Foursquare

Så håller jag reda på mina favoritställen, restauranger mm

När ni vill komma ihåg olika ställen som ni vill besöka, när ni exempelvis läser en bra recension om en restaurang och gärna vill minnas den när det blir tillfälle att gå på restaurang nästa gång. Eller ett bra café. Hur gör ni? River ni ut recensionen? (om ni läste den i en papperstidning). Sparar ni det någonstans på datorn eller i mobilen? Eller antecknar någonstans?

En bra regel är att spara allt som hör ihop på ett ställe, så att man vet var man ska leta. Så det gäller är att bestämma sig för vilken plats som lämpar sig bäst. Och hur gör man det? Jag tänker på detta utifrån tre aspekter:

 1. På vilket ställe kan jag samla olika sorters format, dvs. information från papper, länkar, osv.
 2. Hur kan jag organisera den sortens information på bästa sätt?
 3. Hur ska jag göra denna information så tillgänglig som möjligt så att jag lätt kan komma åt den då jag behöver den?

I det här fallet så så har jag allt samlat i av en app som heter Foursquare. Den har bytt skepnad lite under åren och blivit indelad i två appar – en där man checkar in och en där man kan samla sina favoritställen. Och det är just den andra funktionen jag är ute efter. När jag läser om något bra ställe som jag gärna vill komma ihåg att besöka så söker jag upp det i appen och sparar i en lista. Där finns möjlighet att just skapa listor, så jag har gjort flera, exempelvis ”restauranger att besöka”, ”bra caféer”, ”brunchställen”, ”barnvänligt” ”möten på stan” osv. När jag sedan ska gå på en restaurang t ex så kollar jag där för att få inspiration. Det underlättar enormt. Senast la jag exempelvis till alla, i Dagens Nyheter, Gulddrake nominerade ställen till relevanta listor (eller så kunde jag skapa en lista som heter just så, men jag vill hellre ha dem under caféer och restauranger.) Nästa gång jag vill testa något nytt så kommer de att finnas där som förslag. Så ser det ut i appen:

Foursquare

På samma sätt kan man skapa listor för resedestinationer. Läser jag ett resereportage med massa tips så kan jag söka upp dem i appen och lägga till dem på en lista. Jag lär ju knappast gå runt med resemagasinet när det väl är dags att välja restauranger på plats. Men jag har alla tips samlade i appen.

En annan stor fördel med Foursquare är dessutom att informationen om de olika ställen uppdateras ständigt av användarna. Om en restaurang stänger så ser jag den informationen i min lista. Jag ser även ranking för varje ställe, tips från de som har varit där och bilder. Och så kan man söka med hjälp av olika filer såsom typ av mat, prisklass, närhet osv.

Hur gör ni för att hålla reda på sådant?

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Anna says:

  Jag gillar Evernote och har testat många olika sätt att samla allt på ett ställe. Hittills funkar Evernote bäst. Men kan ju absolut vara värt att kika in på Foursquare. Särskilt till platser som jag får tips om att besöka när vi är ute och reser. Ville vi är jämt snart. Tack!

  Svara
 2. Anonym says:

  Jag tipsar om appen Soon! Där kan du lägga in allt från restauranger du vill besöka till tv-serier du vill se.

  Svara
 3. Erika Gren says:

  Jag skärmdumpar allt som är av intresse rakt in i min Inbox i Evernote. Det kan vara böcker jag vill läsa, poddar jag vill lyssna på, evenemang jag vill gå på eller saker jag behöver göra. Varje söndagkväll brukar jag sätta mig en halvtimme och gå igenom Evernote, mailen och kalendern. I samband med det så städar jag inboxen i Evernote. Sorterar in skärmdumparna under respektive område. Typ RESA, ÄTA, NÖJE osv. Har samma mappstruktur i Mailen, Evernote och Dropbox för att underlätta. Får jag fråga varför du använder en separat app för detta? Du brukar väl också använda Evernote?

  Svara
  • Paulina says:

   Bra tips Erika! Ja, i det här fallet så ser jag ett mervärde i att använda Foursquare just därför att det finns en massa information som uppdaterar sig själv så att säga. Om någon restaurang stänger som ligger på min lista så finns info om det. Öppettider kommer jag åt och en massa omdömen och bilder. Den visar mina valda ställen som tips i närheten när jag befinner mig på stan. En massa sådana tekniska hjälpmedel som snabbt hjälper mig att välja ställe. så i det här fallet så tycker jag att det slår Evernote. Jag använde för övrigt Evernote för detta tidigare men har bytt till Foursquare.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!