Lustfyllt schema för att få barnen att göra saker regelbundet

Det började med Viktors skolavslutning. Rektorn sa att barnen fick några läxor över sommarlovet. De skulle bada, äta glass och läsa böcker. Det där fastnade hos mig. Det var ett roligt sätt att få in både nytta och nöje. Det gjorde även att vi tog med oss en bok till Viktor på semestern. Efter några semesterdagar kom jag på idén att göra ett schema till honom, som jag snabbt började skissa på. Poängen var att han skulle läsa lite dagligen, men även äta minst en frukt om dagen (vilket han annars skickligt brukar undvika). Viktor blev snabbt involverat i schemat och vi kom på att vi kunde rita rubrikerna i stället för att skriva ner dem. På schemat ritade vi rubriker för att läsa, äta frukt, äta grönsaker, bada och spela på IPad. Samma tanke som rektorn – att få in både nytta och nöje för att det skulle bli mer lustfyllt för Viktor. Att bada gillar han mycket och spela på IPad älskar han. Dock har han enbart en timme om dagen för detta på sommaren (annars är vår huvudregel en timme rörelse = en timme speltid). Grönsaker får han alltid till lunch så den kan han alltid bocka av. Så enbart två saker att ”jobba för” här. Resten bara kul att bocka av.

Jag gjorde detta schema på skoj för att testa. Tänkte faktiskt inte att det skulle funka mer än någon dag kanske. Men gissa vad – det gjorde det verkligen! Jag behövde inte ens påminna Viktor om att fylla i schemat – han gjorde det alldeles själv! Han tyckte uppenbarligen att det var så kul. (Tilläggas bör att Viktor går igång på sådana saker – gillar olika typer av tävlingsmoment, rutiner och ordning och reda). I ärlighetens namn kan jag meddela att frukt inte åts exakt varenda dag och att inte heller att badet blev av exakt varje dag. Vi hade bland annat en vecka när Oskar blev sjuk och fick åka till akuten. Viktor kunde inte låta bli att fylla i det ändå så lite fusk i schemat nedan…:) Men boken lästes varje dag! Och det blev dessutom en rutin – efter lunchen så läste han fem sidor. Därefter fick han sin IPad timme.

Vet inte alls hur denna rutin blev till, men plötsligt så fanns den bara där. Har faktiskt aldrig varit med om det, men plötsligt så händer det tydligen. Vad gäller de fem sidorna så fick vi fram dem när vi delade alla bokens sidor med antalet semesterdagar. Sedan sa vi att den av föräldrarna som satt med honom när han läste skulle läsa en dessa sidor och han fick välja vilken. Han valde så klart alltid den med mest text till oss:) Men i slutet av boken så läste han plötsligt flera sidor extra alldeles självmant! Då hade han kommit över tröskeln, från att det i början var jobbigt att läsa till att han tyckte att det var kul. Så vi blev klara med boken innan semestern var slut:)

Schema för att få barnen att göra saker regelbundet

Det var inte meningen att detta lilla experiment skulle resultera i ett inlägg, men eftersom det har gått så bra och verkligen fungerat så tänkte jag att jag bara måste dela med mig av detta. Det går tydligen att få barn att göra saker om man gör det på ett sätt som de tycker är kul.

Har ni några knep eller andra scheman för att få barnen att göra saker regelbundet?

/Paulina

PS. Boken Viktor läste heter Ninja Timmy, är skriven och illustrerad med fantastiska bilder av Henrik Tamm. Rekommenderar varmt för er som har barn i samma ålder.

7 Kommentarer
 1. Kristinas oas says:

  Åh, Ninja Timmy är ju så bra! Har varit en favorit här hemma också. Spännande och ”lagom” lättläst utan att bli tråkig.
  Vi har kört kryssscheman i lite olika sammanhang, bästa är just när man gör det ihop med barnet. Så kul att det har fungerat så bra!

  Svara
 2. Helena S says:

  Låna lättlästa böcker på bibblan. Extra lättlästa har tyvärr bara stora bokstäver och det är lättare att lära sig läsa med de små bokstäverna. Stora bokstäver har en tendens att flyta ihop och då blir det svårare för ögat. Bokserien ”Livat på Lingonvägen” är superbra. Finns olika stadier beroende på vilken nivå som passar. Jag gjorde egna ord-bild memory till min yngsta. Ex ordet ”bil”ska passa med en bild på en bil osv. Behöver inte vara så super avancerar, bara rita en bild och skriv orden. Kolla även in bokstavs appar till iPad, det finns hur mycket som helst. En del bra andra riktigt usla. Läs läs läs och prata bokstäver och hur de låter när som i vardagen. Ordet ”mjölk” på paketet vid frukost. Lycka till! Jag har lärt alla mina tre pojkar läsa.

  Svara
 3. Anna says:

  Ninja Timmy är bara såååå bra. Min sexåring älskar dessa böcker och så även jag. Han vill sp gärna lära sig läsa och jag hoppas innerligt att det ska hålla i sig.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, den är verkligen underbar! Så glad att Viktor fastnade för den så nu har vi köpt den andra delen:)

   Svara
 4. Helena S says:

  Jag har tre pojkar som tycker om att läsa och läser av sig själva om det finns intressanta böcker tillgängliga för dem. Men då krävs det att vi föräldrar ser till att de har böcker att välja bland. Tror jag har lånat över 50 barnböcker på biblioteket hittills i sommar. Allt från lättläst till kapitelböcker och faktaböcker. Även böcker till mig såklart!
  För nåt år sedan fick vi från skolan ett sommarlovsläspapper utformat som ett Bingospelbricka. Ex. 5×5 rutor som barnet kryssar i när en ruta är gjord. Läs minst 20 eller 30 min. beroende på läsnivå. I rutorna kan det stå ”Läs i ett träd”, ”med en mössa och vantar på”, ”i badkläder”, ”i garderoben”, ”under köksbordet”, ”när du äter godis” Desto tokigare desto roligare har de tyckt att det är.
  För oss blev det lite fel för min son tog det bokstavligt, exakt 15 min, inte mer, för på pappret stod det ”läs i 15 minuter”. Det var sommaren mellan 2:an och 3:an. Bättre om det stått ”läs minst 15 min. gärna mer”
  Hoppas lille Oskar mår bra nu.

  Svara
  • Paulina says:

   Vilket underbart upplägg! Just bingobrickan var det en annan läsare som nämnde på Instagram – vilken bra idé! Det måste jag introducera för min son. Tack för att du delade med dig Helena! vi lånar för övrigt också böcker på biblioteket frekvent men 50 var verkligen massor !

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!