Storuman forever

Storuman Forever – om att skapa förändring i vardagen

Har ni sett serien Storuman Forever? Jag kollar på den och är helt såld. Den handlar om makarna Björn Ferry och Heidi Andersson som vill leva ett helt fossilfritt liv och som vill få med sig hela sin hemort – Storuman – på tåget. Björn Ferry är ju en före detta skidskytt, som har vunnit tre VM-medaljer i mixstafett och ett OS-guld (tack Wikipedia:). Och hans fru Heidi är 11-faldig (!) världsmästare i armbrytning. Otroligt varm serie som ger hopp om framtiden och entusiasmerar till att skapa förändring.

Storuman forever

Fotokälla: svt.se

Denna serie är så intressant ur så många aspekter. Den handlar om allt från hur man bestämmer sig för något och genomför det till hur man driver projekt. Om konkreta saker som hur man kan kan få ner det egna klimatavtrycket, minska matsvinnet, om framtidens mat med mera. Om dynamiken mellan makarna Heidi och Björn, glesbygden, människorna, varav de flesta faktiskt är äldre, som vågar tänka om och tänka nytt. Men allt går så klar inte på räls utan det finns en hel del hinder som måste överbyggas – både vad gäller deltagarnas motivation och engagemang och diverse projekt.

Allt detta är så inspirerande. Och det känns som att de lever lite mer på riktigt. Säkert för att det är så mycket natur runt omkring. Och missförstå mig rätt. Jag är en riktig stadsmänniska. Men jag får känslan av att de koncentrerar sig på det som är viktigt och det finns ingen påklistrad ytlighet någonstans. Eller präktighet heller för den delen. Kanske är det det norrländska. Hur som helst – gillar det mycket.

En viktig aspekt som kommer fram i serien är ju hur lätt det är att tycka att något måste göras, men hur svårt det kan vara att göra det själv. Och det är väl en del av svårigheten i att få till en miljöförbättring – den kräver uppoffringar i vår vardag. Och de flesta är inte beredda att göra det. Och att bli medveten om vad som gör stor miljöskillnad och vad som kanske inte gör det så att man vet vad man ska fokusera på.

Storuman forever sänds på Svt1 kl. 22.30 (efter Idag om ett år – ett annat underbart program). Äldre avsnitt går att se på Svt Play. Tre avsnitt har hittills sänds. Någon annan som kollar på denna programserie? Vad tycker ni?

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Hejsan ! Jag bor i Storuman och allt jag kan säga är att det är inte alltid som det ser ut att vara. Ta allt med en nypa salt. Som så mycket annat i media så kan allt vändas och vridas till det bättre/sämre.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, så är det säkerligen. Jag är ganska naiv när det kommer till kritan även att jag vet att allt som visas på TV inte behöver stämma till 100%:) Blir så klart supernyfiken på vad det är som inte stämmer.. Men jag tycker ändå att programmet fyller en viktig funktion genom att just inpirera till förändring.

   Svara
 2. Jenny says:

  Tack för tipset, har helt missat denna serie. Dock har jag en del kontakter i Storuman och jag har aldrig ens hört talas om detta. Jag måste se serien och efterforska lite… 😁

  Svara
 3. Marielle says:

  Jag är också helt såld på seriern och kollat på alla program.
  En sak jag reagerar över är varför de inte kommer med mera konkreta tips så många kan lära sig som inte är så pålästa.
  Men det kanske kommer.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!