avocado

Mat du aldrig ska förvara i kylskåpet

Ibland blir jag osäker över vad som bör förvaras i kylskåpet och vad som inte ska det. Så jag tänkte ta reda på det en gång för alla. Och passa på och dela med mig till er också så klart. Det jag upptäckte är att några saker som jag förvarar i kylen tydligen inte ska vara där. Så jag kommer att behöva ändra om min förvaring i mitt ”skafferiskåp” samt i mina fruktkorgar för att flytta ut några av frukt – och grönsakerna.

Huvudregeln verkar vara – vill du att något mognar snabbare – lägg det tillsammans med bananer, tomater eller avocado. Vill du stoppa mognadsprocessen – lägg det i kylskåpet. Dock gäller det sistnämnda inte alla frukt och grönsaker. Och dessa frukt- och grönsaker ska inte förvaras i kylskåpet.

FÖRVARA ALDRIG I KYLSKÅP

banan

Banan

För vissa är det självklart, för andra kommer det som en stor överraskning. Att förvara bananer i kylen gör att de blir bruna på utsidan och får hårt fruktkött på insidan. De ska aldrig läggas i kylen.

Husmorstips:  ett tips för att bananer ska mogna snabbare är att lägga dem i en skål tillsammans med till exempel redan mogna bananer, avokados eller tomater.

Skalet mörknar om de förvaras kallt. Behåll plastpåsen. Enligt en studie håller bananer som förvaras i 15 grader i påse i två veckor – medan bananer i 22 grader utan påse får fläckiga skal och blir bruna efter bara fyra dagar.

 

mango

Mango

Mango ska heller aldrig förvaras i kylskåp. Den tappar smak och slutar mogna. Och den får en tråkig gråaktig färg tycker jag. Det är i stället fruktskålen som gäller.

Husmorstips: Vill du skynda på mognadsprocessen kan du linda in den i tidningspapper.

 

 

vitlök

Lök och vitlök

Vitlök börjar gro, blir mjuk och har lättare att mögla när den förvaras där det är fuktigt och kallt. Den ska därför inte heller förvaras i kylskåp. Optimal plats är där det är torrt och svalt. Ett svalt skåp helt enkelt.

Tänk på: Vitlök kan ge smak åt andra livsmedel i dess närhet.

Ingen plastpåse: En annan sak ur förvaringssynpunkt att tänka på är att lök aldrig ska förvaras i plastpåse.

 

potatis

Potatis

Potatis verkar vara en utmanande förvaringshistoria. Den ska inte förvaras i kylskåpet, men ska ändå helst förvaras i mellan 5-10 grader… Det är ju kylskåpstemperatur om ni frågar mig.. Å andra sidan ska den förvaras mörk och torrt, och dessa kriterier uppfyller inte kylskåp där det bildas kondens. Det är tydligen ljuset som får potatisen att bli lite grön, vilket är giftet solanin i små mängder, som speciellt små barn inte tål. Så ett kallt förråd rekommenderas. Förhoppningsvis nära köket då.

 

chilli peppers

Chili peppers

Kyla kan minska chili fruktens krispighet. Förvara därför helst i en papperspåse där det är torrt, vilket kylskåp inte är.

 

chokladChoklad

Vissa förvarar choklad i kylskåpet för att förhindra den från att smälta.  Men tydligen finns det risk för att smaken förändras efter att den utsetts för kyla. Dessutom riskerar choklad att få en kornig beläggning när den tas ut från kylskåpet då den får ett  ”sockerblom” när det plötsligt utsätts för varmare luft. Så förvara den svalt men inte i kylskåpet.

 

 

KAN FÖRVARAS I KYLSKÅP ENDAST EN BEGRÄNSAD TID

Dessa frukt- och grönsaker ska endast förvaras i kylskåpet om de håller på att bli övermogna och man aktivt vill stoppa mognadsprocessen. Exempelvis när du känner att du inte hinner äta upp eller laga till dem i tid. Först då är det kylskåpet som gäller. Annars rumstemperatur.

avocado - förvara inte i kylskåpetAvocado

En omogen avokado ska du definitivt förvara i rumstemperatur. Annars hindrar du den från att mogna och du får de där fula bruna fläckarna på köttet. Vill du däremot stoppa mognadsprocessen så ska du lägga den i kylskåpet.

Solo: Avocado utsöndrar ett ämne som heter eten, som kan påverka andra frukter och grönsakers mognad

 

Tomater

Om ni tycker att tomater har väldigt lite smak (det tycker jag), så tappar de tydligen ännu mer om de förvaras i kylskåp. Dessutom möglar de tydligen lätt och blir mjöliga i kylskåpet samt tappar även färg och doft. Förvara istället dina tomater i en skål på köksbänken och låt dem mogna. Vill du däremot stoppa mognaden ska du lägga dem i kylskåpet.

 

 

Aubergine

Aubergine är känslig för temperatur och längre kylskåpsvistelse kan vara skadlig för dem. Under 10 grader kan skada både dess textur och smak.

Solo: Aubergine ska ligga för sig själv.

 

vattenmelon

Melon

Hela meloner ska inte förvaras i kylskåp eftersom de mister sin smak när det är för kallt. Skuren melon ska du däremot förvara i kylskåp.

 

 

 

Blev ni extra förvånade över något? Känner ni till några fler frukt- eller grönsaker som aldrig bör förvaras i kylen?

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Lockas lilla längtan says:

  Potatisen verkar minst sagt vara lite knepig om man skall följa råden du hittat. Om den inte gillar fukten, men behöver ”kylskåpstemperatur” då borde kanske papperspåse i kylskåpet vara ett alternativ. Kanske även för moroten?

  Svara
 2. ÅsaS says:

  Tänk såhär – det som ligger i kyla i butik bör förvaras i kyla även hemma. Det som INTE ligger i kyl i butik, bör heller inte ligga i kyl hemma. MEN, för att tillfälligt avstanna mognadsprocessen hos vissa frukter och grönsaker kan du förvara dem i kyl ett par dagar. Och de flesta frukter och grönsaker trivs bäst luftigt, dvs utan plastpåsar. Svamp vill ligga i papperspåse för att inte torka. Envisas du med att förvara morötterna i plastpåse i kylen – öppna påsen och lägg i ett par ark hushållspapper som suger upp kondens och håller morötterna krispiga och fräscha.
  /ÅsaS, fd grönsaksansvarig i butik

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!