det några spännande deckare eller kärleksromaner? Nej. Det är faktaböcker eller biografier (som egentligen ju också är faktaböcker). Sådan är jag… Och vad gäller faktaböcker så gillar jag att läsa om personlig utveckling eller privatekonomi. Det kanske inte får inte mig att framstå som någon spännande person, men det ger mig en hel del kunskaper och inspiration:).

Hur som helst så tog jag tag i en bok som jag länge har haft liggande i min bokhylla och verkligen velat läsa, nämligen Isabella Löwengrips och Pingis Hadenius bok ”Economista”. Även om boken verkar rikta sig främst till yngre kvinnor, så är den applicerbar på oss alla tycker jag och jag. På ett enkelt, personligt och peppande sätt beskriver den, förklarar och motiverar till bättre privatekonomi. Som en vän som ger goda råd.

Det har skrivits mängder av böcker inom privatekonomi. Men jag tycker ändå att Economista har hittat sin nisch. Den har den kvinnliga utgångspunkten, är lättläst, personligt skriven och tar upp vikten av självförtroende och självkänsla som ekonomiska påverkansfaktorer. En förändrad inställning till pengar påverkar vårt ekonomiska beteende, vilket i sin tur påverkar vår ekonomi.

economista

Foto: Paulina Draganja

Men varför jag skriver om boken är att den innehåller 10 steg till att bli en pengamagnet på, som författarna kallar det för. Jag tycker att det helt enkelt handlar om att skapa en stabil grund och förutsättningar för att få en bra privatekonomi. Det är en bra sammanfattning och en bra checklista för sig själv, tycker jag, så värt att kolla igenom för att på så sätt göra en enkel nulägesanalys för sig själv. Så kan man göra en plan utifrån det. Här kommer tipsen:

1. Spara till dig själv först

Överför automatiskt en summa av din intäkt så fort lönen har kommit in. På så sätt blir sparandet av. Detta har jag gjort sedan jag började läsa på universitetet. 500 kr varje månad tror jag att det var. Detta växte sedan ju mer jag tjänade. Om att hitta pengar till att månadsspare har jag tidigare skrivit om.

2. Bygg passiva inkomster och investera långsiktigt

En egen bostad är bland den tryggaste och mest långsiktiga investeringen som finns, så detta är värt att ha som sparmål – både till sig själv och barnen. Mitt sparande under studenttiden räckte dessvärre inte till det. Lyckligtvis fick jag låna till den första insatsen från mina föräldrar, som belånade sitt hus för det ändamålet. Det har jag sedan betalat tillbaka. Det gav mig en fantastisk möjlighet att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm. Nu månadssparar vi till våra barn i aktier och fonder så att de har pengar till en insats till sina första lägenheter.

3. Lev under dina tillgångar

Jag kan inte annat än att hålla med om det. Det lättaste sättet är att spara mer ju mer man tjänar. Då vänjer man sig inte vid att spendera mer. Så har jag alltid gjort. Jag är inte heller en person som gillar att spendera för spenderandets skull utan tänker igenom mina inköp. Det gör vi alla i familjen. En annan fördel med detta är att när man väl unnar sig något så känns det extra kul.

4. Undvik saker som inte ökar i värde

Saker som ökar i värde är exempelvis fastigheter, aktier och vissa antikviteter. Det som snabbt sjunker i värde är däremot en ny bil. Vi har både investerat i utvalda möbelklassiker och gjort oss av med bilen. Innan dess hade jag endast tjänstebil, så jag har faktiskt aldrig ägt en bil och skulle inte vilja göra det heller. I Stockholms innerstad är bilen endast en belastning.

5. Investera din tid

Detta handlar om att tänka igenom vad man lägger ner sin tid på och att lägga ner den på något som i framtiden kan ge en avkastning. Som t ex att lära sig aktiemarknaden. Det gör jag. Jag tycker faktiskt att det är jättekul! Minns att det var en tröskel i början, men börjar man investera och följa utvecklingen så blir det snabbt ett kul intresse.

6. Rensa i röran

”Allt som tar energi måste du antigen rensa bort eller radera ur ditt liv”. Kunde inte sagt det bättre. Det gäller alltså både saker i ditt hem och relationer som du har.

7. Fokusera

Var inte för splittrad över olika saker utan fokusera på det du är bra på. Detta är min klart största utmaning och något jag ständigt jobbar med. Det finns ju inget bättre att komma in ett jobbflow och även att känna att saker och ting går framåt. Och det gör det man när man fokuserar.

8. Våga avsluta

Vare sig det är en dålig aktieplacering, dålig affärsidé eller annan investering eller dålig relation. Dåliga relationer och jobb ser jag till att avsluta. Eller jobb jag inte trivs med för den delen – av respekt för mig själv. Dåliga aktier är det svårare med. Kanske för att jag verkligen sparar långsiktigt.  Men de där HM aktierna känns det som att jag borde gjort mig av med för länge sedan..

9. Ta vara på möjligheter

”Att intala dig själv eller låta andra att övertyga dig själv om att du måste ha en viss utbildning eller måste stanna kvar på ditt jobb är farligt för dina pengar”. ”Nedvärdera inte dig själv, då går alla häftiga möjligheter dig förbi”. ”Låt aldrig andra människor hålla dig nere”  skriver Isabella och Pingis.

10. Var din egen guru

”Du ansvarar för att ditt kapital växer, på samma sätt som du är ytterst ansvarig för hela ditt liv och dess inriktning”. Detta kan jag verkligen skriva under på, inte minst vad gäller just det ekonomiska och oss kvinnor. Att vi i genomsnitt tar ut mer vabbdagar påverkar våra löner. Att vi går ner till halvtid eller 75% påverkar både lön och pension. Om vi inte betalar saker som har ett bestående värde tillsammans så kan mannen få det om vi går skilda vägar. Allt detta måste vi helt enkelt ha koll på och i så fall justera inom relationen så att vi får ersättning för vårt hemarbete. Det kan man skriva ett helt inlägg om (vilket jag ska), men steg ett är att som sagt bli medveten om det och veta hur det påverkar vår ekonomi.

Är ni nyfikna på boken i sin helhet så går den att köpa på nätet ifall ni vill läsa hela.

/Paulina

6 Kommentarer
 1. Ingrid says:

  Så viktigt ämne och jag blir så glad att yngre kvinnliga förebilder tar upp detta. Jag ska definitivt läsa boken. I listan har jag haft svårast för nr 7 och 8 🙂
  Jag är nu 58 och jobbar mot mitt nuvarande mål att vara skuldfri vid 60. Då är jag fri och kan klara mig utan att arbeta om jag inte vill längre. Jag tror att det är viktigt att ha en någorlunda konkret målbild att jobba mot, speciellt om sparandet kräver uppoffringar.
  Men tänk också på att det finns perioder i livet när man inte ska spara utan kanske rent av ska använda kapitalet. Jag hade aldrig kunnat spara medan jag pluggade och levde på studielån och sommarjobbslöner.
  Ett annat exempel som jag tänker på är min mor som åren innan hon gick bort, 86 år gammal, fortfarande avsatte pengar till aktiefonder trots att hon hade minimal pension. Det krävdes en avsevärd övertalningskampanj för att få henne att först avsluta sparandet men framför allt att börja använda pengarna till sig själv.

  Svara
  • Paulina says:

   Trevligt att bli kallad yngre (om det nu var mig du menade – eller du kanske menade författarna:) Håller helt med att det är viktigt att ha en konkret målbild. Absolut finns det perioder när man i stället är i behov av sitt sparkapital i stället för att spara. Personligen började jag spara just när jag pluggade och levde på studielån, men det har ju ha med utgifterna att göra om man klarar det eller inte. Underbar förebild din mor är som sparade i aktiefonder! Inbillar mig att det inte är vanligt i den åldern. Och på tal om att ta från spakapitalet så är ju definitivt i en hög ålder som man ska göra det – det är väl en anledning till att man har sparat! Men jag vet att det är lättare sagt än gjort – ser de på på både mina föräldrar och svärföräldrar och det är inte lätt att övertala de att de ska passa på och unna sig mer. Tack för din kloka kommentar, Ingrid!

   Svara
 2. Karin says:

  Har inte läst boken men jag blir skeptisk till om Bella har läst den eller ens förstår den så som hon hållet på. Allt med henne känns så falskt och polerat att jag inte kan med några av hennes produkter såsom boken.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tror att jag förstår hur du menar, om du baserar det på hennes blogg. Isabella är en oerhört skicklig marknadsförare och det är egentligen så hennes blogg ska ses. Det är en marknadsföringskanal som har gjort henne till Sveriges mäktigaste affärskvinna (korad av Affärsvärlden i år). I boken och i intervjuer med henne träder en annan bild fram. Hon har exempelvis sparat till sin första lägenhet alldeles själv, hon är egentligen ointresserad av kläder osv. Hon är däremot väldigt intresserad av just privatekonomi och investeringar. I boken ger både hon och Pingis Hadenius personliga berättelser till varje kapitel och hur de har gjort. Visst kan det vara påhittat eller tillskruvat, men jag tror inte det. Pingis är för övrigt privatekonom och båda har bland annat varit anlitade av TV4 för att just ge rådgivning gällande privatekonomiska frågor. Så jag tror att bägge besitter denna kunskap. Jag tänker att jag inte behöver ”köpa” allt från en person för att lära mig något från dem eller se upp till dem. Jag kanske inte skulle leva mitt liv på samma sätt som Isabella, men jag beundrar hennes företagsamhet, inställning och allt som hon har byggt upp. Och jag tycker som sagt att boken är bra:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!