Ta bort damm ovanför skåpen utan att städa

Lifehack för att få bort damm ovanför skåpen utan att städa!

Finns det ett sådant knep tänker ni kanske. Jajamän, det finns det! Det går dessutom snabbt att göra detta.  Och svaret heter plastfolie. Har använt mig av detta väldigt länge nu och måste säga att det är genialt (det är alltså inte jag som har kommit på det och prisar mig själv utan fick ett tips om det för många år sedan). Så här gör du:

 1. Först gör du ren ytan ovanför skåpen med en fuktig trasa och låter därefter ytan torka.
 2. Sedan rullar du ut plastfolie på hela ovansidan.
 3. När det sedan samlats en massa damm så tar du enkelt bort folien och ersätter den med en ny!

Ta bort damm ovanför skåpen utan att städa

Som ni kanske ser så finns dammet kvar vid kanterna. Jag la folie så medvetet, eftersom jag inte ville att den skulle synas underifrån, så hellre lite mindre på ovansidan. Men det mesta är ändå täckt och det blir väldigt lite att städa för hand!

Detta syns ännu bättre på en liten film som jag gjorde, där kan se vilken skillnad det blir och hur lätt det är att dra bort folien. Finns på min Youtubekanal.

Var det någon som kände till detta trick?

/Paulina

PS. Ett annat lifehack för hur du snabbt kan samla upp småsaker såsom legobitar eller pärlor med hjälp av dammsugaren, hittar du här.

16 Kommentarer
 1. Maria says:

  Hej
  Har använt det i många år uppe på överskåpen.
  Tycker det är så fantastiskt bra jämfört hur det var innan. Det går snabbt att städa uppe på dessa skåp nu för tiden. Och väldigt lite fettlösande medel behövs när man ska städa de kanter som inte täcks av plastfolie.
  Mari

  Svara
 2. Kristinas oas says:

  I vårt förra kök använde jag mig av detta knep, fungerar verkligen bra just i kök med det där fettiga dammet. Nunera har jag skåp upp till taket och behöver inte.
  Tyvärr ser jag att en del gillar att sila mygg och svälja kameler. Jag håller fullkomligt med dig i att det finns många saker som ger betydligt mycket mer miljöpåverkan än några meter gladpack någon gång om året.

  Svara
 3. Hanna says:

  Jag håller med er andra som skrivit att det är omiljövänligt och onödigt. Sedan passar det ju inte in i plastbantar-livsstilen som blivit vanlig nu. Att man pga hälsoskäl vill minimera plasten i sitt hem, eftersom plast utsöndrar kemikaler och ibland är dessa hormonstörande. Nu vet jag inte hur plastfolie är hälsomässigt, men att slösa på det i onödan är ju i varje fall inte bra för miljön. Mitt tips är att använda en dammvippa.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Hanna,

   Verkligen kul att jag har sådana miljömedvetna läsare. Det gläder mig på riktigt. Och viktig diskussion. Dock håller jag inte fullt med om just detta. Som jag skrev ovan så har detta ändå en minimal påverkan med tanke på mängden och hur långe jag använder denna plastfolie (mindre än en plastpåse per år eller två), Dammvippa funkar inte så bra i det här fallet för jag skulle få damm över hala köksbänken (skåpet hänger ovanför samt det blir en slags ”kladdig” smuts då det handlar om köket. Och endast folie syns inte på det skåpet om man tittar på det när man står i köket – tidningspapper t ex hade gjort det. Så givet alla dessa faktorer så tycker jag ändå att det är försumbart. Även om det ena inte så klart utesluter det andra så fokuserar jag personligen på att exempelvis så gott som eliminera antalet plastpåsar, inte köpa take-away mat eller dryck, inta handla på postorder (mycket plastförpackningar som används i processen), samt försöka välja matförpackningar som har minimalt med plast. Samt källsortera så klart, men det ser jag som en hygienfaktor. Dessa saker har på årsbasis säkert hundratals om inte tusentals gånger större miljöpåverkan.

   Svara
  • Paulina says:

   Hej Therese, alltså, det är inte mycket plastfolie, och jag använder det länge innan jag byter det.. Om jag hade bytt en gång per dag eller veckan – kan jämföras med alla plastpåsar vi drar med oss hem, så visst. Detta motsvarar mindre än en plastpåse per år eller två…

   Svara
  • Paulina says:

   Hej Jenny,

   Nja, så högt uppe i skåpen är det inte speciellt lätt att torka av. Och vad gäller miljön så tänker jag även utifrån hur länge jag använder något. Att jag i det här fallet använder en bit folie, som ligger där 1-2 år har inte så stor miljöpåverkan. Gissar att det är mindre plast än i en plastkasse, take-away mat eller dryck, postorderutskick, alla matförpackningar som vi köper osv. Dessa saker konsumerar vi i mycket större skala och just dem försöker jag att inskränka så mycket som möjligt. Där känner jag att jag gör en mycket större skillnad för miljön. Sedan utesluter det ena självfallet inte det andra, men jag försöker som sagt tänka på proportioner.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!