Barnrummet – månadens projekt

Ny månad – nytt projekt! Juni viger vi åt barnrummet. Jag vet att alla inte har barnrum att städa och organisera, och då föreslår jag att ni exempelvis fokuserar på garaget eller verktygen där hemma beroende på vilket hem ni har.

Vi som har barnrum har desto mer att göra där:) Barnrummet behöver rensas med jämna mellanrum egentligen, så en gång om året räcker inte. Barn har ju gjort samlandet till en konstform! Allt kan samlas på – pinnar, pappersbitar, tuggummin, diverse förpackningar. De verkar gå igenom en horder period. Tror jag måste kolla upp det med en psykolog vid tillfälle och se om det ligger något psykologiskt bakom detta. Hur som helst. Det finns att rensa – don’t you worry about that.

Och då kommer den stora frågan – ska jag rensa åt barnet eller ska jag rensa med barnet. Och svaret på den frågan är ”det beror på”. Och det beror på många saker. Barnens ålder är ett av dem. Det kanske inte är så lätt att rensa och organisera med en treåring.

Vad det är man ska rensa är en annan faktor. När det uppenbarligen är skräp så tycker jag inte att man behöver diskutera det med barnet. Undantaget kan vara EN magisk pinne eller sten eller något i den stilen, som är viktig för barnet. Teckningar skulle barn kunna vara med och bestämma. Men där får man styra lite som förälder. Gruppera ihop och låta barnet välja en favorit ur en serie (de brukar ju producera en ”kollektion” när de väl är igång:) Så gjorde jag med Viktor för något år sedan och det gick jättebra. Men ett annat barn kan bli väldigt ledset över det och inte kunna välja. Då är det kanske bättre att de inte är med. Jag tror inte att de får men för livet om föräldern kastar några teckningar som de har gjort. Speciellt inte om ni gör en fin pärm av resterande teckningar.

Leksaker ska man naturligtvis gå igenom. Det finns ju alltid de som barnen inte längre leker med. Här behövs barnens hjälp mest tror jag. Om de inte vill spara allt vill säga. Men då kan man ha olika morötter. Man kan fråga vilka de leker mindre med och lägga undan dem så länge och se om barnen saknar dem. Är barnen större kan man sporra dem med att sälja leksakerna och ge barnen pengarna.

organisera barnrummet

Viktors rum efter att vi har gjort om det till ett större barnrum så att säga. Fortfarande gott om förvaring i skåpen och under sängen.)

Det finns inget universellt tips på hur man ska göra. Det beror som sagt på flera olika faktorer: ålder och personlighet och vad det handlar om. Jag brukar för det mesta rensa åt Viktor och endast där jag känner mig osäker frågar jag honom om hjälp. Hittills har det inte blivit fel. Han blir glad när rummet är rensat och organiserat. Han tycker att det är skönt att slippa lägga ner tid på det själv. Men om jag frågar honom om något som vilka pussel eller spel han vill behålla och vilka vi ska skänka bort så hjälper han mig. Teckningar har han också hjälpt mig med. Detta kommer förmodligen inte funka för alltid, men har som sagt gjort det hittills. Och när det inte gör det så hittar vi nya sätt att rensa.

Hur man gör det kan som sagt skilja sig åt. Men vad man ska göra brukar vara lättare att definiera. Steg-för steg och en checklista för det hittar ni här.

Stort lycka till med månadens projekt! Som ni säkert vet så kan ni alltid lägga upp era före-och-efter bilder på Förvaringsdrottningens Facebooksida för att få beröm eller pepp från andra ordningsintresserade vänner:). Eller pinga mig på Instagram.

Hur gör ni med era barn förresten när ni ska rensa i barnrummet? Vad är lättast och vad är svårast?

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Carro says:

  Är det inte en stor risk att Victor inte lär sig att rensa och organisera om han aldrig får vara med?

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Carro,

   Jag har rensat med Viktor vid ett flertal tillfällen, så han vet hur det går till. Men det är klart att ju mer man rensar desto bättre blir man på det. Å andra sidan så kan detta bli en tröskel som gör att man aldrig kommer igång. Därför menar jag att det kan vara ett praktiskt sätt att lösa uppgiften att fundera över i vilka moment och när man ska involvera barnet. Sedan förändras det som sagt genom åren och då får man ändra allt eftersom. Men du har rätt i sak och jag brukar tipsa om att involvera barnen.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!