Källsortering Ballingslöv

Snygg källsortering – tips och inspiration

Snygg källsortering – finns det? Jag håller med – det är inte helt lätt. Det verkar finnas två lösningar. Antingen så kommer det se lite halvtaskigt ut eller så får man helt enkelt investera lite i möbler som döljer själva källsorteringen. Och tänka lite utanför boxen vad gäller var den kan vara. Sedan tycker jag att det handlar om att källsortering faktiskt kräver en del plats och att det är lika bra att avsätta den plats som den kräver. Hur mycket det är beror på hur många ni är som bor i bostaden och vad ni förbrukar och därför behöver källsortera. För att man inte ska behöva gå iväg med sakerna dagligen är det bra om det finns plats för åtminstone några dagars källsortering tycker jag. Det är så klart en fråga om hur mycket yta det tar, men det besparar å andra sidan en hel del tid när man räknar ihop det.

Så mitt tips för snygg källsortering är:

1) Hitta ett ställe i hemmet som kan lämpa sig för källsortering. Det första man kanske tänker på är platsen under diskbänken. Men källsortera kan man göra på andra platser i köket. I sittbänken exempelvis. Det skulle t ex kunna se ut så här:

Källsortering Ballingslöv

Fotokälla: Ballingslöv

Riktigt snyggt är det och dessutom har denna lösning även en sittfunktion. Vill du inte köpa en färdig lösning och är händig så kan du ju bygga en sittbänk själv. Ett utmärkt exempel på detta ser ni nedan. Den hittade jag på bloggen Fixaodona. Där finns även en steg-för-steg instruktion för hur Hildur, som driver bloggen, har gjort.

källsortering i köket

Foto: Fixaodona

Inuti kan det ser ut på följande sätt om du verkligen vill ha ordning och reda bland de olika sakerna du ska källsortera:

platsbyggd källsortering

Fotokälla: Interhemhabo

2) Källsortera kan du även göra i hallen (i alla fall delvis). Det skulle kunna se ut så här. Denna möbel tillhör serien Nordli och kommer från IKEA.

källsortering i hallen

Fotokälla: Pinterest

3) Du kan faktiskt även källsortera utomhus om du har en altan med tak. Då kan exempelvis en låda för sittdynor funka bra som källsorteringslösning.

4) Traditionella källsorteringslådor behöver för den delen inte heller vara så fula om man gör dem till en del av inredningen – som IKEA gjorde här:

Källsortering IKEA

För att göra det lite mer exklusivt kan man ju alltid måla dem i samma färg som övriga skåp i köket eller hallen.

Har ni några snygga lösningar för källsortering? Lägg i så fall gärna upp på Förvaringsdrottningens facebooksida. Eller tagga / pinga mig på Instagram.

/Paulina

PS. Och vill du ändå ha en del källsortering i köket för det som kan bli lite rinnigt, så kan du flytta ut sopor till en pedalhink och källsortera under diskbänken. Så gjorde vi.

6 Kommentarer
 1. Maria says:

  Hej!

  Hemma löser vi källsorteringen med en smidig väska från Smartasaker.se. Helt anpassad för återvinning, väldigt genomtänkt.

  Även om man inte sköljer ordentligt blir man inte kladdig när man tömmer då innerväskorna har handtag under. Innerväskorna är smala så det är enkelt att undvika kladd i väskorna genom att placera förpackningar med öppningen uppåt. Sväljer massor.

  Kanonbra lösning med lappar för att märka vad man vill sortera i vilken väska. Då kan man sortera utefter familjens behov. Vi kör två plast och två kartong, en blandan glas och metall.

  Väskan är i svart enkel design så vi har den framme så vi slipper öppna diskbänksskåpet varje gång vi slänger en förpackning.

  Ytterligare en fördel är att allt är i en väska, så det går så snabbt att sticka iväg till återvinningen. Alla kan tömma, även de yngre.

  Svara
 2. Kristinas oas says:

  Vi har Ikeas backar (som du visar på bild) i vår ”skrubb” under trappan till övervåningen. Under diskbänken har vi plast, matkompost och sopor (det som ej går att sortera).
  Just för problemet med att man vill slänga saker när man har kladdiga händer så har vi en korg i köket, nära vasken, där övrigt läggs. Ursköljda mjölkpaket, glasburkar, konservburkar osv. Barnen bär iväg korgen varje dag och sorterar innehållet till de större behållarna i skrubben.

  Svara
 3. Jennie says:

  Förvaringslösningarna är supersnygga – men ack så opraktiska tycker jag. Ska man slänga nåt måste man flytta alla kuddar för att få upp locket, och för det krävs rena händer, men när man håller på i köket är händerna sällan rena och jag vill städa upp under tiden jag lagar mat, och jag har eksem så jag tvättar händerna så få gånger som möjligt … ja, du förstår 🙂

  Det händer flera gånger dagligen att någon metallburk eller småkladdigt plastskräp ska sorteras (för vi sköljer ju för vår egen skull, för att det inte ska vara äckligt och lukta, men det behöver inte diskas för källsorteringen utan det är snarare bara slöseri på vatten). Det hade därför varit mycket krångligt att ständigt behöva flytta på all dekoration på sittpallen. Så vi har sorteringen under diskbänken, i papperskassar som vi köpt i rätt butik så att de har passande storlek för vår yta. Minder butiker har ofta mindre papperskassar!

  De flesta grejer man slänger i är rätt torra så det brukar gå att återanvända kassarna MÅNGA gånger innan de får åka i sorteringen de också. Jag har dock funderat på att anamma din lösning med pedalhink för att få mer plats åt sorteringen under vasken, det verkar väldigt smidigt! Så kan man flytta runt den i köket också och ha den bredvid köksbordet när man äter mat som ska skalas på tallriken osv. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Jennie,

   Jag förstår hur du menar. Just därför skrev jag ”delvis”. Vi sköljer av våra plast och glasförpackningar innan vi källsorterar dem. så slänga kan vi göra när vi har rena händer och då är också sakerna vi slänger torra. Men det handlar så klart som alltid om just vilka rutiner man har och hur olika lösningar passar just med dessa rutiner. Kul att du gillar lösningar med pedalhinken! Vi har löst det just på det sättet – metall, glas och plast under diskbänken och PET-flaskor, kläder att slänga och kartong i ett skåp i hallen. Saker från skåpet i hallen skulle exempelvis kunna källsorteras i en sittbänk om vi hade en sådan:) Det är saker som vi slänger mer sällan så man skulle inte behöva lyfta på locket där lika ofta som för glas, eller plast. Vad gäller ditt eksem kan jag inte låta bli att tipsa om plasthandskar. Jag använder plasthandskar hela tiden – även när jag endast ska torka av bordet exepelvis. Så fort jag rör en våt trasa. Så mina händer kommer i kontakt med vatten endast om jag just ska tvätta dem eller duscha. De blir också supertorra annars, men inte nu:)

   Svara
 4. Veronica says:

  Hej Paulina!

  Det var verkligen trevliga tips du kom med, gillade framför allt varianten från Ballingslöv. Här hemma har vi sopsorteringen i IKEAS backar, som på nedersta bilden. Det är absolut inte snyggt, men funktionellt i och med att vi har dem i vår groventré/källaringång och således inte syns så mycket. Fördelen ned backarna är att de är lätta att stuva in i bakluckan på bilen på väg till återvinningen och sedan skura ur vid behov.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!