En fråga som påverkar hela ditt liv

De allra flesta (inklusive mig själv) tycker att vi har alldeles för mycket att göra och alldeles för lite tid. Alla dessa möten på jobbet. Saker som läggs till i ens egen kalender utan att man får vara med och bestämma om det. Saker man kanske tycker inte tillför något. Och i slutet av veckan vet vi knappt vad vi har jobbat med. Men det känns inte alla fall inte som det är det som vi borde ha lagt vår tid på.

Och när vi har lite extra tid i väntan på något så dödar vi den med sociala medier, tittar slentriant på YouTube eller TV medan tiden bara flyger iväg. Det är så lätt hänt, speciellt när man är trött i huvudet.

Sedan får man inte glömma allt som behöver göras hemma och så barnen förstås och deras aktiviteter. Allt detta gör oss stressade.

På grund av detta hade jag en period i somras då jag kände mig utmattad och frustrerad över att jag inte orkade lika mycket som förut. Att det var jobbigt att bara svara på ett mail eller sms. Men det var just det som var felet. Jag hade för mycket att göra och jag sållade inte tillräckligt. Jag ställde mig inte den här viktiga frågan varje gång jag skulle göra något. Det hade besparat mig en hel del stress. För när man tänker efter så påverkar det hela ens liv.

Och denna fråga lyder:

En fråga som påvekar hela ditt liv

Är detta det bästa sättet att använda min tid på?

Det handlar om att prioritera men även att välja bort. Jobbmässigt hjälper denna fråga att göra rätt saker, alltså att prioritera rätt. Men även att ifrågasätta om man kanske inte ska göra något över huvud taget. Jag har varit bra på att prioritera rätt och göra det viktigaste först men absolut inte att prioritera bort. Det kämpar jag fortfarande med. Och då blir det likväl stressigt, hur effektiv man än är.

Så jag försöker ställa mig denna fråga så ofta jag bara kan. Det ger både mer välbefinnande och vardagseffektivitet.

/Paulina

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!