Hitta pengar för att månadsspara

Att spara verkar vara lättre för vissa och svårare för andra. Det har med vår personlighet att göra, vad våra föräldrar har lärt oss och våra inkomster så klart. Fast jag upplever att det sistnämnda faktiskt spelar mindre roll. Eller – klart att man kan spara mer om man tjänar mer, men om man sparar eller inte är snarare en fråga om just personlighet, inställning och prioriteringar.

Jag verkar alltid ha haft det i blodet. Min pappa har haft stenkoll på pengar och pratade mycket om att spara. Jag delar i och för sig inte riktigt hans definition, där man sparar för sparandets skull. Jag vill njuta mer av livet och unna mig det jag verkligen vill ha. Men jag blev i alla fall inte slösaktig och jag har tidigt haft koll på inkomster och utgifter. Inte minst p g a att jag knappt fick några veckopengar från mina föräldrar och därför började jobba extra redan vid 14 års ålder. Det är jag faktiskt tacksam för idag. Och tack vare att jag började att spara tidigt har jag skapat en buffert att luta mig tillbaka på om det skulle behövas.

Ett första steg till att börja månadsspara är att se över sina utgifter, vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg. Då kan det bli lättare för dig som tror att det inte finns något sparutrymme. Eller kanske till och med slå två flugor i en smäll och faktiskt bestämma sig för att bryta ett mindre önskvärt beteende på köpet. Som till exempel att klädkontot är för stort och antal plagg i garderoben är för många och därför är det dags att plaggbanta. Eller att du inte behöver den där prenumerationen. Eller att lunchutgifterna är för höga och att du därför bestämmer dig för att ta med dig matlåda minst en gång i veckan. Eller så äter du på tok för mycket godis. Pengarna som du räknar ihop att du ska spara genom att ändra denna vana eller begränsa budgeten för en viss utgift ska du börja månadsspara för. De ska dras från ditt konto så fort du får in din lön. Det är mycket viktigt. Då kan pengarna inte ta slut och du vänjer dig mentalt vid att ha mindre på kontot. Ett annat tips är att välja att spara på löneförhöjningen. Eller pengar vi får tillbaka från deklarationen. Allt detta upplevs ju som extra. Som ni ser så finns det många olika sätt att hitta de där sparpengarna om man bara bestämmer sig för det (vet att det inte gäller alla människor och att vissa verkligen har det knapert och det har jag full respekt för, men det gäller de flesta av oss.). Det viktigaste är att komma igång, även om summorna i sig kan vara små. Placeras de rätt så kan det bli en hel del pengar ändå efter ett antal år.

Att avsluta en prenumeration kan vara ett sätt att få pengar till att månadsspara.

Att avsluta en prenumeration kan vara ett sätt att få pengar till att månadsspara. Fotokälla: Pinterest

Nästa steg i detta är att bestämma sig för just var man ska månadsspara. Den försiktige vill spara dem på sin bank. Jag skulle vilja avråda från det om det handlar om ett långsiktigt sparande. Där har fonder och aktier historiskt sett visat sig ge en långt bättre avkastning. Jag kommer skriva mer om det framöver och hur jag sparar i fonder och aktier. Men det är alltid bra att ha en del av sparpengarna lättillgängliga. Och då gäller det att ha dem på ett konto med så hög ränta som det bara går. Nu finns det ingen som erbjuder några höga räntor att prata om, men leta i alla fall fram en bank som har en jämförelsevis hög ränta. Oftast är det inte din egen bank utan du får överföra pengarna till en annan bank. Jag har länge haft mina sparpengar på Marginalen, som då erbjöd den högsta räntan. Googlade på högst ränta i Sverige och fick fram den idag också (0.8 %)  Själv har jag numera dem på Avanza. Detta för att jag vill ha dem tillsammans med mitt övriga sparande och därmed ha överblick och lätt kan investera dem i annat om jag vill. Deras högsta sparränta är 0,5%. Vilken bank ni än väljer är det dock superviktigt att den har insättningsgaranti, dvs att ni får tillbaka era pengar ifall något skulle hända med banken. Så låt er inte lockas av den högsta räntan om banken inte har denna garanti.

Brukar ni månadsspara? Var gör ni det någonstans? Och om ni inte göra det, hoppas att detta får er att börja.

/Paulina

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!