Så förvarar du barnens kläder till småsyskon

Vilka kläder ska man spara respektive inte spara till tilltänkta småsyskon? Ska man spara något alls? Det är ju inte ens säkert att det blir ett syskon och om det blir det så kanske det inte blir av samma kön. Inte för att man inte skulle kunna använda samma kläder ändå, men de flesta delar fortfarande kläder i pojk- och flickkläder. Eller så kanske man själv har ärvt kläder från sina storsyskon och vill i stället att ens barn ska få nya kläder.  Det där är så klart upp till var och en.

Jag tycker generellt sett allt man aldrig ska spara något ”utifall-att”. Det är en klassisk fälla som gör att våra förråd är överfulla. Är småsyskon inte ens påtänkta på allvar och vet man inte vad det blir för kön så är det ju mycket osäkert. Och kläder tar mycket plats att förvara. Finns det däremot småsyskon och man vet att de kan ärva varandras kläder, så är det en annan sak. Barnkläder har generellt ett lågt andrahandsvärde, så det kan vara värt att spara på det som verkligen är fint och inte slitet och komplettera med lite nya kläder så att småsyskonen också har nya sådana.

Och hur ska man förvara dem då så att man hittar det man behöver när ett småsyskon behöver nya kläder? Jo:

 1. Dela upp kläderna efter storlek. För det är en viss storlek du kommer att leta efter.

så förvarar du kläder till småsyskon

 1. Dela upp plaggen i olika kategorier så hittar du snabbare det du söker. Alltså. Byxor, överdelar, jackor, sovkläder, mössor, vantar, sockor, underkläder, skor i var sin påse. Det ger dig bättre överblick och du hittar snabbare. Lägg dem helst i vakuumpåsar. Då sparar du plats, vilket brukar vara en bristvara i förråd.  Dessutom stänger du ute ”vindslukten”.

 2. Lägg påsarna med plaggen i en låda. Märk lådan väl med vilken storlek det är och vilken typ av kläder det är. Jag använder flyttetiketter till detta eftersom de täcker både lång- och kortsidan och man ser väl vad som står skrivet. Man kan använda flyttlådor eller plastlådor. Fördelen med flyttlådorna är att man ju kan vika dem platta när man inte använder dem. Men det är en smak- och utrymmessak:)

Ett hett tips är att lägga påsen i flyttlådan innan du blåser luften ur den. Då  får den lådans form och får plats i den. Annars är det i princip omöjligt att få in den där ifall vakuumpåsen är större till ytan än flyttlådan.

 1. Bestäm en plats åt kläderna på vinden eller förrådet, så att du slipper gå igenom hela förrådet när det väl är dags att ta ner kläderna. Och då ska kläderna med minst storlek stå längst fram och de med störst längst bak, och så ska man fylla på det – ungefär som man fyller på mejerivaror i en affär:). Detta sagt med respekt för att alla inte har stora förråd med hur mycket plats som helst.

Vet du däremot inte om eller när det blir småsyskon så gäller det att göra sig av med kläderna så fort barnet har växt ur dem. Gör även det storleksvis. Då finns det störst chans att du kan sälja av dem. Eller så bara skänker du kläderna. Viktigast är att du inte faller för frestelsen att de mellanlandar någonstans på vinden, för det kommer enbart att ge dig mer jobb framöver.

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Cecilia says:

  Så smart med vacumpåsarna! För kläder tar minsann plats.

  Jag har 7 år mellan mina flickor och sparade massor av fina plagg från storasyster till lillasyster. Förvarade dem fint i lådor i vår ena stora garderob. När det var dags för lillasyster att ärva kläderna var alla plagg var de allra flesta plagg att kassera då resårerna smulats sönder 😢 Det bara krasade om kläderna.

  Numer sparar jag bara på plagg som jag med erfarenhet vet håller formen om 7 år… Tänk på all plats kläderna tagit till ingen nytta.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Cecilia! Tack för din kommentar. Det är lite det jag försöker förmedla… när man vet hur långt det dröjer innan ett småsyskon med säkerhet kan använda plaggen då är det en annan sak och jag förstår att man vill spara plaggen (det vill jag också). Men de andra scenarion är mer osäkra och chansen är mindre att man av olika anledningar nyttjar kläderna.

   Svara
 2. Mamma till 3 flickor says:

  Smart med vakuumpåsar! Har rensat ut ganska mycket av mindre storlekar men sparat lite ”go bitar” som är inne på att pryda fjärde barnet med åldersskillnad på åtta år. Perfekt! O nu rensas en gång till för kommande barnbarn, på dotterns egen förfrågan. Härligt tänk o gillar att tanken förmedlats!

  Svara
 3. Mamma till 3 flickor says:

  ”Inte för att man inte skulle kunna använda samma kläder ändå, men de flesta delar fortfarande kläder i pojk- och flickkläder.” Tillräckligt neutralt anser jag, säkert lika många skulle vilja redigera allt snack om hen o den galna jakten på neutralisering av ALLT. Det finns ett biologiskt kön o vad man vill göra med det och hur man vill uttrycka sig bör man väl få bestämma själv utan att förbjuda och plocka bort varken det ena eller det andra tänker jag. Tror att de flesta ser sig ha flickor eller pojkar och köper flick- eller pojkkläder. Det kan man väl inte förbjuda bara för att man inte själv gillar tanken? /Mamma till tre flickor som klär sig efter tycke och smak som varierar från dag till dag.

  Svara
 4. Emma says:

  Bra tips med vakuumpåsarna, men snälla redigera bort allt snack om kön och flick- & pojkkläder!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Emma,

   De flesta kläder är fortfarande pojk- och flickkläder. Jag lägger ingen värdering i det personligen och gillar unisex-kläder, men jag beskriver bara den verkligheten som finns. Och om man är en person som har flick- respektive pojkkläder till sina barn och kan inte tänka sig att blanda så är det en aspekt att ta hänsyn till när man ska spara dem.

   Svara
 5. finlandssvensk says:

  Har en dotter som snart är 3 och en son som är 2 månader, sonen kan ha mycket av kläderna som dottern använde pga att jag hade mycket könsneutrala färger den första tiden, sen då det blev klännings period får han förstås nya men jag vill ändå inte sälja klänningarna/flickkläderna. Det känns och är väl tänkt att det nog ska bli ett barn till i familjen inom snar framtid, så då känns det harmt att sälja ifall det blir en till tjej ☺ men ja, det tar mycket plats och blir lätt stökigt och svårt då det kommer mycket ärvda kläder och köps nya av släkten och finns kvar från storasyster, fast jag har dem kategoriserade och i storleksordning. Har svårt att göra mig av med dem också eftersom man inte vet vilken storlek barnet har under olika årstider ( det är ju så individuellt hur de växer) så summa summarum så blir jag galen på alla barnkläder och tiden det tar att ”hålla på” med dem.

  Svara
  • Paulina says:

   Yes. Håller med om att det är ganska frustrerande med både hur lång tid det tar att organisera dessa barnkläder och även hur mycket plats det tar.

   Svara
 6. Anonym says:

  Jag tycker att tänket är kanon men i vårt fall har vi sparat allt fint till kommande syskon mycket pga att det är dyrt med kläder. Hade vi skänkt eller sålt kläderna för en billig peng så hade det varit en dyr kostnad inför varje storlek. Idag har vi 4 pojkar och här hemma ärvs det allt eftersom. Självklart får alla lite nya kläder då och då men i vårt fall så kan de vara lite stolta att de får ha nån av brorsorna gamla kläder.

  Svara
  • Paulina says:

   Om ni har tätt mellan barnen och visste att kläderna verkligen skulle användas så är det ju helt rätt. Så resonerar jag också. Det jag försöker undvika är sparande och förvaringen av de ”osäkra” sakerna under lång tid, där man inte ens vet om man kommer att använda och när det i så fall blir. Har man ont om plats så är det kanske bäst att göra sig av med dem.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!