så kan du hjälpa dina föräldrar att rensa Paulina Draganja förvaringsdrottningen p4 extra

Så får du dina föräldrar att rensa – intervju i P4 Extra

Jag gillar att bli intervjuad eftersom det ju blir ett samtal. Och det är ett format som passar mitt ämne väldigt bra tror jag. I ett samtal kommer det alltid upp intressanta aspekter på saker och fördjupningar som är lite svåra att fånga i en text. Och jag kommer alltid på nya saker då. Vilket är extra kul.

Härom dagen var jag med i P4 Extra. Jag fick nya frågor som jag aldrig har fått tidigare och gott om tid till att utveckla mina svar. Guldläge:) Och så kom vi in på psykologi. Vilket är mitt favoritämne (ville faktiskt läsa till psykolog, men trots mina relativt höga betyg så räckte det inte det hela vägen). I vilket fall så handlar mycket av ordning och reda just om psykologi. Vårt förhållande till saker kan bero på vår barndom, vår personlighet eller vår omgivning.

En fråga jag aldrig har fått tidigare var hur man kan få någon annan som man inte bor med att börja rensa – sina vänner eller föräldrar exempelvis. Och jag måste vara ärlig och säga att det inte är någon enkel uppgift. För det första: vad händer om man säger till någon – ”du borde rensa upp här” eller ”du har alldeles för mycket prylar”. De flesta intar en försvarsställning. För detta innebär kritik och det vill vi oftast skydda oss från. Så steg nummer ett är att få den andra personen att själv komma till insikt. Det man kan hjälpa till med här är att ta upp ämnet på ett försiktigt sätt.

Först när personen själv pratar om detta och kanske nämner att hen tycker att det är stökigt så kan du försiktigt bekräfta och kanske försöka bena ut vad som är stökigt. Vad stör de sig mest på? Vilken röra är mest jobbig för deras vardag? När de har kommit på det så kan ni erbjuda er hjälp. Och nu gäller det att hålla ut. Det kanske inte blir av med en gång. Eller så blir det just av om det är en liten sak som kan göras snabbt. Vilket också blir en liten seger som sänker tröskeln till ytterligare rensning. Men som sagt. Detta är inte någon quick fix utan något som kan ta sin tid. Och gäller det föräldrar så tror jag att ju äldre man blir desto mer ängslig blir man inför förändringar och stora projekt, så detta kan vara skrämmande för många. Därför kan det vara skönt att veta att ni finns där som stöd om de behöver det. Är som sagt ingen psykolog, men det är min erfarenhet av att ha hjälpt vänner och anhöriga. Inte heller att rensa eller organisera åt andra vuxna funkar speciellt bra. I den fällan gick jag själv när jag försökte göra det åt mina föräldrar för många år sedan. Jag ville att min mamma skulle få komma till ett fint organiserat hem när hon hade varit på sjukhus. Hon blev förvisso glad, men började ändå undra var de gamla skärbrädorna hade tagit vägen. Och ville ha dem tillbaka. Jag hade i och för sig inte kastat något utan bara ställt undan vissa saker. De du vill hjälpa måste själva vara med och besluta kring vad som ska bort, även om den processen ta mycket längre tid och även om du bara vill väl när du vill göra det åt dem.

Hela intervjun är ca 7 min lång. Den kan du lyssna på här ifall du vill: Det börjar 37:20 och slutar 43:17 (Men det ska vara inställt så att du bara kan trycka på play knappen. Hela radiosändningen heter olyckligtvis ”Ytterligare dödsskjutning i Malmö”).

så kan du hjälpa dina föräldrar att rensa Paulina Draganja förvaringsdrottningen p4 extra

Har ni lyckats att få någon annan att rensa och organisera? Vilken relation hade ni till dem och hur gjorde ni?

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Pernilla says:

  Visst är det så, har följt dina utrensningsutmaningar två år i råd så nu år tre så är det mest sortering och organisering som krävs och det går betydligt snabbare i år än tidigare. Mitt absoluta tips är att åka till återvinningen ofta så att det man bestämt ska bort försvinner snabbt så man slipper irritera sig varje gång man passerar det.

  Svara
 2. Veronica says:

  Du har rätt, att sortera, rensa och organisera är en process som man behöver vara delaktig i, annars blir det inte färdigt för även om rummet är i ordning är personen ännu inte där.

  Svara
 3. Emma says:

  Min mamma klagar alltid på hur stökigt det är hemma och att alla grejer gör henne vansinnig. Men när det väl kommer till att göra sig av med saker så tar det stopp; tex så har vi en 10 år gammal, ful TVbänk på hjul som bara står och tar plats, för att mamma vill försöka sälja den (vilket vi redan har försökt göra). Till och med när jag försökte skänka några av mina egna grejer till Erikshjälpen så gick hon igenom allt och plockade ut mer än hälften åt sig själv. Jag älskar min mamma men jösses, och inte slutar hon klaga över att hon har så mycket grejer heller.

  Svara
  • Paulina says:

   Det måste kännas jobbigt tänker jag – både för henne och för dig. Känner igen mina egna föräldrar – de skulle alltid ifrågasätta mina beslut om saker jag höll på att göra mig av med. Så jag såg till att de inte fick reda på det till slut. Vad är din mammas invändning till att inte göra sig av med tv-bänken?

   Svara
 4. Maria says:

  Jag har hjälpt min bror att rensa i sin lägenhet! Och han har börjat följa dig på Facebook 😀

  Nu håller vi också på att rensa i mitt barndomshem efter att min mamma dog och pappa vill ha mindre grejer. Det är inte så enkelt då det ju är massor av känslor inblandade (och massor av saker efter ett helt liv!), men vi tar det i pappas takt och på hans villkor.

  Svara
  • Paulina says:

   Å! Underbart ju! Tror att han i så fall höjde den manliga kvoten med minst 50%! Tack för det Maria! Låter väldigt fint det du skriver om din mammas ägodelar och hur ni hanterar det tillsammans med din pappa.

   Svara
 5. Pernilla says:

  Spännande att analysera sitt arv när det gäller att rensa ur saker. Mamma gör precis som mormor alltid gjorde och rensar ut regelbundet medans pappa var precis som farmor och sparade på allt. Gissar att jag har svaret till varför jag sparar och sparar för att sen få ett psykbryt och rensar hysteriskt för att få ordning och sen börjar allt om igen! Just för tillfället är det rensningsperiod och målet är att alla garderober, lådor, skåp och förråd ska rensas och det innan semestern börjar.

  Svara
  • Paulina says:

   Heja dig Pernilla! Haha! Ja, så kan det vara att man har bägge delar… och tur det i så fall för du får det rensat förr eller senare i alla fall! Jag tror som du att en del är arv, men som med allt annat så kan man lära sig att så småningom förändra sitt beteende. Det har jag gjort som har gått från samlare till rensare så fortsätt att rensa så blir det lättare och lättare för varje gång:)

   Svara
 6. Katarina says:

  Mina föräldrar tyckte alltid att det behövde minsann inte rensas i huset. Tills de skulle flytta till lägenhet för några år sen… efter att ha rensat en del försökte de få in alldeles för många möbler och prylar i lägenheten. Det blev en rensning till 😄

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!