Så räknar jag saker på min ut-lista

Jag är faktiskt väldigt glad att jag har börjat räkna sakerna jag gör mig av med. Det motiverar mig extra mycket. Mina redovisningar av detta har skapat lite diskussioner kring just hur och vad man ska räkna in på sina ut-listor, så jag tänkte berätta hur jag resonerar kring detta.

Jag tänker ett beslut = 1 sak. T ex. Man gör sig av med två par sockor om man har ett par. Det blir en poäng. Eller så har man tappat en socka och har en kvar – det blir också en poäng. Ett pussel med många pusselbitar räknas också som ett poäng. En teckning blir en poäng, för det är ett separat beslut. En hylla blir en poäng. Förstår ni hur jag tänker? Det kan bli litet eller stort, men det är beslutet som jag tycker ska avgöra om det räknas som en sak.

Det digitala tycker jag också kan räknas in. Filer och foton tar faktiskt plats i våra telefoner, hårddiskar eller molntjänster. De tar också energi från oss och känns jobbiga att rensa för vissa. En rensad sak där – bild, video eller fil – blir en poäng.

Tidningar och magasin är en annan sådan sak. Det är faktiskt den största utmaningen för mig. Så mycket  jobbigare att rensa än något annat eftersom jag känner att jag måste gå igenom allt innan jag kastar bort det. Så varje tidning eller magasin jag gör mig av med känns som en liten seger och varje räknas som en poäng.

Sedan räknar jag något först när det verkligen har lämnar hemmet. Så länge det ligger i min skänk/säljlåda exempelvis så räknas det inte.  Eller om jag lägger upp det på vinden så länge (såsom skräp som jag samlar på mig innan det ska köras iväg till tippen). Annars blir det lätt att man skjuter på det sista steget i processen, och räknande ska ju fungera som en sporre.

hur räknar du det du gör dig av med

Men det viktigaste är ju så klart att vi gör oss av med saker som vi inte längre använder. Men eftersom räknandet kan göra det extra motiverande, så kan det vara bra att bestämma hur man räknar ihop poängen.

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Anna says:

  Vi räknar likadant 😊 förutom att jag inte räknar allt digitalt som åker ut. Jag håller med om att såna saker också kan ta stor plats, exempelvis en kontaktpost i mobilen, som är för någon jag varken har eller vill ha kvar i mitt liv. Det är en sån stoooor lättnad att rensa bort sånt.

  Jag har räknat längre å tidigare fotograferade jag dessutom allt. Numera känner jag inte att jag behöver ha foto på allting men siffrorna vill jag ha.
  Jag har alltid något mål i stil med att jag ska rensa minst x antal saker eller som just nu, det ska bli minst 5000 saker ut under året.

  Jag räknar dock inte saker in, dels för att de är väldigt få saker och dels å framför allt främst för att det inte känns relevant för mej. Min grej är att rensa bort allt som jag är färdig med, som jag inte vill ha behöver eller tycker om Antalet saker här hemma minskar massor på så vis men det är inte det egentliga syftet för mej

  Svara
 2. Helena says:

  Vi lägger undan 10 kronor för varje ut-rensad pryl, det lägger vi på ett prylbantarkonto! Ska sparas till en resa!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!